Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать
    1. Облік роялті

Відповідно до п.4 ПСБО 15 «Дохід» роялті – це платіж за використання нематеріальних активів підприємства (патентів, торговельних марок, авторського права, програмних продуктів тощо).

Відповідно до податкового законодавства роялті  це будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торгівельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Не вважаються роялті платежі за отримання зазначених об’єктів власності у володіння або розпорядження чи власність особи або, якщо умови користування такими об’єктами власності надають право користувачу продати або здійснити відчуження в інший спосіб такого об’єкта власності або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), за винятком випадків, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов’язковим згідно із законодавством України.

Витрати з нарахування роялті включаються до складу витрат при визначенні об’єкта оподаткування.

Специфіка об’єктів інтелектуальної власності проявляється і в договірних відносинах і в обліку. Предметом договірних відносин є не сам об’єкт, а майнові права на нього.

Прояв результатів інтелектуальної власності відбувається через створення продуктів похідних від об’єкта інтелектуальної власності – примірників (копій) творів, копій товарних знаків, нанесених на твори і послуги тощо. Тому, в бухгалтерському обліку розглядають майнові права, які за певних умов визнаються нематеріальними активами, та платежі за їх використання – роялті.

В таблиці наведено алгоритм розрахунку роялті за можливими ситуаціями, спричиненими сучасними умовами господарювання.

Таблиця 10.11

Методика розрахунку роялті за різними ситуаціями

з/п

Спосіб розрахунку роялті

Алгоритм розрахунку

Характеристика способу

1

2

3

4

1

Відсоток від продажної ціни примірника твору (похідного продукту)

Роялті дорівнює продажній ціні примірника, помноженій на ставку відсотків, встановлену договором, і на кількість примірників

Даний спосіб припускає погодження продажної ціни з особою, якій належить роялті

2

Відсоток від собівартості виготовленої продукції

Роялті дорівнює собівартості примірника, помноженій на ставку відсотків, встановлену договором, і на кількість примірників

Факт випуску продукції є підставою для нарахування роялті, тобто сума роялті залежить від обсягу випущеної продукції, а не від фактичних доходів від її реалізації

3

Зменшення відсотка із збільшенням обсягу продукції

-

Договором встановлюється так звана “вилка” процентних ставок роялті залежно від обсягу випущеної (або проданої) продукції.

4

Відсоток від чистого прибутку, отриманого від використання об’єкта інтелектуальної власності

Роялті дорівнює чистому прибутку від примірника, помноженому на ставку відсотків, встановлену договором

Роялті залежить від результатів використання твору. Водночас наявність фінансових збитків не означає звільнення від виплати роялті. В такому випадку право власнику повинно бути нарахована та виплачена справедлива винагорода.

Фіксована ставка роялті

-

Роялті встановлено у фіксованому розмірі, що не завжди означає постійну величину суми роялті, оскільки його може бути встановлено від змінних показників.

6

Попередньо оплачене роялті

-

Роялті розраховано одним з названих способів виходячи з планових показників. Виплату роялті повинно бути здійснено одразу після укладення відповідного договору.

Роялті має систематичний характер, причому сума, яка нараховується (виплачується), не може бути кожного періоду однаковою, оскільки показники, які використовуються для розрахунку роялті, - є змінними. Це впливає на відображення роялті у бухгалтерському та податковому обліку.

Таблиця 10.12