Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Перша медична допомога

Опік окропом характеризуються тим, що можлива температура становить 100 ° С або трохи більше. Ця обставина в поєднанні з тим, що на шляху до шкіри рідини остигають, веде до того, що викликаються поразки поверхневі.

Опік парою. Деякі особливості мають опіки, викликані дією водяної пари, особливо використовуваного в промисловості. В останньому випадку він може бути перегрітим (під тиском), а це означає, що температура його 120 ° С і можливо суцільне ураження великих площ. Ще гірше, якщо опік викликаний пором киплячих лугів чи інших хімічних агресивних розчинів. Гарячі бітум, смоли, клей щільно прилипають до шкіри, передаючи останньої весь запас тепла. Їх неможливо струсити, витерти, тому термін їх дії завжди тривалий. Зовнішній вигляд від опіків бітумом, особливо, якщо уражено особа, страхітливий: чорна плівка смоли створює враження глибокого ураження шкіри.

Правила надання першої допомоги: видалення бітуму з шкіри важко, тривало і вимагає розчинників. Немає необхідності це виконувати при наданні першої допомоги. Досить звільнити рот, ніс, очі, вушні раковини.

Опіки полум'ям. Найбільш важкі опіки викликає полум'я, особливо, якщо горить одяг просякнута гасом, бензином, спиртом. Займання одягу призводить до важких опіків у випадках, якщо вона не знята з постраждалого з-за втрати ним свідомості або внаслідок безпорадності (діти, люди похилого віку, люди в стані алкогольного сп'яніння, отруєння).

Правила надання першої допомоги: чим довше горить одяг, тим більше ступінь опіку буде потім, тим більше відсотків поверхні шкіри буде пошкоджено. Якщо загорівся одягу - ні в якому разі не бігти - вона розгориться ще більше. В першу чергу треба постаратися скинути її або перекочуватися по підлозі, поки полум'я не згасне. Якщо ви хочете допомогти палаючого людині, облийте його холодною водою, закидати піском або накиньте на нього пальто, покривало, брезент (необхідно перекрити полум'я доступ до повітря). Людини в палаючій одязі не можна укутувати з головою, так як це може призвести до ураження дихальних шляхів і отруєння токсичними продуктами горіння. Однак майте на увазі: коли горить одяг притиснута до шкіри, висока температура впливає на неї більш тривало і, отже, можливий більш глибокий опік. Щоб не допустити цього, треба негайно після ліквідації полум'я прибрати накинуту тканину.

Щоб скоротити час перегріву тканин і запобігти сильний опік, після ліквідації вогню облийте опік холодною водою або обкласти снігом на 15-20 хвилин. Це зменшує біль і попереджає набряк тканин.

Поверхня опіку ретельно очищають, щоб запобігти інфікуванню. На пошкоджену поверхню накладається мазь, що містить антибіотик і захищає від зовнішнього середовища. Потім необхідно накласти стерильну марлеву пов'язку або з будь-якої також стерильної тканини, що опинилася під рукою (хустка, матерчатий серветка і т.д.). Поверхня опіку може бути покрита тільки непріліпающім матеріалом або стерильною марлею. Марля видаляється після розмочування у воді. Постраждалому необхідно пити більше рідини.

До приїзду швидкої допомоги, у потерпілого може з'явитися озноб, тоді його необхідно зігріти: укрийте теплою ковдрою, і дайте випити будь спиртовмісної харчової рідини для зняття больового шоку. У разі необхідності проводиться протиправцева вакцинація.

Якщо обпечені руки, то в перші дні необхідно їх тримати в піднятому положенні, що зменшує набряки, біль.

Опіки розплавленим металом. Опіки розплавленим металом майже завжди глибокі, частіше трапляються вони на виробництві (металургійні заводи). Поєднання в розплавленому металі високої температури і фізичних властивостей рідини створює можливості для найбільшого зіткнення з поверхнею шкіри. Температури розплавлених металів коливаються в межах 800-1500 ° С, тому при таких опіках страждають і розташовані глибше шкіри тканини (м'язи, сухожилля, кістки).

Правила надання першої допомоги при термічному опіку сітківки ока: Необхідно промити очі водою, закапати в очі 20% розчин сульфацил-натрію; 0,25% розчин левоміцетину; 0,02% фурациліну, закласти за віко 1-5% емульсію синтомицина; 1% мазь тетрацикліну; 1% мазь еритроміцину, ранову поверхню шкіри змастити маззю антибіотика. Накласти асептичну пов'язку.

Електричні опіки

Електричні опіки виникають, коли через тканини людини проходить електричний струм або внаслідок утворюється при цьому тепла. Електричні та хімічні опіки потребують особливої ​​уваги. Ступінь ураження тканин при електричному опіку важко оцінити, оскільки внутрішні пошкодження можуть бути значно серйознішими, ніж це може здатися спочатку. Електроопіки, що призводять до запалення одягу, можуть призводити до виникнення і термічних опіків.

Перша медична допомога

Головне, вивести постраждалого з зони впливу струму - знеструмити джерело поразки або постаратися відтягнути людину за допомогою будь-якого предмета, не проводить електричний струм, так, щоб самому не отримати удар струмом. Потім:

1. Негайно вимкніть електрику - виверніть пробки або витягніть штепсель, або повністю вимкніть подачу електрики.

2. При необхідності допомагайте собі рукояткою мітли або дерев'яним стільцем, стоячи при цьому на сухому гумовому килимку, книзі або складеної газеті, щоб відсунути постраждалого від електричного приладу або проводу.

3. Якщо електричний опік викликає небезпечне порушення серцевих ритмів або зупинку серця або дихання, необхідно негайно почати реанімаційні заходи.

4. Коли потерпілий буде в безпеці, перевірте його дихання і пульс.

5. При необхідності - штучне дихання і непрямий масаж серця.

6. Укладіть потерпілого на бік, якщо він без свідомості.

7. Обробіть місця опіків в точках, де електричний струм входив і виходив з тіла, охолодивши їх водою. Ніколи не лийте воду, якщо потерпілий все ще стосується електричного проводу.

8. Накладіть стерильну або чисту серветку і забинтуйте.

Що стосується електропроводів високої напруги, то контакт з ними, наприклад з високовольтною лінією, зазвичай буває фатальним для потерпілого. Ви теж можете бути вбиті електричної дугою, якщо перебуваєте в 18 метрів або менше від джерела. Не дозволяйте підходити до потерпілого та іншим людям і негайно зателефонуйте до правоохоронних органів.