Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Поранення кисті з пошкодженням великих судин, сухожиль і нервів

Поранення кисті з пошкодженням великих судин, сухожиль і нервів виникають внаслідок побутових і виробничих травм. Нерідко причиною сильної кровотечі є невміло накладений імпровізований джгут, який здавлює вени, тому необхідно розібратися в причинах кровотеч. Знімають імпровізовані джгути, притискають променеву артерію до нижньої третини променевої кістки, щоб зменшити кровопостачання кисті. Обережно оглядають рану, з'ясовуючи наявність в ній решт сухожиль, судин, нервів.

Невідкладна допомога. На рану накладають стерильну пов'язку, щільний валик з вати і туго бинтують. Необхідність у накладанні джгута на нижню третину передпліччя виникає рідко. Аналогічним чином діють при травматичних відривах пальців кисті.

Госпіталізація. Хворих направляють в спеціалізоване відділення травми кисті або мікрохірургії (при ампутації).

Переломи п'ясткових кісток і фаланг пальців кисті виникає частіше в результаті безпосереднього удару.

Спостерігається деформація (при переломах зі зміщенням), припухлість, гострий біль, крепітація уламків, піднігтьового гематома при переломах нігтьових фаланг.

Невідкладна допомога. Переломи фаланг пальців шинирующих шпателем, прібінтовивая його з долонної сторони. При переломах декількох кісток шину накладають з долонної сторони від кінців пальців до середини передпліччя.

Госпіталізація. Хворих направляють при відкритих і множинних пошкодженнях - в спеціалізовані травматологічні відділення кисті, при закритих ізольованих - в травматологічні пункти.

Пошкодження сухожиль згиначів

У переважній більшості випадків їх причинами є поранення гострими предметами.

Якщо були пошкоджені обидва сухожилля, то не згинаються середня і нігтьова фаланги пальця; якщо тільки глибоке, то не згинаються нігтьова фаланга. Щоб перевірити це, палець випрямляють, фіксують середню фалангу і пропонують потерпілому зігнути нігтьову фалангу.

Невідкладна допомога і госпіталізація. Хворого з пошкодженням сухожилля згинача, наклавши йому асептичну пов'язку, направляють в спеціалізоване відділення травми кисті для оперативного лікування.

Пошкодження сухожиль розгинача. Характерна відсутність активного розгинання пошкодженого пальця. У рані часто видно кінці сухожилля, так як на відміну від згиначів розгинача не розходяться далеко.

Невідкладна допомога. Необхідно накласти асептичну пов'язку і направити хворого на травматологічний пункт, тому що операцію зшивання сухожилля разгибателем можна робити в амбулаторних умовах.

Кільцевій відрив шкіри пальця

Кільцевій відрив шкіри пальця відбувається в тому випадку, якщо потерпілий падає, зачепившись за що-небудь кільцем, надітим на палець. Утворюється кругової дефект шкіри від заснування до кінця пальця з оголенням сухожиль.

Невідкладна допомога і госпіталізація. На рану накладають асептичну пов'язку, змочену розчином фурациліну, і направляють хворого в травматологічне відділення для шкірної пластики.

Здавлення пальця кільцем

При різних травмах пальців розвивається набряк. Якщо вчасно не знято кільце, то воно врізається в м'які тканини пальця і ​​перестає зніматися. При наростанні набряку може настати некроз пальця. Слід пам'ятати, що при будь-яких травмах верхніх кінцівок всі кільця, браслети повинні бути обов'язково зняті можливо раніше. Якщо кільце надіто дуже щільно, вдаються до зняття за допомогою нитки. Беруть товсту міцну шовкову нитку N 8-10 довжиною 40-50 см. Пропускають кінець нитки під кільце з дистальної сторони (це можна зробити тонкої хірургічної голкою) і захоплюють цей кінець лівою рукою. Потім іншим кінцем нитки обмотують палець відразу від краю кільця в один шар до кінця середньої фаланги як можна щільніше. Лівою рукою починає розмотуватися руху, і кільце, ковзаючи по нитці, знімається.