Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.посібник 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

6. 4. Оформлення патентних прав. Види патентів

Для отримання виключних прав на об’єкти патентного права необхідно здійснити одну із зазначених нижче дій:

  • пройти процедуру державної реєстрації об’єкта патентного права та отримати охоронний документ;

  • укласти договір про набуття у патентовласника прав на винахід, корисну модель чи промисловий зразок;

  • отримати виключні права у спадщину від правовласника.

Державна реєстрація прав на об’єкт патентного права. Порядок патентування (реєстрації) та вимоги до заявки на отримання охоронного документу на винаходи, корисні моделі та промислові зв’язки встановлюється міжнародними договорами і національним патентним законодавством.

Важливим поняття в патентній експертизі є поняття пріоритету – першість у часі, яка встановлюється патентним законодавством використовується пріоритет при встановлені новизни об’єктів патентного права. Стаття 15 Закону про винаходи та ст.13 Закону про промислові зразки встановлюють такі види пріоритетів: пріоритету по даті подання заявки до Укрпатенту, конвенційний пріоритет, пріоритет по даті подання тим же заявником більш ранньої заявки, пріоритет по виділеній заявці, пріоритет по даті отримання додаткових матеріалів до раніше поданої заявки.

Першим етапом отримання патенту є складання заявки на видачу патенту. Законами України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки» визначається перелік документів, які входять до заявки:

- заява про видачу патенту на винахід чи деклараційного патенту на винахід (корисну модель, промисловий зразок);

- опис винаходу (корисної моделі, промисловий зразок);

- формула винаходу (корисної моделі, ромисловий зразок);

- креслення (якщо на них є посилання в описі, промисловий зразок);

- реферат.

За здійснення реєстраційних дій сплачується патентне мито у порядку та розмірі, встановлених Порядком сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, затверджені Постановою КМУ від 23.12.2004 №1716. Строк подання документа про сплату мита може бути продовжений до 6 місяців. Заявник може мати пільги у сплаті зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності.

Зміст і вимоги до оформлення зазначених документів детально регламентуються Інструкцією до Договору про патенту кооперацію, а в Україні - Правилами складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель (затверджені наказом МОН України від 22.01.2001 № 22) та Правилами складання і подання заявки на промислові зразки (затверджені наказом МОН України від 18.02.2002 № 110). Якщо заявка була подана на іноземній мові, до неї додається переклад.

Заявником може бути як фізична особа, так і юридична особа. Сама заявка як підстава для отримання патенту є товаром – творець може її продати, подарувати сплатити нею борг та вчиняти інші цивільно-правові угоди, які не суперечать закону.

Особа, яка бажає одержати патент, повинна мати на це право. Заявник може доручити подання заявки та одержання патенту своєму представникові на підставі належним чином оформленої довіреності. Заявником може бути роботодавець, який подає заявку, як правило, через свого представника.

Заявка подається на бланку, затвердженому Укрпатентом у вигляді комп’ютерної роздруківки з офіційного сайту ДДІВ. Бланк заявки поділений на графи, які позначені цифровими кодами або найменуваннями. Якщо певну інформацію неможна розмістити повністю в певних графах за браком місця, їх наводять в тій же формі на додатковому листі з вказівкою у відповідній графі «див.на окремому аркуші».

Основним документом заявки є опис розробки, який складається за встановленою схемою і розкриває суть рішення. Обсяг правової охорони визначається за формулою винаходу, корисної моделі чи сукупністю ознак промислового зразку.

Розгляд заявки починається з формальної експертизи, яка проводиться для перевірки дотримання вимог до документів, а також перевірки того, чи не відноситься об’єкт до таких, які не охороняються законодавством про винаходи чи промислової зразки. Якщо об’єкт визнається таким, що не підлягає правовій охороні, то приймається рішення про відмову у видачі патенту та стадії формальної експертизи. Якщо об’єкт підлягає правовій охороні і документи оформлені з дотриманням вимог законодавства, заявлений об’єкт визнається патентоздатним.

Для різних об’єктів промислової власності результат формальної експертизи може бути різним: заявки на винаходи і промислові зразки приймаються до подальшого розгляду, а заявка на корисну модель вважається задоволеною.

Заявки на винаходи за клопотанням заявителя або іншої зацікавленої особи підлягають експертизі по суті (кваліфікаційній експертизі), в результаті якої перевіряються всі критерії охороноздатності. Таке клопотання може бути заявлене протягом 3 років (п. 8 Правил розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель).

