Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

7.Ринковий попит на ресурс

Вже відомо, що крива загального (ринкового) попиту на продукт будується шляхом складання по горизонталі кривих попиту окремих покупців на ринку.

Аналогічним способом криву ринкового попиту на ресурс можна будувати таким же чином – шляхом підсумовування кривих індивідуального попиту для всіх фірм, які використовують даний ресурс.

8.Фактори, що змінюють попит на ресурси

Зміну попиту на ресурс треба чітко відрізняти від зміни кількості потрібного ресурсу. Зміна кількості потрібного ресурсу викликає переміщення вздовж кривої попиту. Зміна попиту на ресурси зміщує криву попиту на ресурс під впливом таких взаємопов’язаних чинників:

  1. продуктивність ресурсу;

  2. ринкова ціна на продукт, який виготовляється з допомогою даного ресурсу;

  3. зміна ціни на інші ресурси.

Зміна продуктивності праці, за незмінності інших чинників, веде до однонаправленої зміни попиту на працю (ресурс).

Вплинути на продуктивність ресурсу можна через:

а) зміну кількості інших ресурсів в комбінації з цим ресурсом ;

б) вдосконалення технології виробництва;

в) підвищення якості самого ресурсу.

Оскільки попит на ресурс є похідний, то беззаперечно, що будь-які зміни попиту на продукт впливатимуть на його ціну і, відповідно, на граничний продукт в грошовому виразі даного ресурсу.

Отже, за інших рівних умов, зміна попиту на продукт, що є результатом певного виду праці, спричинить аналогічні зрушення попиту на працю.

Так само як зміни в цінах на інші продукти впливають на зміну попиту на певний товар, так і зміна в цінах на інші ресурси може змінити попит на конкретний ресурс.

Зміна ціни на інші ресурси буде впливати на зміну попиту на якийсь певний ресурс, в залежності від їх взаємозамінюваності чи ступеня доповнення. Припустимо, що підприємство виготовляє певну продукцію, використовуючи невелику кількість праці і велику кількість устаткування. Відповідний вплив на попит праці буде результатом дії двох протилежних ефектів:

а) ефекту заміщення;

б) ефекту обсягу продукції.

Зниження ціни на машинне устаткування передусім спонукає фірму замінити працю людей машинами. Так діє ефект заміщення. Це знизить попит на працю. Але з падінням цін на машинне устаткування знижуються і витрати виробництва. Із скороченням витрат підприємству вигідніше виготовляти і реалізовувати більшу кількість продукції, що приведе до зростання попиту на всі ресурси, включаючи працю. Так діє ефект обсягу продукції. Ефекти обсягу продукції і заміщення діють в протилежних напрямках.

Ресурси можуть бути взаємодоповнюючими в тому розумінні, що збільшення кількості одного з них у виробничому процесі зумовить збільшення кількості іншого ресурсу у фіксованих пропорціях, і навпаки. Якщо праця і капітал доповнюють одне одного, то зниження ціни на машини збільшуватиме попит на працю через ефект обсягу продукції. І навпаки, у випадку підвищення ціни капіталу, ефект обсягу продукції зменшуватиме попит на працю. Зміна ціни взаємодоповнюваного ресурсу змінює попит на інший ресурс у протилежному напрямі.

9.Фактори, що визначають еластичність попиту на ресурси

В попередньому параграфі мова йшла про ті фактори, які впливають на попит на ресурс. Тепер розглянемо, які фактори визначають реакцію фірм на кількість потрібного ресурсу, в залежності від зміни ціни, тобто – еластичність попиту на ресурси.

Такими факторами є наступні:

а) коефіцієнт зниження граничного продукту;

б) легкість ресурсозаміщення;

в) еластичність попиту на продукт;

г) співвідношення витрат на ресурс з загальними витратами.

Якщо граничний продукт ресурсу зменшується повільно, коли приєднується додаткова одиниця ресурсу до фіксованої кількості інших ресурсів, то граничний продукт в грошовому вимірі зменшується теж повільно. А це означає, що еластичність попиту є високою. Незначне зменшення ціни на такий ресурс призводить до значного росту попиту на цей ресурс.

Легкість ресурсозаміщення впливає на еластичність так, що чим більша кількість придатних ресурсозамінників, тим вища еластичність попиту на певний ресурс.

Важливу роль в ресурсозаміщенні та еластичності попиту, пов’язану з ресурсозаміщенням, відіграє час. Чим більший термін для ресурсозаміщення, тим більша еластичність.

Еластичність попиту на продукт прямо впливає на еластичність попиту на ресурс.

І останнє, чим більший відсоток загальних витрат припадає на якийсь ресурс, тим вища еластичність попиту на нього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]