Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

3. Аналіз загальної рівноваги через співставлення витрат і результатів.

Ми розглянули дуже просту модель взаємодії галузей. Економіка – значно складніша система. Для аналізу складних взаємодій в економічній системі використовують аналіз загальної рівноваги методом співставлення витрат і результатів. Цей метод дає більш реалістичну картину взаємодій і взаємозалежностей.

Зведемо в таблицю витрати і результат різних галузей (дані гіпотетичні).

Галузі, які виробляють продукцію

Галузі, що споживають продукцію

метал

машини

паливо

Сільське госп-во

Домогосп-ва (праця)

Заг. обсяг вир-ва

метал

10

65

10

5

10

100

машини

40

25

35

75

25

200

паливо

15

5

5

105

20

150

Сільське госп-во

15

10

25

100

150

300

Домогосподарствава (праця)

20

95

75

15

45

250

Заг. обсяг викор-ня витрат

100

200

150

300

250

1000

В таблиці приведені п'ять секторів економіки, які водночас є виробниками і споживачами вироблених продуктів. Обсяги виробництва кожного сектора розташовані по горизонталі, а споживання – по вертикалі. Наприклад, з 200 одиниць продукції сектору машин 40 одиниць йдуть в сектор металу, 25 – споживатимуться самим сектором машин, 35 – сектором палива, 75 – сільським господарством і 25 – домогосподарствами.

Кожна вертикальна колонка показує одиниці продукту кожного виробничого сектора, які використовуються як ресурси. Наприклад, в колонці другій бачимо, що для виробництва 200 одиниць машин в якості ресурсів потрібно 65 одиниць металу, 25 одиниць машин, 5 одиниць палива, 10 одиниць сільськогосподарської продукції і 95 одиниць праці. Всього – 200 одиниць. Взаємозалежність секторів економіки може бути далі продемонстрована шляхом розгляду наслідків зміни випуску якогось товару. Наприклад, для збільшення виробництва машин на 20 одиниць (10%) потрібне збільшення виробництва на 10 % продуктів всіх секторів економіки, які постачають свою продукцію для виробництва машин. А це, в свою чергу, потребує подальших пристосувань через зміни у виробництві всіх пов’язаних один з одним продуктів. Це є ланцюгова реакція на зміну в одному секторі економіки. Але це тільки початок, тобто перше коло пристосувань, потім буде друге, третє і так далі. Після цього буде зворотній рух пристосувань, поки не буде досягнуто нової рівноваги. Це в ідеальному випадку.

В реальних умовах через високий рівень і складності процесу взаємодій між секторами економіки зміни в якійсь частині даного сектору, чи деяких секторах, галузях будуть провокувати майже нескінченний ряд змін в інших секторах і галузях економіки.

4. Загальна рівновага та економічне мислення

Аналіз загальної рівноваги є необхідним для оцінки функціонування всієї економічної системи та її окремих секторів і фірм. Нездатність усвідомити взаємовідношення цін і секторів призведе до неправильного розуміння і помилкового міркування про головні економічні проблеми. Аналіз витрат і результатів має широке практичне застосування. Для розуміння визначених економічних питань необхідно вийти за межі аналізу часткової рівноваги.

Оцінка витрат і результатів має значну цінність як засіб економічного прогнозування і планування. За допомогою методу аналізу витрат і результатів можна точно розрахувати вплив якогось конкретного рішення на інші сектори економіки і визначити, скільки буде це рішення коштувати з точки зору обсягів виробництва всіх зачеплених цим рішенням галузей і секторів економіки. Аналіз загальної рівноваги дає набагато більше можливостей для дослідження результатів визначених економічних порушень рівноваги чи політики, ніж аналіз часткової рівноваги. В будь-якому випадку розуміння моменту загальної рівноваги є обов'язковим для розуміння й оцінки національної економіки.

Зміст

Лекція 1. Еластичність попиту і пропозиції та її застосування 1

Лекція 2. Поведінка споживача та максимізація корисності 9

Лекція 3. Витрати виробництва 18

Лекція 4. Ринки товарів та послуг. Визначення ціни та обсягу

виробництва в умовах чистої конкуренції 30

Лекція 5. Чиста монополія. Визначення ціни та обсягу виробництва 48

Лекція 6. Визначення ціни та обсягу виробництва на

ринку монополістичної конкуренції 59

Лекція 7. Олігополія. Визначення ціни та обсягу виробництва 66

Лекція 8. Виробництво і попит на економічні ресурси 73

Лекція 9. Заробітна плата і ринок праці 81

Лекція 10. Ціноутворення та використання ресурсів:

рента, процент, прибуток 92

Лекція 11. Ринкова система і загальна рівновага 101

-48-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]