Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

4.Правило використання ресурсів

Граничний продукт в грошовому виразі показує приріст загального доходу як результат використання кожної наступної одиниці ресурсу (в нашій таблиці - кожного додаткового працівника).

Очевидно, що фірма буде наймати кожного додаткового працівника до тих пір, поки одержуваний від його праці додатковий продукт в грошовому вимірі буде відшкодовувати витрати на купівлю трудових послуг цього працівника.

Величина, на яку кожна додаткова одиниця ресурсу дає приріст витрат на ресурси, називається граничними витратами на ресурси(MRC).

Для фірми буде вигідним (прибутковим) використовувати додаткові одиниці ресурсу до межі, коли граничний продукт в грошовому вимірі даного ресурсу дорівнюватиме граничним витратам на цей ресурс:

MRP=MRC

Це правило дуже схоже на правило максимізації прибутку (граничний доход MR дорівнює граничним витратам (MC)). Логічне обґрунтування обох правил однакове, але у правилі MRP=MRC наголос робиться на витратах на ресурси, а не на випуск продукції.

5.Граничний продукт в грошовому вимірі і попит на ресурси

Оскільки ціна на продукт і граничний доход на чисто конкурентному ринку продукції однакові, тому і ціна на ресурси, і граничні витрати на ресурси однакові (в умовах досконалої конкуренції). На чисто конкурентному ринку праці ставка заробітної плати встановлюється ринковою пропозицією праці та ринковим попитом на працю. Окрема фірма не може впливати на ставку заробітної плати тому, що вона наймає дуже невелику частку сукупного обсягу праці. Це означає, що сукупні витрати на ресурси збільшуються точно на величину існуючої ставки заробітної плати для кожного найманого додаткового робітника. Ставка заробітної плати і граничні витрати на ресурси однакові.

З цього випливає, що фірма буде наймати робітників до тих пір, поки ставка заробітної плати не зрівняється з граничним продуктом в грошовому вимірі, якщо це робиться в умовах досконалої конкуренції.

Використаємо таблицю 8-1. Якщо нам відома ставка заробітної плати працівників відповідної професії, що встановилася на ринку даної галузі, то, застосовуючи формулу MRP=MRC, можна визначити, скільки фірма найматиме працівників. Наприклад, якщо ставка заробітної плати встановилася на рівні 8 грн., то фірма найме тільки 4 працівника. Таким же чином це можна зробити з допомогою графіка, якщо по вертикалі побудуємо масштаб ставок заробітної плати, а по горизонталі – необхідну кількість працівників (або іншого ресурсу).

Крива MRP є кривою попиту на ресурс. Положення цієї кривої залежить від граничниої продуктивності ресурсу і ціни продукту. За умов чистої конкуренції, ціна продукту постійна, отже, зниження граничної продуктивності – єдина причина того, що крива попиту на ресурс є спадною.

6.Попит на ресурси в умовах недосконалої конкуренції

В умовах чистої(досконалої) конкуренції крива попиту на продукт окремої фірми має горизонтальний вигляд. Ціна від зміни попиту на продукцію окремої фірми не змінюється.

Монопольна конкуренція, олігополія і чиста монополія на ринку продукції означають, що крива попиту на продукцію підприємства поволі знижується, тобто підприємство змушене знизити ціну на продукт, щоб збільшити його реалізацію.

Граничний продукт в грошовому виразі фірми, що діє в умовах досконалої (чистої) конкуренції, знижується з однієї причині – зменшується граничний продукт. А граничний продукт в грошовому вимірі фірми, що діє в умовах недосконалої конкуренції, знижується з двох причин - зменшується граничний продукт і знижується ціна продукту.

Тому крива граничного продукту в грошовому виразі – крива попиту на ресурс фірми, яка діє в умовах недосконалої конкуренції, має тенденцію бути менш еластичною, порівняно з кривою фірми в умовах чистої конкуренції.

А це означає, що за інших рівних умов, фірма при недосконалій конкуренції буде виробляти будь-якого продукту менше, ніж в умовах досконалої конкуренції. Для виробництва цієї меншої кількості продукту потрібно менше ресурсів. Фірма в умовах недосконалої конкуренції менше реагує на зниження заробітної плати при найманні робітників, ніж фірма в умовах досконалої конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]