Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

6.7. Захист патентних прав

Під захистом прав і законних інтересів авторів (винахідників) та патентовласників розуміють передбачені законом заходи по їх визнанню, поновленню, припиненню правопорушення, застосуванню до правопорушників заходів відповідальності та механізм практичної реалізаці цих заходів.

Суб’єктами права на захист виступають автори та патентоволодільці, власники ліцензій та їх правонаступники. Якщо патентними правами володіють одночасно декілька осіб, то захист здійснюється всіма співвласниками разом або окремо, а також патентними повіреними.

Основними видами правопорушень в сфері патених прав є:

  • порушення права авторства;

  • порушення права на ім’я;

  • порушення права на винагороду;

  • несанкціоноване використання або розпорядження майновими правами.

Захист патентних прав може здійснюватися в юрисдикційній або неюрисдикційній формі. Юрисдикційна форма захисту передбачає адміністративний або судовий порядок реалізації заходів захисту.

Способи захисту, як правило, визначаються в ліцензійному договорі або випливають із загальних положень цивільного права (ст. 16 ЦК України). Таким чином, цивільно-правовими заходами захисту є стягнення збитків, сплата неустойки, дострокове розірвання ліцензійного договору тощо.

Адміністративний захист передбачає застосування адміністративних заходів попереджального або примусового характеру, за допомогою яких здійснюється припинення правопорушення або визнання порушених прав. Адміністративними способами захисту є: звернення до Антимонопольного комітету України про порушення правил добросовісної конкуренції; подання скарги до вищестоящого органу тієї організації, яка вчинила правопорушення; звернення до Апеляційної палати Державної служби інтелектуальної власності.

Способи цивільно-правового захисту передбачені ст.ст. 34,35 Закону про винаходи і ст. 27 Закону про промислові зразки.

Кримінальна відповідальність настає за незаконне використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка, топографії інтегральної мікросхеми, сорту рослин, раціоналізаторської пропозиції, привласнення авторства на них, або інше умисне порушення права на ці об'єкти, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі.

Вид і розмір кримінальної відповідальності залежить від ряду фактів: кількості суб’єктів, які вчинили злочин, статус суб’єкта (службова особа), повторність вчиненого злочину. Відповідно до ст. 177 КК України видами кримінальної відповідальності є: штраф від 200 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; або виправні роботи на строк до 2 років; або позбавлення волі на строк до 6 років, з конфіскацією та знищенням відповідної продукції та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для її виготовлення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.