Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
281.02 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 13 Тема: Аналіз картоплі

Мета: Набуття практичних навичок та вмінь при визначенні показників якості картоплі.

Після проведення лабораторної роботи студент повинен:

знати: вимоги до показників якості картоплі, методику визначення органолептичних та фізико-хімічних показників якості картоплі.

вміти: проводити органолептичну оцінку якості картоплі, визначати вміст аскорбінової кислоти, масову частку сухих речовин рефрактометричним методом та масову частку вологи на приладі ВЧ в картоплі.

Контрольні питання

  1. Які сорти картоплі придатні для використання у харчоконцентратному виробництві?

  2. Наведіть методи очищення картоплі.

  3. Назвіть асортимент картоплепродуктів.

Місце проведення: лабораторія кондитерського і харчоконцентратного виробництва.

Забезпечення роботи

  1. Література та нормативна документація:

[25], [26], [39], [52]

  1. Прилади і реактиви: бюретка, технічні ваги, колби Кольрауша на 100 см3, конічні колби на 250 см3, воронки, фільтри, фарфорові ступки з пестиками, піпетки на 5 і 10 см3, ніж з неіржавіючої сталі, скляна дошка, суміш розчинів 2 % -ї соляної і метафосфорної (або щавелевої) кислоти, 0,001 н. розчин 2,6 – дихлорфеноліндофенолят натрію, пергамент, ексикатор, прилад ВЧ.

  2. Матеріали : клубні картоплі

Хід роботи

  1. Інструктаж з охорони праці

  2. Інструктаж по виконанню роботи

  3. Виконання студентами дослідів та обробка результатів

  4. Підведення підсумків заняття

  5. Оформлення звітів

  6. Захист звітів

  7. Прибирання робочих місць

Зміст роботи

  1. Визначити в дослідних зразках картоплі:

    1. форму, колір скоринки і м’якоті, кількість, розташування і глибину глазків;

  2. Визначити вміст аскорбінової кислоти (вітаміну С);

  3. Визначити масову частку сухих речовин рефрактометричним методом;

  4. Визначити масову частку вологи на приладі ВЧ.

  5. Результати дослідів оформити у вигляді таблиці 13.1

Методи визначення показників якості картоплі

Визначення органолептичних показників якості картоплі.

Форму, колір скоринки і м’якоті, кількість, розташування і глибину глазків визначають візуально. Для цього дослідні зразки картоплі оглядають при яскравому освітленні.

За формою клубні розрізняють - круглі, овальні, подовжені.

Колір м’якоті клубнів, які використовують для виробництва харчових концентратів, повинен бути білий або світло-кремовий. Взагалі не придатні для виробництва сорти клубнів з жовтою, рожевою і зеленою м’якоттю, так як продукти з такої картоплі не задовольняють вимогам, які пред’являють до їх зовнішнього вигляду.

Колір скоринки розрізняють – білий, жовтий, коричневий, червоний, фіолетовий. Але колір скоринки не має практичного значення з точки зору технології виробництва продукції, так як при підготовці до сушіння вона видаляється.

Кількість, розташування і глибина глазків мають дуже важливе, так як при підготовці картоплі до сушіння найтяжчою і механізованою операцію є видалення глазків. Бажано використовувати при переробці картоплі у виробництві харчових концентратів сорти картоплі, що мають на одному клубні не більше п’яти глазків. Одночасно необхідно наближатися до того, щоб глазки залягали не глибоко (не більше 1 мм), що позитивно буде відображатися на продуктивності праці і сприятиме зменшенню відходів при ручній доочистці.

Визначення вмісту аскорбінової кислоти (вітаміну С) .

Беруть середню пробу з 5 – 10 коренеплодів, для чого із половинки коренеплоду вирізають дві пластинки товщиною 0,5 см: одну з направленням від середини до верхушки, другу – у поперечному зрізі. Пластинки швидко подрібнюють на скляній дошці ножем з неіржавіючої сталі. Із кожного зразка беруть по дві паралельні наважки по 10 г.

Наважку розтирають в ступці з сумішшю 2 %-ї соляної і метофосфорноїх (або щавлевої) кислот до однорідної маси. Розтерту масу переносять у мірну колбу на 100 см3, бажано колбу Кольрауша. Ступку і пестик ополіскують сумішшю кислот, яку виливають в ті ж самі колби. Вміст колб доводять до мітки, добре перемішують і залишають відстоюватися протягом 5 хвилин.

Екстракти фільтрують крізь паперові фільтри. Із отриманого фільтрату беруть піпеткою 10 см3 в фарфорову ступку і титрують з бюретки 0,001 н. розчином фарби 2,6 – дихлорфеноліндофенолятом натрію до появи рожевого забарвлення, що не зникає протягом 0,5 – 1 хвилини.

Вносять поправку на редукуючу здібність кислот, що застосовують для екстракції. Для цього титрують суміш кислот (по 10 см3) з бюретки 0,001 Н. розчином фарби 2,6 – дихлорфеноліндофенолятом натрію до появи рожевого забарвлення, що не зникає протягом 0,5 – 1 хвилини.

Допустима різниця між паралельними визначеннями не повинна перевищувати 10 %.

Вміст аскорбінової кислоти (вітаміну С) виражають в мг на 100 г досліджуємої речовини, тобто мг в %, розраховують за формулою:

(13.1)

де а – кількість барви 2,6 дихлорфеноліндофенолят, яку використовують для титрування, см3;

Т – титр барви 2,6 дихлорфеноліндофенолят за аскорбіновою кислотою;

М – об’єм екстракту, см3;

в – кількість екстракту, який взято на титрування, см3;

д – наважка досліджує мого матеріалу, г.

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Визначення масової частки вологи на приладі ВЧ.

При визначенні на приладі ВЧ спочатку роблять паперові пакети з пергаменту розміром 145×145 мм. Листи паперу складають навпіл, а потім краї пакетів загинають на 1,0 см. Отримані пакети висушують на приладі при температурі 150°С протягом 3 хвилин. Висушені пакети охолоджують в ексикаторі потягом 20 хвилин, але не більше 2 годин і зважують.

Наважку для визначення вологи кладуть в пакет, попередньо зважений і охолоджений в ексикаторі, при цьому її треба рівномірно розподілити по поверхні пакета і закрити загнутими краями. Товщина пакету з наважкою повинна бути біля 2 мм. Зважування пакетів (до і після заповнення продуктом) проводять на технічних вагах з точністю до 10 мг.

В прилад, попередньо підігрітий до 151ºС, одночасно розміщують два пакета. Потім, опускаючи верхній блок приладу, висушують наважки при суворому дотриманні режимів сушіння (див. додаток Д). Висушені пакети з наважками переносять в ексикатор, охолоджують і зважують.

Масову частку вологи (W), у % , визначають за формулою:

(13.2)

де m1 – маса наважки з пакетом до висушування, г;

m2 – маса наважки з пакетом після висушування, г;

m – маса наважки, г;

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Результати дослідів заносять у таблицю 13.1.

Форма запису в лабораторному журналі

Таблиця 13.1 – Показники якості картоплі

Показники якості

Найменування зразків картоплі

Форма

Продовження таблиці 13.1

Показники якості

Найменування зразків картоплі

Колір скоринки і м’якоті

Розташування, кількість і глибина глазків

Вміст аскорбінової кислоти, мг на 100 г

Вологість, %

Вміст сухих

речовин, %

OВисновки:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________