Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Обмороження

Обмороження - холодова травма: пошкодження тканин організму, викликане дією низької температури на окремі частини тіла (кінцівки, обличчя). Воно можливе не тільки при дуже низькою, але і при близькій до нульової (навіть вище нуля) температурі, що частіше спостерігається при сильному зустрічному вітрі і високої вологості повітря.

До відмороження привертають тісний і вологий одяг і взуття, ускладнює кровообіг; фізична перевтома; вимушене тривале нерухоме і незручне становище; попередня холодова травма; ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, сп'яніння, голодування, втрати крові; пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, тяжкі механічні пошкодження з крововтратою; куріння.

Від дії холоду знижується температура тіла, звужуються периферичні кровоносні судини, зменшується приплив крові до тканин, відбувається розлад тканинного обміну речовин, настає загибель клітин.

Найбільш часто уражаються нижні кінцівки (кінчики пальців), верхні кінцівки, рідше - шкіра носа, щік, підборіддя, вушних раковин. При зіткненні з металевими частинами машин і приладів можуть спостерігатися контактні відмороження. При тривалому впливі низьких температур на весь організм можливі замерзання і смерть. Особливо сприяє замерзанню алкогольне сп'яніння. При замерзанні людина відчуває спочатку втома, сонливість, байдужість, а при подальшому охолодженні організму виникає непритомний стан (втрата свідомості, розлади дихання і кровообігу). При явищах припинення подиху і серцевої діяльності настає смерть.

Обмороження - це спроба організму зберегти тепло повним відключенням циркуляції. На жаль, у той час як у вас щось отмерзает, ви навіть і не знаєте про це через втрату чутливості [1,3,4,10].

Симптоми:

- Починається тремтіння, яка може посилюватися.

- Шкіра холодна і суха.

- Пульс повільний.

- Повільна швидкість дихання у потерпілого.

- Виміряна температура тіла 35 ° С або нижче.

- Сонливість, яка може прогресувати до коми.

- Може відбутися зупинка серця.

Розрізняють чотири ступені відмороження:

при 1-го ступеня відзначаються блідість і втрата чутливості шкіри, після відігрівання - зазначаються темно-синя і багряно-червоне забарвлення, помірна набряклість ураженої ділянки тіла, болючий свербіж, печіння, болючість. Загоєння настає через 3-4 дні.

ПМП. Необхідно доставити потерпілого до найближчого теплого приміщення, зняти промерзлу взуття, шкарпетки, рукавички, викликати "швидку допомогу". Переохолоджені ділянки тіла слід захистити від впливу тепла, і накласти на уражену поверхню термоізолюючу пов'язку: забинтувати відморожену кінцівку (дуже вільно), потім укутати її товстим шаром вати, після чого покласти наступний шар - клейонку (або поліетиленові пакети, складені в два-три шари ) і в кінці все це загорнути в вовняну тканину (шарф, хустку, ковдра). Така пов'язка за своєю дією нагадує термос - температура ураженої кінцівки не змінюється. Завдяки цим процедурам процес зігрівання кінцівки піде зсередини: в заморожений ділянку піде тепла кров, і замерзлі клітини почнуть повертатися до життя.

Пов'язка повинна закривати тільки область з вираженим зблідненням шкіри, не захоплюючи не змінилися шкірні покриви. В іншому випадку тепло від ділянок тіла з порушеним кровообігом буде поширюватися під пов'язкою на переохолоджені ділянки, і викликати їх зігрівання з поверхні, чого допускати не можна. Пов'язку залишають до тих пір, поки не з'явиться відчуття жару і не відновиться чутливість в пальцях рук або ніг. У такому випадку зігрівання тканин відбуватиметься за рахунок тепла, принесеного потоком крові, і життєдіяльність тканин буде відновлюватися одночасно з відновленням кровотоку.

при 2-го ступеня - окрім ознак, характерних для відмороження 1 ступеня, виражений набряк і ціаноз пошкоджених ділянок з утворенням пухирів, наповнених прозорою жовтуватою рідиною або кров'яним вмістом. Загоєння без наслідків;

при 3-го ступеня пошкоджуються не тільки шкіра, але і підшкірна клітковина і м'язи, бульки містять геморагічний ексудат, формується демаркаційна лінія, тобто проявляється омертвінням не тільки всіх шарів шкіри, але і глибше розташованих шарів м'яких тканин. При загоєнні утворюються рубці;

при 4-го ступеня відбувається омертвіння не тільки м'яких тканин, а й кістки [9].

