Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Вимоги до перевезення молока

Доставку молока і молочної продукції на підприємство здійснюють в пломбованих цистернах або флягах.

Перевезення молока на молокопереробні підприємства проводитьсь спеціальними цистернами, флягами та іншими герметичними ємкостями. Транспорт, яким перевозять молоко повинен бути чистим і не мати сторонніх запахів.

Перевезення інших речовин в цистернах і флягах для перевезення молока не дозволяється.

Ємкості герметично закриваються кришками з гумовими або полімерними прокладками.

Термін зберігання молока на фермах до відправки на молокопереробні підприємства при температурі молока 4°С не повинен перевищувати 24 год, при температурі 6°С – 18 год, при температурі 8°С – 12 год.

Допускається доставка молочних продуктів у флягах на бортових машинах, за умови ретельного накривання їх чистим брезентом.

Знежирене молоко, призначене для відгодівлі молодняку ВРХ дозволяється вивозити в ємкостях для незбираного молока при наявності на МТФ умов для якісного миття і дезинфекції.

У літню пору термін завантаження і доставки продуктів з незбираного молока, які швидко псуються, при транспортуванні їх у рефрижераторах, не повинен перевищувати 6 годин, спеціалізованим транспортом і на бортових машинах – 2 години.

Транспорт, який використовується для перевезення молочних продуктів повинен бути чистим, непошкодженим і мати обов’язково санітарний паспорт, виданий районною санепідемстанцією, терміном не більше як на 6 місяців. В'їзд машин без санітарного паспорту на територію підприємства не дозволяється.

Водій – експедитор повинен мати особисту медичну книжку, спецодяг, проходити медогляд, дотримуватися правил особистої гігієни і проходити навчання за програмою гігієнічної підготовки.

Дезінсекція, дератизація і дезінфекція

На підприємствах проводяться профілактичні заходи у місцях можливого виплоду мух:

- своєчасно вивозити відходи та сміття;

- обробляти сміттєзбірник 20% розчином хлорного вапна;

- проводити засітчування вікон і дверей.

На заводі повинні проводитись наступні заходи для захисту сировини і готової продукції від псування та забруднення гризунами:

- закривати вікна і отворів у вентиляційних каналах захисними сітками;

- замуровування отворів у стінах, підлозі, біля трубопроводів і радіаторів металевою стружкою і цементом;

- своєчасна очистка цехів та території від харчових залишків і відходів.

З метою боротьби із тарганами не треба допускати накопичення крихт, залишків напівфабрикатів на столах, полицях. При виявленні тарганів необхідно провести ретельне прибирання та дезінфекцію приміщень.

Правила приготування миючих і дезинфікуючих розчинів, які використовуються для миття обладнання

1. Розчин кальцинованої соди 1,0-1,5%.

Кальцинована сода – це порошок з вмістом вуглекислого натрію не менше 95%. Для миття обладнання використовують водні розчини концентрацією 1-1,5%. Для його приготування необхідно взяти 100-150г сухої кальцинованої соди і розчинити в 10 л води (45-50°С).

2. Розчин хлорантоїну 0,25%.

Хлорантоїн – дезинфікуючий засіб з мийними властивостями, діючою речовиною якого є дихлорантін (в 100г препарату міститься 21-23г). Це порошок світлого кольору з помірним запахом хлору, легко розчиняється у воді (при температурі 20°С не менше ніж 20г в 1л). робочі розчини зберігають свою активність протягом доби. Водні розчини готують в промаркованій тарі шляхом перемішування у воді протягом 20-30 хвилин. Для прискореного приготування використовують воду з температурою 50-60°С, при цьому розчинення проходить за 2-3 хвилини.

Для приготування 0,25% розчину беруть 25 г хлорантоїну і розчиняють в 10 л води, або 2,5г хлорантоїну в 1 л води.

3. Розчин каустичної соди.

