Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logika_posibnik_dlya_studentiv_vuziv.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.47 Mб
Скачать

5.9. Категоричні силогізми, засновками яких є виділяючи судження

Категоричні силогізми, більшими засновками яких є судження з виділяючим суб'єктом, можуть мати менші засновки за якістю як стверджувальні так і заперечувані, незалежно від правил фігур.

Судження з виділяючим суб'єктом - це такі судження, в яких стверджується, що ознака, виражена в предикаті, належить тільки даному предмету мислення і ніякому іншому. Особливістю даних суджень є те, що предикат у них розподілений.

Розглянемо приклад:

(А) Тільки ті люди, які мають медичну освіту (М), мають право працювати лікарем (Р).

(Е) Петренко (S) не має медичної освіти (М).

(Е) Отже, Петренко (S) не має права працювати лікарем (Р).

По своїй структурі даний умовивід відноситься до 1-ї фігури. По її правилам менший засновок повинен бути судженням стверджувальним, а в даному силогізмі менший засновок судження заперечуване. Незважаючи на це, висновок у даному випадку вірний. Це пояснюється тим, що у судженні „Тільки ті люди, які мають медичну освіту, мають право працювати лікарем” предикат розподілений. Це судження з виділяючим суб'єктом.

Розглянемо ще один приклад:

(А) Тільки скептики (Р) висловлюють сумнів в істинності знань людини (М).

(А) Ця особа (S) висловлює сумнів в істинності знань людини (М).

(А) Отже, ця особа (S) є скептиком (Р).

Даний умовивід по своїй структурі відноситься до другої фігури. Згідно з її правилом один із засновків повинен бути судженням заперечуваним. Але не зважаючи на те, що в даному умовиводі немає заперечуваного засновку, висновок вірний. Підставою для цього є та обставина, що середній термін, який займає місце предиката в більшому засновку, розподілений. Більший засновок є судженням виділяючим.

В силогізмах з більшим засновком, який є судженням - визначенням, висновок здійснюється теж з відхиленням від правил фігур.

Наприклад:

(А) Амфіболія – це логічна помилка, в основі якої лежить двусенсність мовних виразів.

(А) Даний мовний вираз двусенсний.

Отже, (А) даний мовний вираз амфіболія.

В даному силогізмі, незважаючи на порушення правила другої фігури, висновок вірний. Це зумовлено тим, що більший засновок, в якому дещо визначається, теж є виділяючим судженням. Якщо визначення вірне, то в ньому обсяг дефінієндума (поняття, яке визначається)дорівнює обсягу дефінієнса (поняття, з допомогою яких визначається інше поняття). Тому предикат такого судження буде завжди розподіленим.

5.10. Скорочений силогізм

Як зазначалося раніше, простий категоричний силогізм – це судження, яке складається з двох засновків і одного висновку. В практиці мислення часто бувають випадки коли умовиводи використовуються в скороченому вигляді.

Наприклад:

Ми громадяни України.

Отже ми маємо право на свободу совісті.

Такі судження називаються ентимемами (від грец. inthуmos – в умі, в думках). В них, як правило, пропущені більший або менший засновки або висновок.

Приклад ентимеми з пропущеним більшим засновком:

Усі S є М.

Усі S є Р.

Олово – метал.

Отже, олово електропровідне.

Приклад ентимеми з пропущеним меншим засновком:

Усі М є Р

Усі S є Р

(А) Усі метали електропровідні.

(А) Отже олово електропровідне.

Приклад ентимеми з пропущеним висновком:

Усі М є Р

Усі S є М

(А) Усі метали електропровідні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]