Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Сонячні опіки

Сонячні опіки виникають при занадто тривалому перебуванні на сонці. Вони супроводжуються тепловим ударом. При цьому порушується нормальна теплорегуляція організму і температура тіла підвищується. У потерпілого з'являються млявість, почервоніння обличчя, рясне потовиділення, головний біль, порушується координація рухів. У більш важких випадках дихання частішає, обличчя блідне, настає втрата свідомості. При сонячному опіку відкритих ділянок шкіри спостерігається нерівномірне почервоніння шкіри, печіння і біль при дотику, на другий день - свербіж і біль. Через 5-10 днів шкіра починає покриватися водянистими бульбашками і лущитися.

Перша медична допомога

По-перше, постраждалого необхідно перевести в тінисте, прохолодне місце, зняти одяг, змочити голову і груди, прийняти холодної чи прохолодний душ. При відсутності дихання чи сильному ослабленні зробити штучне дихання.

По-друге, необхідно пити багато рідини (чай, молоко, морс) для відновлення балансу води в організмі.

По-третє, до числа методів надання першої допомоги при сильних сонячних опіках, змастити шкіру борним вазеліном або зробити компрес з розчину календули. Для компресу необхідно розвести настоянку календули в холодній воді в пропорції 1:10.

По-четверте, якщо піднялася температура, необхідно випити будь жарознижуючий засіб, наприклад, аспірин.

Якщо потерпілий з великим опіком, то слід викликати лікаря. Лікар введе знеболюючі засіб і призначить лікування.

Хімічні опіки

Хімічні опіки виникають при попаданні на шкіру концентрованих кислот, лугу, фосфору, це трапляється в промисловості, сільському господарстві, у побуті: миючі, чистячі засоби і т.д.

Перша медична допомога

По-перше, перед тим, як надавати першу допомогу, потрібно зняти просочену хімічними речовинами одяг.

По-друге, при хімічних опіках, незалежно від що викликав їх речовини, пошкоджені ділянки тіла протягом 10-15 хв піддають дії струменя води. Концентрація хімічної речовини при цьому зменшується, і воно механічно видаляється з поверхні тіла. Виняток становить негашене вапно, яка при з'єднанні з водою утворює багато тепла, тому не можна промивати водою обпалені негашеним вапном частини тіла, їх слід змастити будь-яким жиром, після чого накласти пов'язку з цинкової або борної маззю і відправити до лікаря.

По-третє, необхідно знати, що у надання першої допомоги при хімічних опіках входить нейтралізація дії хімречовин. Якщо ви обпеклися кислотою - обмийте пошкоджену ділянку шкіри мильною водою або 2%-ним розчином питної соди (це 1 чайна ложка питної соди на 2,5 склянки води), щоб нейтралізувати кислоту. Якщо ви обпеклися лугом, то обмийте пошкоджену ділянку шкіри 1-2%-ним розчином борної або оцтової кислоти. Процес займає 15-20 хв.

По-четверте, накласти суху марлеву пов'язку і звернутися до лікаря. Але якщо раптом ви проводили досліди з фосфором і в результаті її потрапляння на шкіру отримали опік, то його можна нейтралізувати 5% розчином мідного купоросу (сірчанокислої міді), і негайно звернутися до лікаря.

При хімічних опіках очей або слизової оболонки рота, зіву їх слід промити водою, а потім при опіках лугом - нейтралізувати 1%-ним розчином борної кислоти; при опіку кислотою - 1%-ним розчином соди. Нейтралізацію хімічних речовин, що потрапили в око, слід виробляти тривалий час, іноді протягом цілої години і більше, до тих пір поки не пройде помутніння рогової оболонки і до потерпілого не повернеться зникле з моменту опіку зір. Після цього в очі закапують по 1-2 краплі стерильного вазелінового або соняшникової олії, накладають пов'язку і відправляють до фахівця.