ПМП. При обмороженні II-IV ступеня доставляємо потерпілого в тепле приміщення, швидке зігрівання, масаж або розтирання робити не слід. Викликаємо "швидку допомогу". Якщо на потерпілому скрижанілий взуття, не треба намагатися її зняти. Накладаємо на уражену поверхню теплоізолюючу суху пов'язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканина). Дуже важливо забезпечити нерухомість і стан спокою переохолоджених пальців, кистей і стоп, так як їх судини дуже тендітні, і тому можливі крововиливи після відновлення кровотоку. Для цього можна використовувати будь-який підручний матеріал: для кисті досить шматка щільного картону, для ноги - шматка фанери, дощечки. Їх прибинтовують поверх теплоізолювальної пов'язки. Для стопи потрібні дві дощечки: одна на довжину гомілки з переходом на стегно, інша - по довжині стопи. Їх треба міцно кріпити під кутом 90 ° С. В якості теплоізоляційного матеріалу можна використовувати ватники, фуфайки, вовняну тканину тощо Для заповнення тепла в організмі і поліпшення кровообігу слід дати потерпілому гаряче пиття, гарячу їжу, невелику кількість алкоголю, по таблетці аспірину, анальгіну, по 2 таблетки "Но-шпа" і папаверину.

Лікування обморожень 1-й і 2-го ступеня консервативне (включає фізіотерапію), 3-й і 4-го ступеня - хірургічне.

Правила надання першої допомоги при гіпотермії (холод усередині): доставити потерпілого в тепле приміщення, огорнути ковдрою та іншими теплими речами, напоїти гарячим чаєм (з медом, лимоном), викликати "швидку допомогу".

Загальне охолодження

В умовах тривалого перебування при низькій температурі повітря можливі не тільки місцеві ураження, але і загальне охолодження організму. Під загальним охолодженням організму слід розуміти стан, що виникає при зниженні температури тіла нижче 34 ° С.

Настанню загального охолодження сприяють ті ж фактори, що і при обмороженні: висока вологість повітря, відвологлі одяг, сильний вітер, фізична перевтома, психічна травма, перенесені захворювання і травми.

Розрізняють легку, середню і важку ступені загального охолодження:

Легка ступінь. Температура тіла 32-34 ° С. Шкірні покриви бліді або помірно синюшні, з'являються «гусяча шкіра», озноб, утруднення мови. Пульс уповільнюється до 60-66 ударів за хвилину. Артеріальний тиск нормально або кілька підвищено. Дихання не порушено. Можливі обмороження I-II ступеня.

При загальному переохолодженні легкого ступеня достатньо ефективним методом є зігрівання постраждалого в теплій ванні при початковій температурі води 24 ° С, яку підвищують до нормальної температури тіла.

Середня ступінь. Температура тіла 29-32 ° С, характерні різка сонливість, пригнічення свідомості, безглуздий погляд. Шкірні покриви бліді, синюшні, іноді з мармуровою забарвленням, холодні на дотик. Пульс уповільнюється до 50-60 ударів за хвилину, слабкого наповнення. Артеріальний тиск знижений незначно. Дихання рідке - до 8-12 за хвилину, поверхневе. Можливі обмороження обличчя і кінцівок I - IV ступеня.

Важка ступінь. Температура тіла нижче 31 ° С. Свідомість відсутня, спостерігаються судоми, блювота. Шкірні покриви бліді, синюшні, холодні на дотик. Пульс уповільнюється до 36 ударів на хвилину, слабкого наповнення, має місце виражене зниження артеріального тиску. Дихання рідке, поверхневе до 3-4 на хвилину. Спостерігаються важкі і поширені обмороження аж до заледеніння.

При середній і тяжкого ступеня загального охолодження з порушенням дихання та кровообігу лікування проводиться в умовах реанімаційного відділення.