Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Залізне" (металеве) обмороження

У практиці зустрічаються й холодові травми, що виникають при зіткненні теплої шкіри з холодним металевим предметом, який забирає тепло свого бранця. Замість того, щоб відривати шкіру "з м'ясом", просто полийте прилипле місце теплою водою або зігрійте метал власним диханням.

На щастя, "залізна" рана рідко буває глибокою, але все одно її треба терміново продезінфікувати. Спочатку промийте її теплою водою, а потім перекисом водню. Що виділяються бульбашки кисню видалять потрапила всередину бруд. Після цього спробуйте зупинити кровотечу. Добре допомагає прикладена до рани гемостатична губка, але можна обійтися і складеним у кілька разів стерильним бинтом, що потрібно як слід притиснути і тримати до повної зупинки кровотечі. Але якщо рана дуже велика, треба терміново звертатися до лікаря.

Перша медична допомога при обмороженнях і замерзання

Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються в залежності від ступеня обмороження, періоду обмороження, наявності загального охолодження організму, умов в яких знаходився потерпілий, від глибини ураження, наявності загального охолодження організму, віку і супутніх захворювань.

Правила надання першої допомоги. Припинення охолодження, зігрівання кінцівки, відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах і попередження розвитку інфекції. Потрібно прагнути можливо швидше відновити кровообіг в відморожені ділянки тіла. При легкому відмороженні досить розтерти шкіру долонею чи будь-якої тканиною. Не слід розтирати шкіру снігом, так як його дрібні кристали легко ушкоджують змінені тканини, що може призвести до їх інфікування. Після почервоніння шкіри бажано протерти її спиртом, горілкою або одеколоном і укутати відморожений ділянку.

Відігрівати постраждалого краще в теплому приміщенні. При відмороженні кінцівки її занурюють у теплу воду температурою близько 20 ° С, яку поступово (протягом 20 хв) підвищують до 37-40 ° С. Шкіру обережно масажують у напрямку від пальців до тулуба (за наявності бульбашок масаж робити не можна), обережно обмивають і просушують тампоном, змоченим горілкою або спиртом, накладають стерильну пов'язку. Не потрібно змащувати шкіру «зеленкою», йодом або яким-небудь жиром.

При загальному замерзанні постраждалих відігрівають у теплій ванні (температура води не вище 37 ° С), дають їм всередину (якщо свідомість потерпілого відсутня, обережно вливають) трохи алкоголю, теплий чай або кава, розтирають тіло, починаючи від ділянок, найбільш постраждалих від холоду. У тих випадках, коли помістити потерпілого у ванну неможливо, його вкладають у ліжко, тіло протирають спиртом, горілкою або одеколоном, на відморожені ділянки накладають стерильні пов'язки, ногам надають високе становище, поверх ковдри кладуть грілки.

Коли помістити потерпілого в тепло не можна, слід обігріти його біля багаття і розтерти шкіру. У разі неможливості розвести вогонь потрібно робити розтирання на морозі, укривши потерпілого ковдрою. При відмороженні особи потрібно надати потерпілому лежаче положення з низько опущеною головою.

При відсутності дихання і серцевої діяльності необхідно, продовжуючи загальний масаж тіла, негайно приступити до штучної вентиляції легенів (за методом «з рота в рот») та зовнішнього масажу серця. Відновлення життєвих функцій супроводжується поступовою нормалізацією забарвлення шкірного покриву, появою серцевих скорочень і пульсу, дихання. У потерпілих наступає глибокий сон.

У випадку важкого відмороження потерпілого потрібно терміново відправити до лікувальної установи для здійснення медикаментозного та інших видів лікування [4,7,12,13].