Каустична сода – кристалічна речовина з вмістом їдкого натрію не менше 95%.

Приготування розчинів каустичної соди проводять в спецодязі (захисні очки, гумові рукавички, гумовий фартух).

Робочий розчин готують з розрахунку об’єму миючого розчину, необхідного для миття обладнання, яке використовується для теплової обробки молока і молочних продуктів (пастеризаційні установки, пластинчаті і трубчаті пастеризатори, ВДП для адигейського сиру і ряжанки, гомогенізатора, фризера).

Так на 100л миючого розчину необхідно взяти 0,8-1,0кг каустичної соди (для мийки гомогенізатора та фризера – на 100л миючого розчину необхідно взяти 1,0-1,5кг каустичної соди).

4. Розчин пімолу 10-60%.

Пімол – концентрована, миючо-чистяща речовина, робочі розчини мають кисле середовище, які використовуються для очистки поверхні обладнання від мінеральних забруднень, ржав чини для видалення молочного каменю, накипу і інших забруднень.

Пімол використовують у вигляді водних розчинів з концентрацією 10-60%, при температурі 55-60°С, в залежності від місця використання і ступеню забрудненості, методу використання (ручний чи циркуляційний).

Для приготування робочого миючого розчину необхідно взяти 100-600мл пімолу і довести об’єм до 10л водою.

5. Розчин азотної кислоти 0,3-0.5%.

Азотна кислота – прозора рідина, інколи з жовтим відтінком. Розчин азотної кислоти готують із концентрованої азотної кислоти. Вміст азотної кислоти визначають по густині ареометром зі шкалою від 1 до 1,5° і таблицею при 20°С. для приготування необхідної для робочого розчину концентрації. Роблять розрахунки.

6. Розчин Дезефекту.

Дезефект – це високоефективний антимікробний дезефектант з миючими та дезодоруючими властивостями.

Для приготування робочого розчину “Дезефекту” необхідно: дві мірні ємкості, вмонтовані в пакувальну тару розчинити в 10л (1 відро) води при температурі 10-30°С. Одна мірна ємкість дорівнює 30 мл.

Дезинфекцію проводити після мийки миючим розчином, шляхом занурення деталей в ємкість з розчином Дезефекту на 5-15 хвилин, а потім ополоснути водопровідною водою.

7. Дезрозчин хлорного вапна 0,15-0,2%.

При роботі з хлорним вапном необхідно захищати очі, руки, дихальні шляхи, для чого використовують гумові рукавиці, окуляри і респіратор.

Розчин хлорного вапна для дезинфекції готують в два етапи:

- концентрований розчин готують із розрахунку на 2-5 добову потребу, а робочі розчини готують свіжі кожного дня;

- готують концентрований 10% розчин (4кг на 40л води), дають йому відстоятись на протязі 2-3 годин, потім використовують прозорий розчин для приготування дезрозчину з концентрацією 0,15-0,2%.

8. Розчин “CHEMIPON KLOR” 1-3%.

Універсальна миючо-дезинфікуюча речовина.

Використовують для видалення жирових і білкових забруднень. “CHEMIPON KLOR” можна використовувати для ручного і машинного миття методом циркуляції, забризкування і змочування обладнання, фасувальних автоматів, трубопроводів і ємкостей, підлоги, стін, обладнання для виробництва масла.

Використовують 1-3% миючий розчин. Для його приготування необхідно взяти 10-30г речовини і розлити в 10л води з температурою 30-50°С.

9. РозчинDECTON” 10-30%.

Ефективна речовина, яка використовується для зняття накипу і мінеральних відкладень.

В залежності від ступені забрудненості готують мийний розчин “DECTON” 10-30% концентрації з дотриманням правил техніки безпеки. Для цього необхідно 1-3 літри препарату розчинити в 10л води при температурі 20-50°С.

В разі очищення поверхонь, які контактують з харчовими продуктами, проводиться ретельне ополіскування водопровідною водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]