Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Каналізація

Для локальної очистки виробничих стоків на заводі :

- збирають ополоски від миття ємкостей, технологічного обладнання і молокопроводів і направляють на переробку;

- проводять нейтралізацію кислих і лужних розчинів, які необхідно вилити в каналізацію до рН 6,5-8,5.

Освітлення, отоплення та вентиляція

Для загального освітлення виробничих приміщень використовують люмінесцентні лампи, а в термостатних, холодильних камерах, в складських приміщеннях – лампи накалювання.

Світильники з люмінесцентними лампами мають захисну решітку, а світильники з лампами накалювання – захисне скло (плафон).

Для освітлення приміщень з відкритими технологічними процесами (виробництво сиру кисломолочного, адигейського сиру), світильники розміщенні так, щоб виключити попадання скалок скла в продукт.

Світлові пройоми забороняються закладати тарою, обладнанням як в цеху так і на вулиці.

Вентиляція

У виробничих та допоміжних приміщеннях встановлена приточно-витяжна вентиляція, для забезпечення санітарних умов і чистоти повітря.

Обладнання, яке інтенсивно виділяє тепло і вологу, забезпечується місцевими витяжками з робочої зони.

Виробничі і допоміжні приміщення

Вікна, які відчиняються, фрамуги, кватирки не доступні для проникнення комах.

Входи у виробничі приміщення обладнанні шкребками або металевими сітками для очищення взуття від бруду і дезинфікуючими килимками.

Приймання молока проводять в закритому приміщенні або на розвантажувальній платформі з навісом. Шланги для відкачування молока із фляг або через люк цистерни повинні бути виготовлені із матеріалу, дозволеного для використання в харчовій промисловості та закінчуватись кінцевиком із нержавіючої сталі завдовжки 80-100 см. Для відкачування молока із цистерн використовують шланги з накладною гайкою, яка з’єднується з вихідним патрубком цистерн.

Підготовку, обробку, зберігання припасів, матеріалів, харчових компонентів проводять в окремих приміщеннях.

Складання готової продукції, розфасованої в картонні ящики, проводять на піддони або трапи.

Стіни основних виробничих приміщень (ділянка приймання молока, апаратне відділення, цехи виробництва молочних продуктів, заквашувальне відділення, фасувальне відділення) облицьовані глазурованою плиткою на висоту 2,5 м, а у відділеннях для миття тари, лабораторії – на висоту 1,8 м. Стіни і стелі, решти приміщень поштукатурені і побілені. Стіни у камерах зберігання готової продукції, термостатних, а також адміністративних приміщеннях пофарбовані емульсійними фарбами.

Підлога у виробничих цехах не слизька, кислототривкою, має рівну поверхню з нахилом для стоку рідини до трапів, лотків, але недолік те що підлога волога, що може призвести до отримання травм.

Для дотримання чистоти у виробничих приміщеннях встановлюють металеві або педальні бачки з кришками, а також корзини із полімерних матеріалів для збору санітарного браку та сміття. Бачки та корзини щоденно очищаються, промиваються і дезінфікуються.

Біля робочих місць поблизу технологічного обладнання вивішують попереджувальні надписи, графіки миття та дезінфекції.

Проводять щотижня санітарні дні та один раз у місяць генеральне прибирання і дезінфекцію усіх приміщень, обладнання інвентаря і необхідного поточного ремонту.

Щоденний контроль санітарного стану приміщень, обладнання, інвентаря, робочих місць здійснює лабораторія підприємства.

Облицьовані плиткою панелі, а також внутрішні двері в туалетах і виробничих цехах, заквасочних відділеннях не рідше одного разу на тиждень промивають гарячою водою з милом і дезінфікують. Ручки дверей, крани раковин промивають і дезінфікують кожну зміну.

Внутрішню поверхню віконного і фонарного скла, рами протирають і промивають не рідше одного разу на місяць. Із зовнішнього боку – не рідше двох разів на рік, а в теплу пору року – по мірі забруднення.

Електроосвітлювальну арматуру миють по мірі забруднення, але не рідше одного разу на місяць.

Прибирання підлоги у виробничих приміщеннях проводиться у процесі роботи та по закінченню зміни. В цехах, де за умовами виробничих процесів підлога забруднюється жиром, її промивають мийними знежирюючи ми речовинами.Трапи, умивальники, раковини, урни ретельно очищають, промивають і дезінфікують по мірі забруднення та після закінчення роботи кожної зміни.

Сходи промивають по мірі їх забруднення, але не рідше одного разу на добу. Перила щоденно ретельно протирають вологою тканиною і дезінфікують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]