Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.

Незважаючи на наявність проблем у сфері забезпечення населення планети елементарними умовами для життя в світі розгортається мілітарізація цивілізації, яка проявляється в зростання витрат на гонку озброєнь, створенні все більш руйнівних видів озброєнь, в розширенні зон напруженості та конфліктів між державами.

Як і в попередні часи людської історії на земній кулі , в одному місці чи в іншому, постійно ідуть війни. На виробництво зброї, утримання армій і пов’язаних з ними структур, тобто на підготовку знищення і на саме знищення людей витрачаються все зростаючі обсяги коштів. По даних, які надаються різними джерелами на початку ХХІ ст. щороку на гонку озброєнь витрачається від 800 до 1 млрд. доларів. Це дає відповідні наслідки.

Якщо на протязі сімнадцятого століття середньорічні чисті військові втрати (тільки вбитими та померлими від ран) становили 28 тис.чоловік, то в наступному столітті – 44 тис. щорічно. В 19 ст. ці втрати становили в серед-ньому 45 тис. на рік, а в 20 ст.- 670 тисяч щорічно (розрахунки зроблено на ередину 50- х років 20 ст.).

Незважаючи на всі страхіття ІІ світової війни і створення ООН, після 1945 року у світі уже відбулося понад 300 війн і конфліктів. Практично всі наукові відкриття перш за все аналі-зуються на предмет ридатності для знищення людей

Одним з наслідків гонки озброєння, бідності в країнах, що розвиваються є практично постійно палахуючи військові конфлікти в Африці. За підрахунками міжнародних органі-зацій з 1990 по 2005 рік війни на цьому континенті об ійшлися в майже в 300 млрд. доларів. Ця сума дорівнює допомозі, яку за цей період надала африканським країнам світова спільнота.

Висновки.

Інтернаціоналізація економічних процесів продовжує обєднання національних економік, яке в наш час набуло форми регіоналізації та глобалізації. Цей процес об’єктивно обумовлений, але його пере-вагами користуються, перш за все, країни з сильною економікою та транснаціональні компанії, які розповсюджують свій вплив весь світ.

Завдання для самостійної роботи

І.Вивчити наступні поняття: регіоналізація світової економіки; глобалізація економіки, глобальні компанії.

ІІ. Питання на семінарське заняття:

1. В чому полягає сутність регіоналізації міжнародних економічних відносин?

2. Які причини регіналізації світової економіки в кінці ХХ століття?

3. В чому полягає сутність глобалізації світової економіки?

4. Які чинники сприяли глобалізації світової економіки?

5. Які форми глобалізації Ви знаєте?

ЛІТЕРАТУРА

Тема 16. Економічні проблеми сучасної України

Економіка України знаходиться на стадії переходу від адміністра-тивно бюрократичної до ринкової системи. Тому не всі економічні відносини в ній набули тих форм, які властиві країнам з розвинутим ринком і ефективним регулюванням його з боку органів державного управління. Мета вивчення теми: розглянути особливості прояву економічних відносин в Україні та дослідити можливі шляхи подаль-шого їх розвитку.

ЗМІСТ

Вступ.16.1. Проблема нарощування обсягів та темпів зростання ВВП. 16.2. Підвищення рівня інвестування в реальний сектор економіки. 16.3. Примноження уваги до розвитку науково-технічного потенціалу. 16.4. Удосконалення банківської системи та усунення тенденції до доларизації економіки України. 16.5. Сприяння розвитку малого підприємництва. 16.6. Підвищення рівня використання людського капіталу. 16.7. Проблеми удосконалення податкової системи. 16.8. Удосконалення державного управління. Викорінення корупції та казнокрадства. 16.9. Проблеми підвищення рівня життя населення і удосконалення соціального середовища. Висновки.

Вступ. Неоднозначність стану господарства України значною мірою обумовлена наявністю в ній поряд з зрушеннями в сторону побудови ринкової економіки елементів старої, адміністративної системи, які провляються в модифікованих, прилаштованих під ринкові лозунги формах. Це гальмує розвиток виробництва і часто породжує вражен-ня, що наявні недоліки породжені відмовою від планової системи і жорсткого централізованого керівництва