Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logika_posibnik_dlya_studentiv_vuziv.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.47 Mб
Скачать

Мідь є металом.

Отже, мідь – електропровідна.

У даному силогізмі, судження, які знаходяться над лінією є засновками, а судження, яке знаходиться під лінією є висновком силогізму. Поняття „метали”, „електропровідні”, „мідь” є термінами силогізму.

Поняття, яке є суб'єктом висновку, називаєтьсяменшим терміном.

В наведеному прикладі меншим терміном є поняття „мідь”. Поняття, яке є предикатом висновку, називається більшим терміном. В наведеному прикладі більшим терміном є поняття „електропровідна”. Менший термін позначається літерою S, а більший термін – літерою Р. Менший і більший терміни називаються крайніми термінами. S і Р входять тільки в один із засновків.

Засновок, до складу якого входить більший термін, називається більшим засновком, а засновок, до складу якого входить менший термін, називається меншим засновком.

Менший і більший засновок визначається не місцем, яке вони займають у силогізмі.

Наприклад, в умовиводі:

Петренко – юрист.

Усі юристи вивчають теорію доказу.

Отже, Петренко вивчає теорію доказу.

Меншим засновком є судження „Петренко – юрист”, який стоїть на першому місці в силогізмі, а більшим засновком є судження „Усі юристи вивчають теорію доказу”, який стоїть на другому місці.

Термін, який повторюється у більшому і меншому засновках називається середнім терміном (від лат. terminus medius), він пов'язує між собою крайні терміни.

Саме завдяки середньому терміну із двох суджень, які є засновками, виводиться нове судження, яке є висновком.

Виходячи із розглянутої структури простого категоричного силогізму, його можна визначити як умовивід про відношення двох термінів (S і Р) на основі їх відношення до третього терміну (М).

5.4. Аксіома силогізму

Аксіома (від грец. axioma – положення, яке приймається без доказу) силогізму має два визначення:

  1. Все, що стверджується або заперечується відносно усіх предметів певного класу, стверджується або заперечується і відносно одного або декількох предметів даного класу.

  2. Ознака ознаки речі є ознакою самої речі: те, що суперечить ознаці речі, суперечить і самій речі.

Аксіомою силогізму визначається як структура, так і висновок силогізму.

Структура силогізму: Усі М є Р.

Усі SєМ.

Отже Усі S є Р.

визначається тим, що певний клас предметів М має ознаку Р і тому кожний предмет або частина предметів даного класу має ознаку Р.

Відношення між суб'єктом (S), середнім терміном (M) і предикатом (Р) можна проілюструвати з допомогою кругів Ейлера як поняттями, які знаходяться у відношенні підпорядкування.

Рис. 31

Якщо обсяг поняття S входить в обсяг поняття М, а обсяг поняття М входить в обсяг поняття Р, то і обсяг поняття S входить в обсяг поняття Р.

Наприклад:

Усі поняття (М) мають обсяг і зміст(Р).

Вартість (S) - поняття(М).

Отже, поняття вартість (S) має обсяг і зміст(Р).

А якщо клас предметів М не входить не входить в клас предметів Р, то і кожний предмет класу S, що входить до класу М, також не входить до класу Р (рис. 32).

Рис. 32

5.5. Правила простого категоричного силогізму

Як зазначалося, у силогізмі висновок може не витікати не тільки тоді, коли висновки хибні, але й тоді, коли висновки істинні, а силогізм побудований невірно. Розглянемо правила, яких потрібно додержуватися у силогізмах.

П р а в и л а т е р м і н і в

1. У силогізмі повинно бути три терміна (S, Р і М) - не більше й не менше.

Порушення цього правила веде до логічної помилки, „почетверіння термінів”. Розглянемо приклад, в якому дане правило порушується:

Закони не створюються людьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]