Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Передмова

У сучасному світі головним завданням для будь-якої держави є формування самодостатньої, конкурентоспроможної, соціально-орієнтованої економіки, здатної невпинно самостійно розвиватися. У цьому контексті для України надзвичайно актуальним є застосування інноваційного шляху розвитку як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях на основі використання інтелектуальної власності.

В умовах формування нової економіки, що базується на новітніх досягненнях науки і сучасних комунікаційних технологіях, головним джерелом економічного зростання стають не природні і матеріальні ресурси, а ідеї та інновації. Здатність генерувати і впроваджувати досягнення НТП стає одним із найголовніших факторів забезпечення конкурентоспроможності як національної економіки у глобальному конкурентному середовищі і окремих регіонів на національному рівні, так і окремих товаровиробників на конкретних ринках. Наука перетворилася на специфічну сферу товарного виробництва, що виробляє специфічний товар — об’єкти інтелектуальної власності.

Результати творчої діяльності, як промислово придатні, так і твори літератури, науки та мистецтва, давно вже стали самостійними об'єктами цивільного обороту, товаром, вартість якого може набагато перевищувати вартість будь-яких матеріально-технічних ресурсів. Тому кожна держава, яка прагне зайняти гідне становище у світовому співтоваристві, зацікавлена у захисті і стимулюванні творчої діяльності своїх громадян, впровадженні інтелектуальних розробок та досягнень.

Крім того, однією із ознак підприємницької діяльності є творчий пошук нових можливостей вирішення поставлених задач, в тому числі, шляхом створення об'єктів інтелектуальної власності. Тому під час здійснення підприємницької діяльності досить часто виникає необхідність захисту прав інтелектуальної власності. Враховуючи викладене, з метою надання всебічної освіти студентам, необхідним є оволодіння ними знаннями у галузі охорони і захисту прав на результати творчої діяльності.

Після набуття незалежності в Україні було створено державну систему правової охорони інтелектуальної власності, що базується на сучасному законодавстві у цій сфері, яке дозволяє набувати, здійснювати та захищати права на всі загальновідомі об'єкти права інтелектуальної власності.

Законодавство в сфері інтелектуальної власності - це цілісна система правових норм, що містяться не лише в спеціальних законах з питань інтелектуальної власності, але і в інших законодавчих актах.

Наповнення навчального посібника сприяє формуванню комплексу теоретичних знань з питань охорони, захисту та економіки інтелектуальної власності. Представлений матеріал дозволить опанувати:

- основні поняття та складові системи інтелектуальної власності;

- загальне законодавство України з питань інтелектуальної власності;

- характеристику об'єктів та суб'єктів права інтелектуальної власності;

- складові міжнародної системи охорони прав інтелектуальної власності;

- алгоритм правової охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності

- випадки порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності;

- механізм оцінки об’єктів інтелектуальної власності ;

- умови визнання та обліку об’єктів інтелектуальної власності;

- оподаткування операцій з об‘єктами інтелектуальної власності тощо.

Посібник охоплює питання економіко-правового змісту інтелектуальної власності, оцінки об’єктів інтелектуальної власності та відображення їх в системі фінансового та податкового обліку.

У першому розділі досліджено сутність інтелектуальної власності як економіко-правової категорії, а також інтелектуального капіталу як основи соціально-економічного розвитку суспільства. Інтелектуальна власність розглядається як економіко-правова категорія, яка розкривається в єдності суб’єктивних правових відносин та об’єктивних економічних відносин, що відображаються в конкретних правових нормах, характерних для певного суспільства та відповідного ступеню його розвитку.

Другий – сьомий розділи присвячені питанням правової охорони і захисту прав інтелектуальної власності. Зокрема наведено структуру державної системи охорони інтелектуальної власності, висвітлено порядок міжнародного співробітництва у сфері охорони і захисту інтелектуальної власності, механізм набуття та розпорядження правами.

Аналізові багатогранних аспектів функціонування економіки інтелектуальної власності присвячені восьмий – одинадцятий розділи, які містять питання управління, комерціалізації, вартісного оцінювання та обліку прав на об‘єкти інтелектуальної власності на підприємстві.

До кожного розділу наведено перелік питань для самоконтролю та тестові питання. Наприкінці навчального посібника наводиться список рекомендованої літератури та законодавчих актів, які використовуються для вивчення дисципліни "Інтелектуальна власність“. Перелік рекомендованих нормативних актів та міжнародних договорів структурований за темами курсу, що дозволить студентам краще зорієнтуватись у тих інформаційних джерелах, що необхідні для роботи над тією чи іншою темою.