Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Лекція 9. Заробітна плата і ринок праці

Мета вивчення теми: зрозуміти та засвоїти сутність і механізм формування загального рівня ставок заробітної плати, визначення ставок заробітної плати на конкретних ринках праці, вплив профспілок на встановлення ставок заробітної плати, економічний ефект законодавчого встановлення мінімальної заробітної плати, що таке інвестування в людський капітал і яке економічне значення воно має.

1. Визначення сутності заробітної плати

Ставка заробітної плати – це ціна трудових послуг, які надаються їх замовникам.

Трудові послуги надають іншим не тільки наймані працівники, а і фахівці приватної практики, володарі приватних дрібних підприємств. Заробітна плата може мати різні форми, в тому числі і гонорари, премії, комісійні виплати, таке інше. Треба розрізняти поняття „ставка” „заробітної плати” і „загальні заробітки”. Ставка заробітної плати, як уже визначалося, – це ціна за одиницю послуг праці за одиницю часу. Загальні заробітки – це ставка заробітної плати, помножена на кількість годин, днів, тижнів надання послуг праці.

Розрізняють номінальну і реальну заробітну плату. Номінальна заробітна плата – це сума грошей, яку одержано працівником за послуги праці за якийсь певний термін, – наприклад, за годину.

Реальна заробітна плата – це кількість товарів та послуг, яку можна придбати за номінальну заробітну плату, це купівельна спроможність номінальної заробітної плати.

Реальна заробітна плата залежить від номінальної заробітної плати і цін на товари та послуги, які купує володар номінальної заробітної плати. Якщо номінальна заробітна плата змінюється під впливом зміни цін, то зміну реальної заробітної плати у відсотках можна визначити шляхом віднімання відсоткової зміни рівня цін від відсоткової зміни номінальної заробітної плати. Наприклад, підвищення номінальної заробітної плати на 8%, а цін на 5% дає збільшення реальної заробітної плати на 3% (8%-5%).

2. Продуктивність праці як визначальний фактор загального рівня заробітної плати

Загальний рівень заробітної плати у різних людей, їх груп, працюючих на якоїсь території, іншого їх об’єднання – різний.

Чому це так?

Загальний, чи середній рівень заробітної плати включає в себе все розмаїття індивідуальної заробітної плати. Загальний рівень залежить від того, як взаємодіють між собою попит та пропозиція послуг праці в різних умовах, на різних ринках праці. В основі цього лежить продуктивність праці. Вона перш за все визначає різні рівні реальної заробітної плати працівників різних країн, регіонів, професій і таке інше.

Загальний рівень продуктивності праці визначається низкою факторів.

Основні з них такі:

  1. кількість капіталу, яку приводить в дію одиниця праці;

  2. природні ресурси: чим вони продуктивніші, чим більше їх, тим більший попит на послуги праці, тим вища загальна ставка заробітної плати;

  3. чим кращої якості капітал, який застосовують працівники, тим більше корисностей вони виробляють;

  4. якість послуг праці; від неї залежить якість самого продукту і швидкість його виготовлення;

  5. ефективність і гнучкість управління;

  6. діловий, соціальний і політичний клімат в суспільстві, регіоні, на підприємстві;

  7. розмір внутрішнього ринку та інше.

Все перелічене – не що інше, як фундаментальні фактори економічного зростання.

Існує тісний зв’язок у довгостроковому періоді між реальною погодинною ставкою заробітної плати і випуском продукції за трудо-годину (продуктивність праці).

Реальний доход і фактичний обсяг виробництва – це два способи бачення одного й того ж. Реальний доход(загальна заробітна плата) на одного робітника може зростати приблизно такими ж темпами, як і обсяг виробництва. З точки зору ефективності виробництва доцільно, щоб темпи зростання продуктивності праці дещо випереджали темпи зростання заробітної плати.

Як було з’ясовано, все розмаїття ставок заробітної плати визначається, перш за все, продуктивністю праці через механізм взаємодії попиту і пропозиції. Конкретне формування ставок заробітної плати відбувається в залежності від ринкових умов. Теоретично можна визначити шість моделей ринків праці. Розглянемо їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]