Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2. Процент

а). Процентна ставка - це ціна, яку платять за використання грошей. Її розглядають як відсоток від суми позичених грошей.

Гроші не є економічним ресурсом, проте підприємці купують можливість використання грошей для придбання матеріальних благ: будівель, машин, устаткування, складських приміщень і таке інше. Ці блага роблять внесок у виробництво.

Процентна ставка визначається на грошовому ринку через механізм взаємодії попиту і пропозиції. Пропозиція грошей здійснюється державою через національний банк та комерційні банки. Загальний попит на гроші містить попит на гроші для операцій і попит на гроші як на активи. Операційний попит перебуває у прямій залежності від рівня національного ВВП, тоді як попит на активи - в оберненій залежності від процентної ставки. На графіку 10-2 зображено ринок грошей.

Крива загального попиту, D, що характеризує залежність від процентної ставки - спадна. Пропозиція грошей, S, зображена вертикальною лінією за припущення, що керівна кредитно-грошова установа встановлює певний обсяг грошової маси (пропозиція грошей) незалежно від ставки процента. Попит на гроші та пропозиція грошей визначають рівноважну процентну ставку, в цьому прикладі вона дорівнює 8%.

Наступний графік 10-3 відображає, як процентна ставка, що визначалася взаємодією попиту і пропозиції (графік 10-2), визначає сукупні інвестиційні витрати.

В цьому випадку 8%-ва процентна ставка визначить обсяг інвестицій у сумі 20 млрд. грн. Усі інвестиційні проекти, очікувана норма прибутку на які перевищує рівноважну процентну ставку, будуть прийнятними.

У попередніх розмірковуваннях не враховувалась можливість інфляції. Проте, якщо є інфляція, то слід розрізняти номінальну процентну ставку і реальну процентну ставку.

Номінальна процентна ставка - це ставка процента, що виражена у грошових одиницях поточної вартості.

Реальна процентна ставка - це ставка процента, що виражена у грошових одиницях, скорегованих на інфляцію.

Наприклад: номінальна процентна ставка і рівень інфляції становлять 10%. Якщо взяти у позику 100 грн., то через рік доведеться повернути 110 грн. Проте, внаслідок 10%-ої інфляції, ці 110 грн. будуть коштувати на 10 % менше. Реальна відсоткова ставка буде дорівнювати 0.

б). Хоча задля простоти економісти нерідко оперують однією процентною ставкою, фактично в реальній економіці існує ціла низка процентних ставок. Причинами одночасного існування декількох величин процентних ставок є:

  • Ризик. Чим вище ймовірність того, що позичальник може не повернути позику, тим вищий процент призначатиме позикодавець.

  • Строк. За інших рівних умов, довгострокові позики надаються, звичайно, за вищими процентними ставками, порівняно з короткостроковими.

  • Розмір позики. Адміністративні витрати на велику і малу позики приблизно однакові. Але вигода позичальника є більшою від більшої позики, тому і процентна ставка позики меншого розміру буде вищою.

  • Оподаткування. Кредитори зацікавлені у величині саме після податкової ставки проценту.

  • Вади ринку. Можливість монополізувати грошовий ринок в якомусь регіоні спричиняє більший розмір процентної ставки.

Для полегшення аналізу всієї структури процентних ставок, економісти говорять про чисту ставку процента. Ця ставка найбільш наближена до процента, що виплачується на довгострокові, практично без ризикові облігації.

в). Процентна ставка є винятково важливою ціною, бо вона одночасно впливає на рівень виробництва і структуру виробництва інвестиційних товарів. Графік 10-3 нагадує нам, що за інших рівних умов, зміна рівноважної ставки процента буде переміщувати фірми по сукупній кривій інвестиційного попиту і це змінюватиме обсяг інвестицій і рівноважний ВВП.

Нам відомо, що ціни виконують розподільчу функцію. Процентна ставка не є винятком. Вона примушує інвесторів здійснювати тільки ті інвестиційні проекти, які мають очікувану норму чистого прибутку більшу за рівноважну процентну ставку. На графіку 10-3 це всі інвестиційні проекти, які знаходяться у діапазоні від 8% до 12%. Процентна ставка розподіляє гроші та фізичний капітал між тими галузями, в яких вони будуть найпродуктивнішими, а отже найприбутковішими. Такий розподіл капітальних благ відповідає інтересам суспільства. Це в умовах конкуренції. В умовах недосконалої конкуренції на ринку грошей (наявність монополістичної влади) ефект дії процентної ставки буде деформованим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]