Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Пошкодження гомілки, гомілковостопного суглоба і стопи

Переломи діафіза кісток гомілки. Частіше відбувається перелом обох кісток гомілки, рідше тільки однієї (великогомілкової або малогомілкової) Механізм травми як прямий (сильний удар по гомілці, падіння важких предметів на ногу), так і непрямий (різке обертання гомілки при фіксованій стопі). У першому випадку виникають поперечні переломи, в другому - косі і гвинтоподібні. Нерідкі осколкові переломи.

При переломах зі зміщенням уламків відзначаються деформація і укорочення гомілки, груба патологічна рухливість, біль, крепітація уламків. Потерпілий самостійно підняти ногу не може.

Діагноз нескладний при переломах обох кісток і зміщення відламків і встановлюється на підставі типових ознак перелому. Однак якщо є перелом тільки великогомілкової кістки, а малоберцовая ціла, то можливі помилки. У цих випадках форма гомілки змінюється мало, сольною може підняти ногу. Ознакою перелому служить локальний біль у місці перелому кістки, що підсилюється при піднятті ноги і спробі рухів стопою, біль у місці перелому при обережному поколачивании по п'яті. Там же можна промацати потовщення внаслідок гематоми. Судинно-нервовий пучок пошкоджується рідко і майже виключно при відкритих переломах або тривалого здавлення.

Невідкладна допомога. Переломи діффафіза гомілки підлягають обов'язковому шинування сходовими шинами, шинами ЦІТО або надувними. Шину накладають від верхньої третини стегна до кінця пальців стопи. Вводять 50% розчин анальгіну - 2 мл або 2% розчин промедолу 1 мл.

Госпіталізація. Транспортування лежачи на носилках в травматологічне відділення.

Пошкодження гомілковостопного суглоба і стопи. Хворі з цими ушкодженнями складають найбільш великий контингент хворих з травмами. У порядку убування за частотою постраждалі розподіляються наступним чином: розтягнення зв'язок гомілковостопного суглоба, переломи зовнішньої щиколотки, переломи основи V плеснової кістки, переломи обох гомілок і заднього краю великогомілкової кістки, переломи фаланг пальців стопи плеснових кісток, переломи п'яткової кістки, кісток передплесна, вивихи стопи . Механізм травми: раптове підгортання стопи всередину або назовні, падіння з висоти на п'яти, падіння на стопу важких предметів (переломи плеснових кісток, фаланг, пальців, стоп і т.д.).

Симптоми.

1. Розтягування зв'язок гомілковостопного суглоба. Швидко розвивається набряк внаслідок крововиливу (з внутрішнього або зовнішнього боку суглоба, різкі болі при супінації (підгортання стопи всередину). При пальпації під щиколотками - різка болючість. Якщо одночасно з розтягуванням зв'язок відбувається перелом V плеснової кістки, то визначається різкий біль при пальпації її заснування .

2. Перелом зовнішньої щиколотки. Клінічна картина така ж, як при розтягуванні гомілковостопного суглоба, але при пальпації хворобливість визначається не тільки нижче щиколотки, але і в області самої щиколотки.

3. Перелом обох кісточок з підвивихи стопи. Суглоб різко збільшений в об'ємі, спроба рухів викликає значну хворобливість. Стопа зміщена назовні, всередині або вкінці в залежності від виду підвивиху. Хворі можуть відчувати крепитацию уламків. Пальпація зовнішньої і внутрішньої щиколоток виявляє болючість, нерідко визначається дефект між відламками кістки.

4. Перелом п'яткової кістки. П'ятка різко потовщена і повернена назовні (пронирована). При переломі зі зміщенням також сплощений звід стопи. Встати на ногу хворий не може з-за сильного болю. Навантаження на п'яту викликає різкий біль. Рухи в гомілковостопному суглобі обмежені через біль у п'яті, але можливі.

5. Перелом діафізів плеснових кісток викликає утворення великої гематоми на тилу стопи («стопа, як подушка»), сплощення повздовжнього зводу стопи, відмічається різкий біль при навантаженні на передній відділ стопи і при пальпації.

6. Вивихи і підвивихи в гомілковостопному суглобі комбінуються з переломами кісточок, вивих може виникнути в місці з'єднання таранної та п'яткової кістки (подтаранний вивих стопи). У цьому випадку відзначаються значне потовщення і деформація гомілковостопного суглоба і п'яткової області. П'ятка повернена всередину. Вивихи кісток передплесна, плеснових кісток виникають при здавлюванні стопи і викликають її деформацію з виступом вивихнутий кісток до тилу або в сторони. Відзначається велика гематома тилу стопи.

Невідкладна допомога. Шинування стопи сходової шиною від колінного суглоба до кінців пальців стопи. Шину розташовують по задній поверхні гомілки та підошовної поверхні стопи. Знеболювання. 2 мл 50% розчину анальгіну внутрішньом'язово, 1 мл 2% омнопону.

Госпіталізації підлягають постраждалі з переломами щиколотки з підвивихи стопи, переломами п'яткових кісток, подтаранинмі вивихами стопи, множинними переломами плеснових кісток та їх вивихами. Хворих направляють до травматологічного відділення. Решту хворих для надання допомоги доставляють в травматологічний пункт.