Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Лікування

Спортивні травми дуже різноманітні, як і види їх лікування. При незначних травмах зазвичай рекомендується відпочинок і використання холодних компресів; іноді необхідна іммобілізація пошкодженого суглоба.

При сильних і стійких запальних процесах можуть бути призначені ін’єкції кортикостероїдів. Вони не тільки зменшують запалення, але і дозволяють запобігти пошкодження зв’язок, які можуть розвинутися в перспективі. У більшості пацієнтів такі ін’єкції значно зменшують біль або повністю усувають її. Якщо біль не проходить, ін’єкції можуть робити регулярно, кожні кілька тижнів.

Масаж — широко використовуваний метод лікування спортивних травм. Застосовується як сам по собі, так і в поєднанні з іншими методами. Він стимулює приплив крові до ушкоджених тканин, прискорюючи їх загоєння, і підвищує еластичність тканин. Однак масаж не рекомендується при наявності серйозних ушкоджень м’яких тканин, наприклад, при розриві зв’язок або сухожиль — у таких випадках сильний тиск може погіршити стан пацієнта.

При найбільш серйозних спортивних травмах необхідно хірургічне втручання. Потенційно небезпечний для будь-якої людини, цей вид лікування може мати важкі наслідки для професійних спортсменів.

Реабілітація

Реабілітація є найважливішим етапом лікування спортивних травм, так як часто саме від неї залежить, чи зможе людина повернутися в спорт і повернути колишню форму. У більшості випадків в рамках реабілітації рекомендується якомога раніше почати розробляти пошкоджену частину тіла, щоб прискорити процес загоєння тканин і в якомога меншій мірі втратити спортивну форму. Дуже важливо ретельно виконувати всі вказівки лікаря і не поспішати з поверненням в спорт — саме за цих умов існує велика ймовірність того, що це повернення відбудеться взагалі, і — що воно буде успішним.