Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Санітарні вимоги до побутових приміщень

Побутові приміщення для працівників цехів обладнанні за типом санпропускника. При вході в приміщення є килимок, який кожну зміну змочують дезрозчином.

Санітарний одяг перуть і зберігають на виробництві окремо від спецодягу, його забороняється виносити за територію підприємства. До санітарного одягу відносять: халати, ковпаки, хустини, виготовлені із гладенької бавовняної тканини світлого кольору, а до спецодягу – халати, куртки, брюки, фартухи, гумові чоботи для працівників, що миють танки, інвентар, обладнання, прибирають приміщення.

Не допускається спільне зберігання сан одягу з власним одягом. Не допускається в ньому заходити в туалети. Санодяг підлягає обміну після кожної зміни, але у випадку його забруднення обмін проводять негайно.

Туалети каналізовані, обладнанні вішалками для санітарного одягу, раковинами для миття рук із змішувачами для холодної і гарячої води. Крім того для миття рук повинні бути мило, щіточка, електрорушник, заправлений дезрозчин.

Побутові приміщення щоденно після закінчення роботи ретельно прибирають: очищають від пилу, підлогу та інвентар промивають мильним розчином і гарячою водою, шафи у гардеробній очищають вологою тканиною і не рідше одного разу на тиждень дезінфікують.

Усі викладені плиткою панелі або фарбовані стіни періодично протирають вологою тканиною. Дезінфекцію їх проводять не рідше одного разу на тиждень.

Санітарні вузли у міру необхідності, але не рідше одного разу в зміну, ретельно очищають, промивають водою і дезінфікують.

При кожному прибиранні у туалеті (2-3рази на день) протирають окремо виділеною тканиною, змоченою дезрозчином, вентилі водопровідних кранів, а також ручки і защипки дверей, спускові ручки та інші поверхні, яких торкається рука людини при відвідуванні туалету.

Вимоги до санітарної обробки обладнання, інвентаря, тари

Обладнання, інвентар, апаратура, тара, молокопроводи щодня після закінчення кожного технологічного процесу піддаваюся ретельному миттю та дезінфекції відповідно до методичних вказівок.

Обладнання, яке не використовувалось після миття і дезінфекції на протязі 6 год і більше, повторно дезінфікується перед початком роботи. Контроль якості миття обладнання проводить лабораторія заводу безпосередньо перед початком роботи.

Санітарну обробку резервуарів для виробництва і зберігання молочних продуктів проводять після кожного їх спорожнення.

У випадку вимушених простоїв обладнання з причин технічних неполадок або перерв у подачі молока протягом двох годин і більше, молоко або нормалізована суміш зливається і направляється на повторну пастеризацію, а трубопроводи і обладнання промивається і дезінфікується.

Для миття обладнання передбачене централізоване приготування мийних і дезрозчинів.

Приготування миючих і дезинфікуючих розчинів проводять централізовано.

Зниження концентрації, температури і часу циркуляції мийних і дезинфікуючих розчинів, а також порушення періодичності миття, передбаченими інструкціями не допускається.

Для миття і дезинфекції зворотної тари обладнують спеціальне миюче відділення з водонепроникною підлогою, з підведеним гострим паром, гарячою та холодною водою.

Для ручного миття розбірних деталей обладнання (трубопроводів, кранів, дозуючих пристроїв) використовують трьохсекційні ванни із штуцерами для зливання розчинів. Для просушування розбірних деталей використовують столики із нержавіючої сталі.

Миття танків вручну проводить спеціально виділена людина із відповідним записом у журнал. Спецодяг використовують тільки для миття танків. Гумові чоботи, продезинфіковані в розчині дезінфектанта, одягають біля танку на гумовому килимку, змоченого дезрозчином.

Спецодяг працівників, які миють танки та інвентар для пастеризованого і сирого молока, зберігають окремо в промаркованих шафах.

Фільтруючі матеріали промивають і дезінфікують після кожного використання. При прийманні молока фільтруючі матеріали слід замінювати на чисті, промивати і дезінфікувати після приймання молока від кожного здавальника.

Цистерни для перевезення молока після кожного рейсу миються і дезінфікуються, після чого робиться відповідний запис у транспортній накладній та в журналі.

Мікробіологічний контроль вимитого обладнання, інвентаря, тари, цистерн для перевезення молока тощо проводиться лабораторією заводу, з обов’язковим записом у журналі не менше одного разу в декаду. Виконавець несе відповідальність за неякісне миття обладнання.

В разі виявлення БГКП або перевищенні нормативів по загальній кількості бактерій у змивах з обладнання, лабораторія віддає результати аналізу начальнику цеху з вказівкою про термінове повторне миття і дезінфекцію грязного обладнання. Після повторного миття необхідно знову повторно взяти змиви на аналіз. В разі виявлення БГКП у змивах з одного і того ж обладнання, адміністрація зупиняє роботу цеху для проведення генерального прибирання, ретельного миття обладнання із розбиранням та дезинфекцією усього обладнання. Після цього лабораторія проводить повторний мікробіологічний аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]