Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Відображення в обліку замовлення на створення твору із виплатою пашуального платежу без переходу права власності на твір

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1

Нараховано винагороду (гонорар) за договором про створення та використання твору (статті) редакцію газети

23

685

1000,00

2

Виплачено винагороду (гонорар) автору статті

685

301, 311

830,00

Відображення в обліку операцій з придбання виключних майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності у фізичної особи представлено в таблиці 10.7:

Таблиця 10.7

Придбання виключних майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності у фізичної особи

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1

Нараховано винагороду за передання виключних майнових прав на літературний твір підприємству

154

685

20000,00

2

Виплачено винагороду фізичним особам

685

311

17000,00

3

Введено в експлуатацію НМА

125

154

20000,00

Відображення в обліку операцій з придбання прав на використання винаходу в господарській діяльності представлено в таблиці 10.8:

Таблиця 10.8

Придбання прав на використання винаходу в господарській діяльності

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1

Відображено суму витрат у вигляді роялті за перший рік використання прав на винахід

23, 91

685

3000,00

2

Виплачено роялті фізичній особі

685

311

2550,00

    1. Облік амортизації об’єктів інтелектуальної власності

Нарахування амортизації нематеріальних активів (крім права постійного користування земельною ділянкою) здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс).

При визначенні строку корисного використання об’єкта нематеріальних активів слід ураховувати:

  • строки корисного використання подібних активів;

  • моральний знос, що передбачається;

  • правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;

  • очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;

  • залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

В бухгалтерському обліку метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу. Розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нарахування здійснюється згідно з Положенням (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (рис.10.1).

Error: Reference source not found

Рис.10.1. Методи амортизації об’єктів інтелектуальної власності визнаних як нематеріальні активи

В бухгалтерському обліку під час розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків:

  • коли існує невідмовне зобов’язання іншої особи щодо придбання цього об’єкта наприкінці строку його корисного використання;

  • коли ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисного використання цього об’єкта.

Нарахування амортизації в бухгалтерському обліку починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив уведено в господарський оборот. Суму нарахованої амортизації підприємства відображають збільшенням суми витрат підприємства і накопиченої амортизації нематеріальних активів. Припиняється нарахування амортизації, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

Термін корисного використання нематеріального активу та метод його амортизації переглядаються в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод. Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання в кінці кожного року також оцінюються на наявність ознак невизначеності обмеження строку їх корисного використання та за відсутності таких ознак підприємством установлюється строк корисного використання таких нематеріальних активів.

Амортизація нематеріального активу нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизації і строку використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.

Таблиця 10.9