Після проходження формальної експертизи особливості подальшого розгляду заявки залежить від діючої системи видання патентів.

В Україні в результаті позитивних висновків експертизи заявки на видачу патенту і державної реєстрації зазначеного об’єкта промислової власності Установа видає охоронний документ – патент. Порядок видачі охоронного документа включає три етапи:

- публікація даних про видачу патента в офіційному бюлетені та протягом 3 місяців публікація опису до патенту;

- вносення винаходу, корисної моделі, промислового зразку у відповідний Державний реєстр винаходів, корисних моделей або промислових зразків

- видача охоронного документу на об’єкт промислової власності.

Заявник має право оскаржити будь-яке рішення чи неприйняте рішення Установою стосовно заявки до суду в місячний термін після його державної реєстрації. Патент видається особі, яка має право на його одержання. Якщо таке право мають кілька осіб, то їм видається один патент.

З 1 лютого 2011 року Наказом ДДІВ №24-Н «Про затвердження Тимчасового порядку складання, подання та експертизи заявки на об’єкти права інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг) у формі електронного документа» запроваджені дослідні випробування процесу складання, подання та експертизи електроних заяв на винаходи,корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг. Для ведення електронного документообігу суб’єкт підприємницької діяльності має укласти Договір з ДП «Український інститут промислової власності», на підставі якого сторони отримують сертифікат та особистий ключ для накладання електронного цифрового підпису. Для заповнення електронних документів використовують формуляри-шаблони, які розміщені на сайті Укрпатенту. Вимоги до складання електронної заявки такі ж, як і для паперових носіїв. Але, порівняно із складною бюрократичною паперовою процедурою, сторони не пов’язані складним процесом внесення коректив та змін у документи, що подаються при електроній формі заявки. Натомість, система сама повідомляє заявника про помилки чи некоректність поданих документів. Укрпатент повідомляє заявника про отримання заявки, шляхом відправлення електроної розписки із зазначення дати та часу отримання заявки.

До 30 грудня 2011 року до ДП «Укрпатент» однаково можна подавати як паперові заявки, так і електронні. Якщо заявник подає електронний варіант заявки, то він зобов’язаний переслати поштою негайно, але не пізніше, ніж за 7 дній паперову копію заявки. В разі не ідентичності електронної та паперової заявки розглядають паперовий примірник.

Міжнародна реєстрація винаходу. В основі сучасної системи міжнародного патентування лежить Договір про патенту кооперацію. Дана система дозволяє отримати патент в будь-якій країні-учасниці, шляхом подання міжнародної заявки, яка подається до Украпенту..

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" порядок одержання патенту на підставі міжнародної заявки є таким самим, як порядок одержання патенту на підставі національної заявки, за винятками, що випливають з Договору про патентну кооперацію. Про намір здійснити патентування в іноземній державі особа має повідомити Державну службу інтелектуальної власності. Заявка подається до Укрпатенту

Процедура патентування за Договором про патенту кооперацію здійснюється на підставі Інструкції до Договору.

Міжнародне патентування ґрунтується на принципі конвенційного пріоритету, відповідно до якого заявитель може подати заявки в різних державах протягом одного року. Документи подаються різними мовами, передбачають сплату мита, послуги патентних повірених без гарантії отримання патенту. Варто зазначити, що законодавство більшості країн-учасниць в даному питанні не є уніфікованим і тому оформлення і розгляд міжнародної заявки вимагає врахування особливостей національного законодавства.

Системи патентування. Існують такі системи видання патентів і свідоцтв на об’єкти промислової власності:

  • явочна система;

  • перевірочна система;

  • відстрочена система.

При заявницькій системі патент видається першому заявникові на його ім’я, незалежно від того, чи є він автором, законним правонаступником автора або особою, яка привласнила винахід іншої особи. Патентне відомство не встановлює відповідності заявленого об’єкта умовам патентоздатності і видає охоронний документ під відповідальність заявника без гарантії дійсності умов патентоспроможності. Ця система поширена в країнах Азії, Африки та Південної Америки, а також в деяких країнах Європи (Бельгії, Греції, Іспанії, Італії тощо). Перелік країн, які використовують певну систему патентування, постійно змінюється.

