Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

12.6. Міжнародна економічна інтеграція

Економічна інтеграція - це процес зближення національних еко-номік шляхом утворення єдиного економічного простору для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів та робочої сили через національні кордони.

Мета інтеграції: використання переваг масштабу (розширення ринка) та створення сприятливого зовнішньополітичного середовища для структурної перебудові економіки і підтримка нових галузей націо-нальної промисловості з метою отримання ними переваг в конкурент-ній боротьбі на світовому ринку.

Передумови інтеграції:

- близькість рівнів економічного розвитку та ступеню ринкової зрі-

лості країн, що інтегруються;

- географічна близькість країн;

- спільність економічних проблем країн в сфері розвитку, фінансу-вання, регулювання економіки, політичного співробітництва тощо.

Інтенсивність інтеграційних процесів залежить від загального рівня розвитку країн регіону і стану поділу праці між ними. За ступенем інтегрованості відокремлюються такі регіональні інтеграційні об’єднання країн:

Зона преференційної торгівлі - початкова стадія регіонального інте-граційного процесу. Країни такого угруповання лібералізують торго-вельні відносини між собою, усуваючи перепони в торгівлі деякими товарами та послугами. На цій стадії ще не відпрацьовано єдиний механізм оподаткування при перетині товаром кордону, діють різні митні правила тощо.

Зона вільної торгівлі - всі бар’єри на шляху торгівлі усунені. В ньому не допускаються ніякі дискримінаційні податки, квоти, тари-фи. Вільний економічний простір інколи створюється для певного класу товарів та послуг. Головнм є те, що країна продовжує прово-дити свою власну політику стосовно країн, що не є членами даного вільного торговельного простору.

Найвідоміші угрупування цього типу: Європейська Асоціація вільної торгівлі (1960 р.), Північно - Американська асоціація вільної торгівлі між США, Канадою та Мексикою(НАФТА, 1994 р.)

Митний союз - усуває бар’єри в торгівлі товарами серед країн –учас-ниць. Передбачає спільну торгівельну політику стосовно країн, що не входять до митного союзу. Це проявляється при прийняття зовніш-нього тарифу (мита), за допомогою якого імпорт з країн, що не вхо-дять у митний союз, обкладається однаковим митом при продажу товарів будь - якій країні – учасниці митного союзу. Доходи від тари-фів потім розподіляються між країнами митного союзу.

Спільний ринок - характеризується спільною зовнішньо-торгівель-ною політикою і відсутністю торгових бар’єрів між країнами-учасни-цями. Обмеження на імміграцію, еміграцію та переливання капіталу через кордони усунені. Це змушує членів спільного ринку тісно спів-працювати у грошовій, податковій політиці і в політиці зайнятості.

Економічний союз - вимагає не лише інтеграції у сфері зовнішньое-кономічної і виробничої діяльності, але й інтеграції економічної політики. Країни - учасниці економічного союзу на доповнення до вільного переміщення товарів, послуг, чинників виробництва повинні гармонізувати грошово - кредитну політику, оподаткування та дер-жавні витрати. Крім того, учасники економічного союзу повинні використовувати спільну валюту. Приклад: Європейський Союз.

Висновки

Економічний розвиток відбувається під впливом ряду факторів. Найважливішими серед яких є: прогрес наукової думки, технологій, інтернаціоналізація сфер суспільного життя, перехід більшості країн світу до ринкових моделей господарювання.

Формами прояву еволюції міжнародних економічних процесів є зростання обсягів міжнародної торгівлі та інвестицій, диверсифікація світових ринків капіталів, розвиток міжнародного ринку робочої сили, зростання ролі транснаціональних корпорацій у світових госпо-дарських процесах, загострення конкуренції на світовому ринку, виникнення інтеграційних систем економічних відносин.

Завдання для самостійної роботи:

І.Вивчити наступні поняття: світове господарство, міжнародні економічні відносини, економічна інтеграція, зона преференцій, зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок, економічний союз, демпінг, експортне кредитування, субсидія, квотування, мито.

ІІ. Питання на семінарське заняття:

1.В чому полягає сутність світового господарства? 2. Які форми прояву міжнародних економічних відносини Ви знаєте? 3. Чому виникає потреба в міжнародній торгівлі? 4. Що дає рух капіталу між країнами? 5. Які причини та етапи міжнародної економічної інтеграції?

Л І Т Е Р А Т У Р А