Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Пошкодження м'яких тканин в області плечового суглоба і плеча

Нерідко зустрічаються в побуті і виникають внаслідок падіння і прямого удару в області плечового суглоба, підйому великих тягарів. До їх числа відносяться удари плечового суглоба, розтягнення і розрив зв'язок плечового суглоба, розрив сухожилля довгої головки двоголового м'яза плеча.

При ударах плечового суглоба травма виникає внаслідок прямого удару. Є гематоми і синці; відведення плеча в бік болісно. Розтягування і розрив зв'язок виникає найчастіше від непрямої травми (падіння на лікоть, на витягнуту і відведену кзади руку). Зовнішніх проявів травми немає, відзначається болючість при пальпації голівки плеча та при відведенні руки в бік. Часто в перші дні після травми біль незначна або помірна, але різко посилюється після повторної невеликої травми суглоба, при незручному повороті руки, надяганні одягу і т.д. Відведення руки в бік значно обмежена і супроводжується болем. Нерідко травма зв'язок приймає хронічний перебіг і переходить в плече-лопатковий паріартріт.

Розрив сухожилля довгої головки двоголового м'яза відбувається при підйомі великих тягарів. Хворі відчувають "тріск" в області плечового сусгава, сила згинання в ліктьовому суглобі значно зменшується, змінюється форма двоголового м'яза. Через 3-4 дні з'являється невелика гематома у верхній третині плеча по наружнопередней поверхні.

Діагноз встановлюють з урахуванням механізму травми і характерних ознак, описаних вище.

Невідкладна допомога. Проводять іммобілізацію руки на косинці.

Госпіталізація показана при розривах сухожиль двоголового м'яза в травматологічне відділення.

Переломи діафіза плеча

Переломи діафіза плеча виникають як внаслідок непрямої травми (падіння на лікоть, різке викручування плеча), так і при прямому ударі по плечу. При переломах в середній третині може бути пошкоджений променевий нерв.

Є всі класичні ознаки перелому: вкорочення та деформація плеча, ненормальна рухливість на місці перелому, крепітація (хруст) уламків. При пошкодженні променевого нерва кисть звисає в долонну бік, активну тильне розгинання кисті та відведення великого пальця неможливі.

Діагноз неважкий і може бути встановлений вже при огляді. Необхідно перевірити пульсацію на променевій артерії і функцію кисті. Незважаючи на травму променевого нерва, розлади чутливості на кисті можуть бути не виражені, тому що до складу променевого нерва входять в основному рухові волокна.

Невідкладна допомога. Необхідно зробити іммобілізацію перелому транспортними шинами ЦІТО, надувними або сходовими шинами. Шину накладають від здорової лопатки до основи пальців. Руку згинають під прямим кутом в ліктьовому суглобі. Для знеболення вводять 2 мл 50% розчину анальгіну або 1 мл 2% розчину морфіну.

Госпіталізація до травматологічного відділення.

Ушкоджень ліктьового суглоба І КІСТОК ПЕРЕДПЛІЧЧЯ

Вивихи передпліччя

Найчастіше спостерігаються задні вивихи, рідше - передні і бічні. Вивихи можуть поєднуватися з переломами кісток, складових ліктьовий суглоб. Механізм травми: падіння на кисть руки, попадання у верстат, автомобільні травми.

При задньому вивиху передпліччя укорочено і є характерна штикообразная деформація ліктьового суглоба за рахунок вистоянія ліктьового відростка. Потерпілі скаржаться на сильний біль, руху в суглобі різко обмежені і болючі. При спробі розгинання в суглобі визначається пружинисте опір.

При передньому вивиху передпліччя подовжене у порівнянні зі здоровою кінцівкою, в області ліктьового відростка визначається западіння, функція обмежена менше, ніж при задньому вивиху. При бічних вивихах передпліччя зміщене досередини або назовні. При передніх і бічних нерідко є ушкодження ліктьового або серединного нерва з випаданням чутливості на кисті.

Діагноз встановлюють з урахуванням механізму травми, характерного зовнішнього вигляду ліктьового суглоба.

Невідкладна допомога. Шинування ліктьового суглоба. Довжина шини - від верхньої третини плеча до основи пальців. Рука зігнута в ліктьовому суглобі. Введення знеболюючих засобів.

Госпіталізація до травматологічного відділення.

При затримці госпіталізації вивих повинен бути вправлений. Вправлення заднього вивиху виробляють після місцевої анестезії. Довгу голку вводять між ліктьовим відростком і плечем до упору в кістку і появі в шприці крові. Потім ін'екціруют 20 мл 1% розчину новокаїну. Через 10 хвилин приступають до вправляння. Помічник фіксує плече. Лікар згинає руку під кутом 100 і робить тракцию за пальці кисті. Тракцию (витягування) слід проводити рівномірно, без ривків. Через кілька хвилин передпліччя вправляють з характерним "кліком". Відновлюються вільні рухи в ліктьовому суглобі. Руку підвішують на косинку (в умовах стаціонару накладають гіпсову лонгету). При передньому вивиху руку згинають під гострим кутом в ліктьовому суглобі, відводять від тулуба і виробляють тракцию за верхню третину передпліччя у напрямку довгої осі плеча. Через кілька хвилин після досягнення гарного розслаблення м'язів помічник зміщує плече вперед. Вивих вправляється. Аналогічним чином вправляють бічні вивихи.

У дітей молодшого віку можуть спостерігатися підвивихи голівки променевої кістки. Механізм травми: дорослий різко смикає за пензель дитини, яку він веде за руку. Дитина плаче і скаржиться на біль у ділянці ліктя. Рука зігнута в ліктьовому суглобі, передпліччя пронирована. Набряку і гематоми, як правило, не буває. Підвивих можна вправити. Руку обережно згинають в ліктьовому суглобі і виробляють тракцию за передпліччя. Через деякий час передпліччя переводять у положення супінації. У цей час можна почути характерний "клацання". Біль проходить, дитина починає вільно рухати рукою в ліктьовому суглобі.