Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Пошкодження коліна: травма меніска

Нечасто, але дуже неприємна, чисто спортивна травма, викликана потужним впливом. В умовах фітнес-клубу її навряд чи отримаєш. З ушкодженнями меніска частіше стикаються хокеїсти, легкоатлети і ... початківці гірськолижники. Щойно ви мчали з гори, але налетіли на купину, нога на мить зафіксувалася, а тіло перекинулося навколо гомілки. Різкий поворот в коліні при нерухомій стопі призводить до пошкодження меніска (хрящова прокладка суглоба, його амортизатор), його розриву. Що відбувається? Для пошкоджень меніска характерні біль і обмеження рухливості коліна, особливо при його розгинанні. Травми менісків завжди вимагають лікарського втручання і в ряді випадків навіть операції. Потім, протягом декількох тижнів, - реабілітації суглоба з застосуванням ЛФК і фізіотерапії, носінням бандажа, жорстко фіксує потерпілий суглоб. До нормальної фізичної активності зазвичай можна повернутися через 4-6 тижнів. Що допоможе запобігти? Від травми меніска не застрахований ніхто. Але можна підготувати м'язи і зв'язки до подібних навантажень. Меніск «любить» вправи на баланс, що задіють додаткові м'язові групи, тренування на скейті, босу, ​​платформі, які забезпечують вплив на зв'язки ніг, готуючи їх до можливих неприємностей.

Епікондиліт ліктьового суглоба (« ; лікоть тенісиста ")

Якщо ви захоплюєтеся грою в теніс, гольф, баскетбол, і при цьому активно тренуєтеся, намагаючись домогтися вражаючих результатів, це стосується саме вас. Постійно повторювані, одноманітні рухи, які ми робимо, намагаючись вдарити по м'ячу, відбити його, зробити передачу або закинути м'яч у кільце, «не подобаються» ліктьового суглобу. З часом в місці його кріплення до плечової кістки виникає запалення. Епікондиліт - травма не одномоментна, а «накопичена». Спочатку суглоб пошкоджується небагато, потім сильніше, потім в лікті з'являється біль, який супроводжує руху в лікті, повороти передпліччя, спроби утримати в руці м'яч або ракетку, навіть взяти чашку чаю зі столу. Вона може віддавати в плече і передпліччя. Суглобу банально потрібно спокій і відпочинок (який йому забезпечить лангетку або гіпс) протягом 3-4 тижнів. Лікар може також порадити вам медикаменти, лікувальну фізкультуру, прогрівання, вплив мікрострумами. А інструктор фітнес-клубу - розгинання рук в тренажері, тяги в нахилі, через голову з поступовим збільшенням навантаження, тобто вправи, які допоможуть вам розробити суглоб. Дана травма нерідко пов'язана з перетренировкой і плюс до того у випадку з тенісом - неправильно підібраною ракеткою. Замініть її на більш легку, і навіть якщо ваша мета - виграти клубний тенісний турнір, не заганяйте себе. Частіше звертайтеся до інших видів фітнесу, які допоможуть змінити характер навантаження і зняти напругу: сходіть на стретчинг, поплавайте в басейні. Уникайте однотипних рухів в ліктьовому суглобі. За півгодини в день виконуючи розгинання на трицепс, мегарукі ви собі не зробите, а ось суглобу можете пошкодити.

Правила

1.Уважність і зібраність. На тренуванні необхідно думати тільки про тренування, і ні про що інше. Бути зосередженим на своїх діях, виконанні правильної техніки і не відволікатися на сторонні розмови і думки.

2.Знання Техніки Безпеки. У кожному виді спорту є свої правила техніки безпеки, з якими ви повинні ознайомитися в першу чергу. Наприклад, в борцівському залі не можна сидіти спиною до килима, в тренажерному залі важкі ваги повинні підстраховуватися партнером і т.д..

3.Якісний інвентар і покриття залу. Якщо в тренажера перетертий трос - такий тренажер краще обходити стороною, а відповідальному за зал - «надавати» як слід. Варто звернути увагу і на наявність на покритті частинок скла, тріщин, надривів, роз'єднання матів.

4. Правильна форма та взуття. Довгі, не за розміром штани можуть зачепитися за пальці ніг. Неправильне або неякісне взуття для бігу може привести до болю в гомілковостопному суглобі та коліні.

