Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 11. Показники економічної ефективності національ-ної економіки. Рівень життя населення.

В темі 4 розглядалась проблема визначення ефективності на рівні окремо взятого підприємства. Але економічну теорію цікавить і про-блема визначення ефективності всієї сукупності підприємств, що діють в країні. Мета вивчення теми: зрозуміти, що являється метою функціонування економіки, ознайомитись та вивчити показники, які відображають рівень ефективності економічної діяльності, рівень життя населення та фактори, що впливають на нього.

ЗМІСТ

Вступ. 11.1. Показники економічної ефективності діяльності націо-нальної економіки. 11.2. Рівень життя та показники, що його відображають. 11.3. Диференціація доходів населення і її раціональні межі. Висновки

Вступ. Основною метою будь-якої економічної теорії є пошук такого шляху розвитку економіки, який приведе до оптимального стану і забезпечить високий рівень життя якомога більшій частині населення. Ефективність суспільного виробництва – найважливіша узагальнююча характеристика результативності національної економіки. Її підвищенню придається багато уваги в економічній науці.

11.1. Показники ефективності економічної діяльності національ-ної економіки

Під ефективністю економічної діяльності розуміють, як уже визначалось в темі №4, результативність виробничого процесу, яка вимірюється співвідношенням отриманого результату і витрат живої та уречевленої праці, що забезпечили цей результат.

Результат діяльності

Ефективність = ----------------------------------

Затрати на виробництво

В масштабах національного господарства ефективність суспільного виробництва вимірюється відношенням національного доходу до витрат суспільної праці. Для цього можливе застосування різних показників. В сучасних умовах з метою порівняльної оцінки ефективності суспільного виробництва різних країн використовують, наприклад, показник обсягу національного доходу на душу населення.

В найбільш загальному вигляді ефективність суспільного виробництва відображається в такій формулі:

Есв = Чп / Вп + М + Ф

де:

Есв – ефективність суспільного виробництва;

Ч – чистий продукт суспільного виробництва;

Вп – витрати живої праці;

М – втрати матеріалів;

Ф – витрати засобів праці

Економічна ефективність – результат дії дуже широкого спектру фак-торів: технічного та технологічного рівня виробництва, кваліфікації робочої сили, рівня організації праці тощо. Внаслідок складності цьо-го поняття, не існує одного показника, яким можна було б дати його вичерпний кількісний вимір. Тому, для більш-менш точного відобра-ження рівня економічної діяльності, застосовують кілька показників ефективності.

Матеріаломісткість продукції – питома вага вартості матеріальних витрат в загальній вартості продукції. Найточніший показник матеріаломісткості – вартість матеріальних витрат (сировини, матеріалів, палива) на одну грошову одиницю національного доходу або ВВП.

Наукомісткість – витрати на розвиток науки в розрахунку на одиницю вартості продукції.

Продуктивність праці – співвідношення виробленого продукту до кількості зайнятих у його виробництві;

Фондовіддача – відношення виробленого продукту до вартості засобів праці, які були використанні в ході виробництва.