Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

6. Чиста конкуренція і ефективність

Незалежно від того, є чисто конкурентна галузь галуззю із постійними чи зростаючими витратами, кінцевий стан довгострокової рівноваги для конкретної форми матиме вигляд MR (=P) = MC = мінімальним середнім загальним витратам (ATC). Графічно ця закономірність відображається наступним чином.

Конкурентна фірма може привласнювати економічні прибутки або мати збитки у короткостроковому періоді, але у довгостроковому періоді вона зароблятиме лише нормальний прибуток, виробляючи продукцію згідно з правилом MR (=P)=MC. Яке ж виробництво буде ефективним для суспільства? Ефективне використання обмежених ресурсів передбачає виконання двох умов:

  1. досягнення розподільної ефективностіта

  2. виробничої ефективності.

По перше, для досягнення розподільної ефективності, ресурси повинні розподілятися між фірмами і галузями так, щоб суспільство (споживачі) отримало найбажаніший для себе набір товарів та послуг. Розподільна ефективність реалізується тоді, коли зміною складу продукції уже неможливо досягти більшої вигоди для суспільства.

По друге,виробнича ефективність потребує, щоб кожен товар або послугу з цього оптимального набору виробляли за найнижчих можливих витрат.

В умовах чистої конкуренції в довгостроковому періоді конкуренція змушує фірми виробляти у точці мінімальних середніх загальних витрат виробництва і призначати ціну, що відповідає цим витратам. Як працює цей механізм, було вже розглянуто раніше. Ця ситуація найбажаніша для споживача.

Але виробництво повинно бути не лише технологічно ефективним. Воно мусить виробляти ті блага, які найбільше потребують споживачі. Це визначається ціною товару або послуги. Ціна відображає граничну вигоду, яку отримують від продукту. Грошова оцінка будь-якого продукту – є суспільна міра, або показник відносної граничної цінності цього продукту.

Тепер, згадавши поняття альтернативної вартості, визначимо, що граничні витрати виробництва, скажімо, продукту Х, вимірюють вартість, або відносну цінність, інших товарів, які можна виробляти за допомогою ресурсів, використаних на виробництво додаткової одиниці продукту Х. Отже, ціна продукту вимірює граничні вигоди, або задоволення, які суспільство отримує від додаткових одиниць продукту Х, а граничні витрати на виробництво додаткової одиниці продукту Х вимірюють витрати (вартість) для суспільства інших продуктів у випадку використання ресурсів для виробництва більшої кількості Х.

Конкурентний виробник, який прагне отримати прибуток, привласнюватиме максимально можливий прибуток, тільки урівнюючи ціну та граничні витрати. Обсяг виробництва, що не досягатиме точки MR(=P)=MC, означатиме нижчі від максимальних прибутки для окремої фірми і недостатнєнадання ресурсів для виробництва цього продукту з точки зору суспільства. Якщо ціна перевищує граничні витрати (P>MC), суспільство цінує додаткові одиниці продукту Х вище, ніж альтернативні блага, які можна виробити з цих самих ресурсів.

Приклад. Якщо ціна, або гранична вигода, сорочки становить 20 грн., а граничні витрати – 16 грн., виробництво додаткової сорочки забезпечить чистий приріст загального обсягу продукції, що дорівнює 4 грн. Суспільство отримає сорочку вартістю 20 грн., тоді як вартість альтернативних благ, якими пожертвували, надавши більше ресурсів для виробництва сорочок, становила б лише 16 грн.

Виробництво продукту Х у точці, в якій граничні витрати перевищують ціну (P<MC), означає, що ресурси використовуються для виробництва продукту Х за рахунок альтернативних благ, які суспільство оцінює вище, ніж додаткові одиниці продукту Х.

Висновок: за умов чистої конкуренції виробники, прагнучи отримати прибутки, вироблятимуть кожний товар якраз до тієї точки, в якій ціна (гранична вигода) дорівнює граничним витратам.

Важливою рисою ринків з чистою конкуренцією є їхня здатність до відновлення ефективності у використані ресурсів, яка порушується динамічними змінами в економіці.

Ефективний розподіл ресурсів, якому сприяє економіка з чистою конкуренцією, зумовлений тим, що фірми і постачальники ресурсів вільні у своїх намаганнях досягти власної вигоди. У конкурентній ринковій системі діє “невидима рука”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]