Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Протипоказання при обмороженнях

На жаль, багато хто з нас при обмороженні застосовують старі методи, які тільки посилюють шкоду. Наприклад, часто розтирають постраждалі ділянки шерстяною тканиною, що призводить до омертвіння шкіри і появи білих плям на шкірі, а так само поява роздратування, саден, а іноді і здирання шкіри. Згодом це приводить до синців, мокнущим ран або наривів. Популярна в народі і розтирання шкіри снігом. Але це ще гірше, ніж розтирати її шерстю. Справа в тому, що сніг на міцному морозі рясніє дуже твердими кристалами льоду. Кровоносні судини кистей і стоп дуже тендітні, і тому можливе їх пошкодження: що виникають мікроссадіни на шкірі сприяють внесення інфекції. Вкрай небажано опускати обморожену руку в теплу воду (навіть кімнатної температури) і стосуватиметься відморожених місць теплими руками (при обмороженні II-IV ступеня). Пояснюється це тим, що під дією теплої води зовнішній шар швидко відтає і в ньому поновлюються біологічні процеси (обмін речовин, перенесення кисню і т.д.), у той час як у більш глибоких шарах промерзлій шкіри навіть у теплому приміщенні за інерцією зберігається мінус і відсутність життя. Як наслідок, відтала на поверхні шкіра, відрізана шаром шкіри промерзла, теж стає мертвою. Це призводить до того, що між живою і загиблої тканиною виникає межа, відбувається некроз, або омертвляння кінцівок, що може призвести навіть до гангрени. Не можна використовувати швидке відігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки і тому подібні джерела тепла, оскільки це погіршує перебіг обмороження. Неприйнятна і неефективний варіант першої допомоги: втирання масел, жиру, розтирання спиртом тканин при глибокому обмороженні [7,8,13].

Профілактика і лікування обморожень

Кілька правил, які дозволять вам уникнути переохолодження та обмороження:

1. Не пийте спиртного - алкогольне сп'яніння (втім, як і будь-яке інше) насправді викликає велику втрату тепла, в той же час, викликаючи ілюзію тепла.

2. Не паліть на морозі - паління зменшує периферійну циркуляцію крові, і таким чином робить кінцівки більш уразливими.

3. Носіть вільний одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся як "капуста" - при цьому між шарами одягу завжди є прошарку повітря, відмінно утримують тепло. Верхній одяг обов'язково повинна бути непромокаючої.

4. Тісне взуття, відсутність устілки, сирі брудні шкарпетки часто служать основною передумовою для появи потертостей і обмороження. Особливу увагу приділяти взуття необхідно тим, у кого часто потіють ноги. У чоботи потрібно покласти теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток вдягнути вовняні - вони вбирають вологу, залишаючи ноги сухими.

5. Не виходьте на мороз без рукавиць, шапки і шарфи. Кращий варіант - рукавиці з вологовідштовхувальним і продувається тканини з хутром всередині. Рукавички ж з натуральних матеріалів хоч і зручні, але від морозу не рятують. Щоки і підборіддя можна захистити шарфом. У вітряну холодну погоду перед виходом на вулицю відкриті ділянки тіла змажте спеціальним кремом.

6. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих, срібних) прикрас - кілець, сережок і т.д. По-перше, метал остигає набагато швидше тіла до низьких температур, внаслідок чого можливе "прилипання" до шкіри з больовими відчуттями і холодова травма. По-друге, кільця на пальцях утрудняють нормальну циркуляцію крові. Взагалі на морозі намагайтеся уникати контакту голої шкіри з металом.

7. Користуйтеся допомогою друга - стежте за обличчям одного, особливо за вухами, носом і щоками, за будь-якими помітними змінами в кольорі, а він чи вона будуть стежити за вашими.

8. Не знімайте на морозі взуття з обморожених кінцівок - вони розпухнуть, і ви не зможете знову одягти взуття. Необхідно якомога швидше дійти до теплого приміщення. Якщо замерзли руки - спробуйте відігріти їх під пахвами.

9. Повернувшись додому після тривалої прогулянки по морозу, обов'язково переконайтеся у відсутності обмороження кінцівок, спини, вух, носа і т.д. Пущене на самоплив обмороження може призвести до гангрени та подальшої втрати кінцівки.