5. Дотримання правил особистої гігієни. Нігті треба стригти і на руках і на ногах. Одяг (форму) після тренування сушити і частіше прати. Використовувати шльопанці в загальному душі і т.д..

6.Хороша розминка і розігрівання м'язів. Погана розминка призводить до розтягнення зв'язок , зменшує рухливість і амплітуду.

7. Правильне виконання техніки рухів і прийомів. При освоєнні нової вправи обов'язково починайте з вивчення правильної техніки виконання руху, не поспішайте збільшувати амплітуду або вагу штанги. Нехай ваш організм освоїть новий рух, його правильну біомеханіку. Саме через міжм'язеву дискоординацію при освоєнні нових вправ можуть відбуватися розтягнення і розриви м'язів, зв'язок і сухожиль.

8. Адекватний розрахунок своїх сил і можливостей організму, а також дотримання режиму дня. Ви працювали всю ніч, не виспалися і прийшли на тренування - похвально, але, тренування слід спростити до мінімуму - ніяких „жимів" штанги по 140 кг.

9.Також потрібно знати про такий факт, як перетренованість, яка виникає через переоцінку можливостей свого організму і надмірну завзятість в заняттях спортом. Сюди ж відноситься надмірна завзятість при розтягуванні, що приводить до разтяжіння м'язів.

Старі травми потрібно доліковувати до кінця. Після отримання травми знижуйте навантаження до повного відновлення, інакше заробите нову.

10.Професійно підготовлений тренерський склад. Чи часто ваш тренер зачитує Вам техніку безпеки, перевіряє стан вашої форми, стан здоров'я? Ні? Запитайте його чому. Його обов'язок - стежити за всіма нюансами і робити так, щоб тренування приносили Вам тільки користь і задоволення! Тренер повинен весь час бути присутнім і контролювати хід тренування - у відсутності тренера вірогідність отримати травму збільшується в 4 рази!

11.Порушення методики тренувань. Якщо ви не дотримуєтесь принципу послідовності та поступовості нарощування тренувальних навантажень, то неминуче зіткнетеся з травмами. Не можна кидатися з однієї крайності в іншу при плануванні тренувального процесу. Всі зміни програми повинні логічно витікати одна з іншої. Необхідно також враховувати особливості статури, стану здоров'я, вікових особливостей, фізичну підготовленість. Травми виникають при раптовому збільшенні частоти, тривалості або інтенсивності тренування.

12.Після тренування обов'язково необхідно виконати заминку. Заминка - це перехідний етап від активної спортивної діяльності до стану спокою. Поступове охолодження сприяє відновленню нормального кровообігу. Розтягування, що виконуються під час заключного етапу тренування, сприяють розвитку гнучкості, а також можуть запобігти виникненню м'язевого болю і втоми.

13.Лікарський контроль. При деяких захворюваннях (якщо немає заборони на тренування) повинен бути набір обмежень на вправи та інтенсивність тренувань. Наприклад, при головних болях, внутрішньому черепно-мозковому тиску, зміщенні мозку і т.п. небажані різкі нахили голови, стійка на руках і акробатика . Невірний підбір вправ без урахування стану здоров'я або поспішний допуск до тренувань після перенесених травм - вірний шлях до травми або її рецидиву на більш серйозному рівні. Наприклад, підбір комплексу силових вправ без урахування здоров'я і гнучкості хребта може спровокувати погіршення його стану. Спочатку необхідно приділяти увагу виправленню постави і збільшенню гнучкості, а потім вже включати в програму більш складні рухи. Грубі порушення спортивного режиму (вживання спиртного напередодні тренування) також вносять свій внесок у виникнення травм.

14.Баланс між силою і гнучкістю. Регулярне тренування гнучкості дозволить зменшити травматизм м'язів, поліпшити координацію, збільшити амплітуду руху в суглобах. Тренування сили може знизити ризик невеликих м'язевих травм, оскільки більш сильні м'язи краще протистоять навантаженням. Крім зміцнення м'яких тканин (м'язів, сухожиль, зв'язок), тренування сили підвищує міцність кісток, зв'язок і суглобів, тим самим підвищуючи стійкість до механічних пошкоджень.