Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Протокол№

Тема:Травми і хвороби верхньої кінцівки

Перелік: Вивихи плеча, Переломи верхнього кінця плечової кістки, Пошкодження м'яких тканин в області плечового суглоба і плеча, Переломи діафіза плеча , Вивихи передпліччя, Переломи кісток, складових ліктьовий суглоб, Перелом діафізу кісток передпліччя , Переломи і епіфізеоліз дистального метаепіфіза променевої кістки , Поранення кисті з пошкодженням великих судин, сухожиль і нервів , Переломи п'ясткових кісток і фаланг пальців кисті, Поранення кисті з пошкодженням великих судин, сухожиль і нервів,Переломи п'ясткових кісток і фаланг пальців кисті ,Пошкодження сухожиль згиначів ,Пошкодження сухожиль розгинача,Кільцевій відрив шкіри пальця ,Здавлення пальця кільцем ,Сторонні тіла кисті

Переломи характеризуються болем, припухлістю, деформацією, появою рузливості у місці травми, кістковим хрустом (крепітація) і порушенням функцій.

Вивихи плеча

Спостерігаються при падінні на витягнуту і відведену кзади руку.

Рука знаходиться в положенні відведення убік. Спроба опустити руку викликає різкий біль. Пошкоджене плече видовжене в порівнянні зі здоровим. На місці головки плеча визначається западіння, головка пальпується у пахвовій западині або (рідко) спереду під ростральний отростом.

Звичний вивих плеча спостерігається у осіб, які раніше мали травматичний вивих. Виникає від невеликої травми, іноді по кілька разів на день. Зовнішні ознаки травми (біль, набряк, крововилив) зазвичай відсутні. Багато хворих вправляють вивих самостійно.

Особи похилого віку іноді не звертаються за медичною допомогою в найближчому періоді після травми. З'являється через 6-8 днів імбібіція гематомою шкіри клітковини в області передпліччя і ліктьового суглоба викликає у них занепокоєння і є приводом для звернення за допомогою. До цього часу невправленний свіжий вивих плеча перетворюється на застарілий. Закрите вправлення в таких випадках нерідко не вдається, потрібне оперативне втручання.

Діагноз легко встановлюють на основі характерних симптомів. Вивих плеча необхідно диференціювати від перелому шийки плеча, при якому немає подовження плеча, рука приведена до тулуба і відведення викликає різкий біль. При огляді потерпілого необхідно перевірити пульсацію на променевій артерії і функцію тильного розгинання кисті, так як в деяких випадках при вивиху плеча спостерігаються пошкодження подкрильцовой артерії і плечового сплетіння.

Невідкладна допомога. Зазвичай хворі самі знаходять таке становище, при якому зменшується біль у плечовому суглобі. Вони піднімають і підтримують руку здоровою рукою. Не треба намагатися насильно опустити руку. При необхідності іммобілізації в пахвову западину вкладають великий ватно-марлевий валик і руку прибинтовують до тулуба. Кисть і передпліччя підвішують на косинку. Входять знеболюючі засоби (50% розчин анальгіну - 2 мл). Вправлення вивиху в амбулаторних умовах краще не робити, за винятком звичного вивиху, який вправляють часто самі постраждалі. При затримці госпіталізації необхідно вивих вправити після анестезії. За 20-30 хвилин до вправляння підшкірно вводять 1% розчин морфіну - 1 мл і 0,1% розчин атропіну - 0,5 мл. У порожнину плечового суглоба довгою голкою ін'еціруют 30 мл 1% розчину новокаїну. Через 10 хвилин після досягнення хорошої анестезії вправляють вивих. Не можна робити ніяких насильницьких дій, пам'ятаючи, що основна умова вправляння - хороше розслаблення м'язів потерпілого.

Вправлення вивиху плеча за Кохер виконують наступним чином. Постраждалого укладають на спину, на кушетку, виробляють анестезію плечового суглоба. Правою рукою охоплюють ліктьовий суглоб правої руки хворого (при правостороннем вивиху), а лівою рукою - лечезапястний суглоб і поступово сильно натягають плече. Також поступово повертають плече назовні таким чином, що передпліччя хворого виявляється у фронтальній площині. Лікоть виводять вперед. Не змінюючи положення ліктя, ротирують плече всередину і руку кладуть на ліве (здорове) плече. Вправлення може відбутися в будь-який момент нерідко зі "кліком". Плече приймає звичайну форму, рухи стають вільними та безболісними. Після вправлення накладають пов'язку Дезо.

Госпіталізація при невдачі вправляння вивиху показана в травматологічне відділення.

Переломи верхнього кінця плечової кістки

Найчастіше спостерігаються переломи хірургічної шийки плеча, відриви великого горба, рідше - переломи анатомічної шийки. Більшість постраждалих - особи похилого віку; механізм травми - падіння на лікоть, на область плечового суглоба.

Постраждалі відзначають різкий біль в області плечового суглоба.

Руку, зігнуту в лікті і притиснуту до тулуба, підтримують здоровою рукою. Плечовий суглоб збільшений в об'ємі, там же визначається різка болючість при пальпації і обережних рухах. Рідко можна відчути крепитацию уламків. При пізньому зверненні (через добу і більше) в області ліктьового суглоба і передпліччя може з'явитися імбібіція шкіри гематомою.

Діагноз встановлюють з урахуванням механізму травми, віку хворих і характерних ознак. Диференціювати слід від вивихів плеча, ударів і надривів надкостной м'язи (збільшення обсягу плечового суглоба не виражено, різкий біль з'являється в певний момент при відведенні руки в сторону або назад). Іноді подібну клінічну картину з відривом великого горба може мати відрив довгою го спритні двоголового м'яза плеча. Хворобливість в цьому випадку буде локалізована нижче бугра, відзначається потовщення двоголового м'яза плеча, особливо при згинанні руки в ліктьовому суглобі.

Невідкладна допомога. Руку підвішують на косинку, при сильних болях - фіксують до тулуба пов'язкою Дезо. Вводять для знеболювання 2 мл 50% розчину анальгіну. У пацієнтів похилого віку внаслідок сильних болів, травматичного шоку може настати загострення хронічних вікових захворювань (стенокардія та ін), тому потрібно прийняти для купірування нападу, аж до застосування наркотичних анальгетиків.

Госпіталізація до травматологічного відділення.