10. Як тільки на прогулянці ви відчули переохолодження або замерзання кінцівок, необхідно якомога швидше зайти в будь-тепле місце для зігрівання та огляду потенційно уразливих для обмороження місць.

11. Ховайтеся від вітру - імовірність обмороження на вітрі значно вище.

12. Не мочіть шкіру - вода проводить тепло значно краще повітря. Втрата тепла дуже посилюється від контакту з водою. Не виходьте на мороз з вологим волоссям після душу. Мокрий одяг і взуття (наприклад, людина впала у воду) необхідно зняти, витерти воду, при можливості одягнути в суху і як можна швидше доставити людину у тепло. У лісі необхідно розпалити багаття, роздягнутися і висушити одяг, протягом цього часу енергійно роблячи фізичні вправи і гріючись біля вогню.

13. Буває корисно на тривалу прогулянку на морозі захопити з собою пару змінних шкарпеток, рукавиць та термос з гарячим чаєм. Перед виходом на мороз треба поїсти - вам може знадобитися енергія.

14. Слід враховувати, що у молодого організму теплорегуляція ще не повністю налаштована, а у немолодого і при деяких хворобах ця функція буває порушена. Ці категорії більш схильні до переохолодження й обморожень, і це слід враховувати.

15. Подумайте, перш ніж зігріватися. Не користуйтеся сухим, променистим джерелом тепла, наприклад нагрівальної лампою або багаттям, якщо ваша шкіра обморожені. Обморожену шкіру легко обпекти.

16. Користуйтеся своїм теплом. Якщо ви не можете зайти в приміщення, скористайтеся теплом власного тіла: наприклад, щоб зігріти пальці і руки, засуньте їх під пахви. Якщо згорнутися в клубок, у вас також з'явиться більше енергії.

17. Розтирайтеся снігом. Це викликає тертя шкіри. Плюс до цього ви втратите більше тепла, якщо дуже сильно намокне.

18. При обмороженні приймайте відразу ж заходи. Сильне обмороження вимагає професійного медичного уваги. Тканина відмирає, а це відкриває двері всяким темним силам - інфекції та втрати пальців на руках і ногах, а в гіршому випадку - руки або ноги. При глибокому обмороженні шкіра холодна, тверда і бездушна, при зігріванні синіє чи червоніє. Також можуть утворитися набряк і пухирі. Суть, звичайно, в тому, щоб лікувати обмороження як можна скоріше та ефективніше, щоб нічого цього не сталося.

19. Не дозволяйте обмороженими місцем знову замерзнути. Кристали води стають більше, коли ділянка замерзає знову, а це викликає ще більшу пошкодження шкіри. Користуйтеся головою, щоб врятувати ноги. Небажано ходити на відморожених ногах, але це краще, ніж дозволити їм розморозити й замерзнути знову. Тому, якщо ви вважаєте, що ходьба - ваш єдиний шлях до порятунку, не знімайте черевиків або чобіт з відмороженої ноги. Нога може покритися пухирями і распухнуть, і ви не зможете знову надягти взуття.

21. Якщо ви застрягли в автомобілі в дуже морозну ніч, краще всього сидіти всередині і не наважуватися вийти в невідомість. Ви ризикуєте отримати гіпотермію, тобто у вас різко впаде температура тіла і загинути.

ПРОТОКОЛ №8

Тема: Спортивна травма

Перелік травм: Розтягування сухожиль і зв’язок, Розтягнення м’язів, Незначні травми голови, Біль у п’яті, «Лікоть тенісиста», «Лікоть гольфіста», Тендоніт, або запалення сухожиль, Біль у гомілці, Стрес-переломи, Пошкодження хрящової тканини, Переломи кісток, Важкі травми голови, Ентезопатія, Пошкодження коліна: травма меніска, Розтягування гомілковостопного суглоба , Розтягування пахових м'язів.

Спорт приносить здоров’ю не тільки користь, іноді він може серйозно нашкодити йому.

Спортивна травма — це поширена проблема як у професіоналів, так і у любителів. Основними причинами травм є: недостатній розігрів перед тренуванням, переоцінка власних можливостей та ігнорування норм безпеки.