Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

6.Роль нецінової конкуренції в умовах олігополії

Із попереднього аналізу слідує, що цінова конкуренція в умовах олігополії є неприйнятною. Як правило, вона дає тільки негативні наслідки для фірм галузі.

Але в умовах олігополії широко застосовується нецінова конкуренція. Власне, таємні змови частіше всього супроводжуються неціновою конкуренцією. Через нецінову конкуренцію в значній мірі визначається частка ринку для кожної фірми. Прихильність фірм-олігополістів до нецінової конкуренції зумовлена такими причинами.

Конкуренти фірми можуть швидко і відносно легко відповісти на зниження цін, і існує ризик, що цінова конкуренція призведе до війни цін. Що стосується нецінової конкуренції, то ймовірність виходу її з-під контролю незначна. Завдяки неціновій конкуренції (поліпшення продукту, вдосконалення технології, успішна реклама), фірма може здобути довгострокову перевагу над конкурентами.

Для проведення нецінової конкуренції потрібні значні фінансові ресурси. Олігополії зазвичай отримують економічний прибуток і мають потрібні для нецінової конкуренції кошти.

7.Суспільна ефективність олігополії

Розрізняють статичну і динамічну ефективність. У статичній економіці, в якій чистий обсяг валових внутрішніх інвестицій дорівнює нулю, найбільшу суспільну ефективність, безумовно, дає чиста конкуренція. Олігополія не забезпечує ні ефективного розподілу ресурсів, ні ефективного їх використання.

Стосовно динамічної економіки, то вона характеризується процесом заміни технологій більш продуктивними. А це потребує значних коштів. В питанні динамічної ефективності олігополії існує дві точки зору: традиційна і Шумпетера - Гелбрейта.

Традиційна точка зору виходить з того, що олігополія є близькою до монополії, для якої характерними є значні бар’єри для вступу. Це призводить до обмеження обсягу виробництва ще до того, як будуть досягнуті найменші витрати на одиницю продукту. Ціни будуть вищі мінімальних. Фірми мають в цих умовах найвищі прибутки. Олігополіст за таких умов не зацікавлений в нових технологіях, а тому прихильники традиційної точки зору вважають, що динамічна ефективність олігополії низька.

Точка зору Шумпетера - Гелбрейта зводиться до того, що крупні олігополістичні фірми, які мають значну ринкову владу, досягають швидких темпів науково-технічного прогресу, в порівнянні з фірмами чистої та монополістичної конкуренції.

По-перше, сучасні науково-дослідницькі розробки нових технологій і продуктів потребують великих коштів. Їх можуть фінансувати олігополістичні фірми.

По-друге, бар’єри для вступу в галузь дають впевненість олігополістам, що їх науково – технічні досягнення будуть працювати на них довгий час.

З точки зору Шумпетера – Гелбрейта, через тривалий час олігополістичні галузі досягають значніших результатів і в покращенні продукту, і в зменшенні витрат, і в збільшенні обсягів виробництва, більшої зайнятості, ніж фірми інших ринкових структур.

Слід враховувати, що деякі новітні дослідження в цій області свідчать про те, що науково-технічний прогрес галузі більше визначається науковим характером самої галузі, її технологічними можливостями, ніж структурою ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]