Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хара (протоколи)dfgdfgdgdsf.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Протокол№

Тема:Травми і хвороби кісток тазу

Перелік: Відриви передній, верхній і нижній остюків клубової кістки, Переломи крила і гребеня клубової кістки, Переломи однієї з гілок лобкової або сідничної кісток, Переломи куприка, Односторонній або двосторонній перелом гілок лобкової або сідничної кісток, Перелом лобкової кістки з одного боку і сідничної - з іншого, Переломи переднього відділу,Переломи заднього відділу, травм тазу і тазових органів

Переломи кісток таза складають від 1 до 6% від числа всіх переломів кісток опорно-рухового апарату. Вони виникають при здавленні тазу в сагітальній або фронтальномунапрямках або при падінні з висоти. Найбільш часто зустрічаються переломи найтонших кісток таза - лобкових і сідничних. При більш важких травмах розривається лонное і крижово-клубових зчленування. Всі переломи кісток таза ділять на 4 групи.

Перша група. Ізольовані переломи кісток таза , Не беруть участь в утворенні тазового кільця:

Відриви передній, верхній і нижній остюків клубової кістки виникають при безпосередньому ударі і при різкому скороченнікравецькій м'язи і напружує широку фасцію стегна м'язи. Часто відзначається значне зміщення відламків. Визначаються локальна хворобливість і припухлість, симптом «заднього ходу».

Лікування: постільний режим протягом 2-3 тижнів, в окремихвипадках показано застосування відкритої репозиції і остеосинтезу уламків.

Переломи крила і гребеня клубової кістки виникають при падінні з висоти або при дорожньо-транспортних пригодах. Ці переломи супроводжуються болем і утворенням гематоми.

Лікування: манжеточное витягування за гомілку на шині Белера протягом 4 тижнів або остеосинтез відламків.

Переломи однієї з гілок лобкової або сідничної кісток. Визначаються локальна хворобливість і припухлість, симптом «прилиплап'яти ».

Лікування: постільний режим протягом 4-5 тижнів.

Переломи куприка. Відзначається локальна болючість, що підсилюється при зміні положення тіла.

Лікування: при свіжих переломах виробляють репозиціюуламків під місцевою анестезією. При застарілих переломах проводять пресакральное новокаїнові блокади або оперативне лікування.

Друга група. Переломи кісток тазового кільця без порушення його безперервності:

Односторонній або двосторонній перелом гілок лобкової або сідничної кісток. Клінічна картина характеризується локальним болем, що підсилюється при повороті на бік, позитивним симптомом «прилиплої п'яти».

Лікування: постільний режим,положення «жаби» протягом 3-4 тижнів.

Перелом лобкової кістки з одного боку і сідничної - з іншого. При цьому виді перелому цілість тазового кільця не порушується. Клініка і лікування такі ж, як і при попередньому вигляді перелому.

Третя група. Переломи кісток тазового кільця з порушенням його безперервності і розривом зчленувань.

Переломи переднього відділу:

односторонній і двосторонній переломи обох гілок лобкової кістки;

односторонній ідвосторонній переломи лобкової і сідничної кісток (по типу метелика);

розрив симфізу.

Ці види переломів переднього тазового півкільця характеризуються болем в області симфізу і промежини, вимушеним положенням положення «жаби»(Симптом Волковича) і позитивним симптомом «прилиплої п'яти». Транспортування таких постраждалих здійснюють на спеціальних ношах або носилках з щитом.

При переломах без зміщення відламків хворого укладають на щит в положенні «жаби» на 5-6 тижнів. Припереломах по типу метелика зі зміщенням уламків наведене вище лікування доповнюють скелетним або манжеточное витяжкою. Постільний режим призначають на 8-12 міс. При розриві симфізу лікування проводять в гамаку протягом 2-3 міс або застосовують остеосинтез.

Переломи заднього відділу:

поздовжній перелом клубової кістки;

розрив крижово-клубового зчленування. Відзначається локальна болючість при пальпації.

Лікування - В гамаку на щиті протягом 2-3 міс.

Поєднані переломи переднього і заднього відділів:

односторонній і двосторонній вертикальні переломи (переломи типу Мальгеня);

діагональні переломи;

множинні переломи.

Як правило, при таких переломах у хворихрозвивається травматичний шок. Масивна крововтрата при травмах тазу пояснюється ще і деякими особливостями його кровоносних судин. Ці судини не можуть при травмі значно зменшити свій просвіт, їх внутрішня оболонка погано загортається всередину, що несприяє швидкій зупинці кровотечі. Крім того, жирова клітковина, розташована всередині таза, надає присмоктуються дію, внаслідок чого відбувається відрив утворюються в пошкоджених судинах тромбів.

Відомо, що до кісток таза прикріплюється велику кількість м'язів нижніх кінцівок, живота і спини. При скороченні цих м'язів відламки ще більше зміщуються, посилюючи травматичний шок і посилюючи кровотеча. Гострі краї уламків можуть поранити внутрішні органи: сечовий міхур, сечівник, пошкодити великі кровоносні судини і т.д. Правильна транспортування постраждалих попереджає ці небезпечні ускладнення.

При таких переломах у хворих, як правило, розвивається травматичний шок. Відзначаються локальна болючість при пальпації, обмеження активних рухів нижніх кінцівок. При односторонньому вертикальному переломі типу Мальгеня половина таза зміщується вгору. При двосторонньому вертикальному переломі утворюється велика заочеревинна гематома і нерідко ушкоджуються статеві органи.

Лікування: протишокові заходи, у тому числі внутрітазовая блокада по Селіванову 025% розчином новокаїну (по 300 мл з кожного боку), скелетневитягування за Надмищелковие області стегон в положенні згинання і відведення нижніх кінцівок протягом 8-10 тижнів. Ходьба дозволяється через 3 міс.