При перевірочній системі патентування проводиться експертиза по суті, яка передбачає встановлення новизни винаходу як всередині країни, так і на міжнародному рівні. Тому кожна держава зобов’язана видавати офіційний бюлетень для ознайомлення спільноти з існуючими патентами.

Відстрочена система є різновидом перевірочної системи патентування і передбачає проведення експертизи на вимогу заявника або інших осіб. Детальна регламентація механізму патентування за цією системою закріплена в Договорі про патенту кооперацію. Дана система передбачає відстрочення публікації інформації про результати розгляду заявки на винахід на 18 місяців для того, щоб жодна з країн не могла видати патент, який би міг спростувати міжнародну заявку. Протягом цього строку будь-яка держава має право звернутися з клопотанням про експертизу заявленого винаходу.

Види патентів та строки дії патентів. Патент – техніко-юридичний документ, який засвідчує, що заявлена пропозиція дійсно є об’єктом права інтелектуальної власності, авторством її творця, національний пріорітет на інтелектуальну власність, на винахід, корисну модель і промисловий зразок.

Право власності на винахід засвідчується патентом або деклараційним патентом. Патент на винахід видається на підставі позитивного рішення кваліфікаційної експертизи. Строк діє патенту на винахід становить 20 років з дати подання заявки.

Деклараційний патент на винахід є різновидом патенту на винахід, видається на підставі позитивного висновку формальної експертизи. Строк його дії становить 6 років від дати подання заявки.

Після отримання деклараційного патенту на винахід, його власник може подати клопотання про проведення кваліфікаційної експертизи заявки, за якою видано деклараційний патент, та замінити деклараційний патент на винахід на патент на винахід. За подання клопотання сплачується мито.

В разі позитивного висновку про видачу патенту на винахід, дія деклараційного патенту припиняється від дати публікації відомостей про видачу патента на винахід в офіційному бюлетені. Строк дії патенту на винахід становить 20 років від дати подання заявки на отримання деклараційного патенту.

Якщо висновок кваліфікаційної експертизи є негативним, то дія деклараційного патенту припиняється з дати подання публікації відомостей про видачу деклараційного патенту в офіційному бюлетені.

Строк дії патенту на винахід, об’єктом якого є лікарський засіб, засіб захисту тварин, засіб захисту рослин, використання якого потребує дозволу відповідного компетентного органу, може бути продовжений за клопотанням власника патенту на строк, що дорівнює періоду між датою подання заявки та датою одержання такого дозволу, але не більше, ніж 5 років. Порядок продовження строків регулюється Інструкцією про порядок продовження строку дії патенту на винахід, об'єктом якого є засіб, використання якого потребує дозволу компетентного органу, затвердженою наказом МОН України від 13.05.2002 №298.

Пріоритет, авторство та право власності на корисну модель засвідчується деклараційним патентом, строк дії якого становить 10 років з дати подання заявки.

Право власності на промисловий зразок засвідчується патентом, строк дії якого становить 10 років від дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника ще на 5 років.

Обсяг правової охорони прав на промисловий зразок визначається сукупністю суттєвих ознак.

Строк дії патенту (деклараційного патенту) на секретний винахід і деклараційного патенту на секретну корисну модель дорівнює строку засекречування винаходу (корисної моделі), але не може бути довшим від визначеного за Законом про винаходи строку дії охорони винаходу (корисної моделі).

Оформлення патентних прав на винаходи, що охороняються авторським свідоцтвом СРСР. Якщо об’єкт промислової власності охороняється авторським свідоцтвом СРСР, правоволодільці такого свідоцтва разом із винахідником (винахідниками) можуть звернутися із клопотанням до МОН України безпосередньо до Укрпатенту про видачу патенту України на винахід, що охороняється авторським свідоцтвом СРСР. Клопотання може бути подано не пізніше, ніж за 6 місяців до дати закінчення дії авторського свідоцтва СРСР. Клопотання розглядається протягом одного місяця. На підставі позитивного рішення про розгляд клопотання видається патент України на винахід. Строк дії такого патенту становить 20 років від дати подання заявки на видачу свідоцтва СРСР.

Порядок оформлення патентних прав на винаходи, що охороняються авторськими свідоцтвами СРСР та підстави відмови у видачі патенту України здійснюється на підставі Інструкції про порядок видачі патенту України на винахід, що охороняється авторським свідоцтвом СРСР, затверджена наказом МОН України від 29.06.2005 №387.