Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

6.5. Зміст майнових прав патентоволодільців

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок випливають із патенту та діють від наступного дня за датою реєстрації. Патент надає володільцю виключне право на використання об’єкта патентних прав на свій розсуд, якщо таке використання не порушує прав інших володільців патенту.

Майновими правами інтелектуальної власності на об’єкти патентного права, відповідно до ст. 464 ЦК України, є:

- право на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка;

- виключне право дозволяти використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка (видавати ліцензії);

- виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання;

- інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Відповідно до розділу V Закону про винаходи і Закону про промислові зразки, під використанням розуміють введення в господарський обіг продукту, створеного із застосуванням винаходу, корисної моделі чи промислового зразку, а також застосування способу, який охороняється патентом на винахід. Введенням в господарський обіг охоплює такі дії, як виготовлення, застосування, ввезення, схов, пропозиція продажу, продаж продукту, створеного з використанням рішення, що охороняється, а також застосування способу, який охороняється патентним правом.

Власник патенту має право надавати дозвіл (ліцензію) на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка на підставі ліцензійного договору. Порядок укладання та зміст ліцензійного договору будуть розглянуті в наступному параграфі даної глави.

Вищезазначені дії можуть здійснюватися тільки самим власником патенту, що в теорії цивільного права називають позитивними правами патентовласника. Одночасно з позитивними правами власникові належить право перешкоджати неправомірному використанню винаходу, в тому числі забороняти таке використання. Використання винаходу, який запатентований іншими особами (наприклад, роботодавцем), але не власником, може мати місце лише на підставі договору з набувачем.

Заборона іншим використовувати винахід без дозволу власника реалізується в судовому порядку.

До інших майнових прав можна віднести право в установленому порядку відчужувати винаходи, корисні моделі, промислові зразки будь-яким цивільно-правовим способом. Власник патенту може подати до Установи для офіційної публікації заявку на готовність надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого об’єкту (номінальне використання розробки). Особа, яка забажала скористатися зазначеним дозволом, повинна укласти з патентовласником договір про виплату винагороди. Якщо жодна особа не заяви своє бажання використати винахід протягом визначеного строку, то патентовласник має право клопотати про відкликання своєї заяви (ч.9 ст. 28 Закону про винахід).

Обмеження патентних прав. Відповідно до ч.1 ст. 30 Закону про винахід та ст. 23 Закону про промислові зразки, якщо об’єкт патентного права, крім секретного об’єкту, не використовується або недостатньо використовується в Україні протягом трьох років починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту або від дати, коли використання об’єкту було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і виявляє готовність використовувати такий об’єкт, у разі відмови власника прав від укладання ліцензійного договору може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання винаходу (корисної моделі).

Законодавство визначає дії, які не визнаються порушенням патентних прав. До них відносять використання запатентованого об’єкту:

- в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що винахід (корисна модель) використовується виключно для потреб зазначеного засобу;

- без комерційної мети;

- з науковою метою або в порядку експерименту;

- за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо) з повідомленням власника патенту одразу, як це стане практично можливим та виплатою йому відповідної компенсації.

- введення в господарський обіг виготовленого із застосуванням запатентованого об’єкту продукту будь-якою особою, яка придбала його без порушення прав власника.

Припинення дії патенту. Дія патенту обмежена строковими рамками. Загальним способом припинення патентних прав є закінчення строку дії патенту. Національне законодавство визначає і інші підстави припинення чинності патенту:

- власник патенту в будь-який час може відмовитися від нього повністю або частково на підставі заяви, поданої до Установи. Зазначена відмова набирає чинності від дати публікації відомостей про це в офіційному бюлетені Установи;

- у разі несплати у встановлений строк річного збору за підтримання чинності патенту. Документ про першу сплату зазначеного збору має надійти до Установи не пізніше 4 місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту. Документ про сплату збору за кожний наступний рік має надійти або бути відправленим до Установи до кінця поточного року дії патенту за умови сплати збору протягом його останніх 4 місяців. Дія патенту припиняється з першого дня року, за який збір не сплачено;

- визнання патенту недійсним (у разі: невідповідності запатентованого об’єкту умовам патентоздатності; наявності у формулі ознак, яких не було у поданій заявці; порушення вимог міжнародної реєстрації; видачі патенту внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб).