Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Проектный анализ Рыжиков.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

3.3. Урахування впливу інфляції на процентну ставку

Не можна розглядати вартість грошей у часі без урахування впливу рівня інфляції. Виникнення інфляції є складним багато-факторним соціально-економічним явищем.

Більшість сучасних економістів сходяться на думці, що інфля­цією слід називати підвищення загального рівня цін на товари, послуги без зміни їхніх якісних характеристик.

Основні типи інфляції можна класифікувати за такими ознаками:

1) з причин, що породжують її:

- інфляція попиту.

Інфляція попиту виникає в результаті надлишку сукупного по­питу, викликаного перевищенням зростання номінальних грошо­вих доходів суб'єктів ринку над обсягами виробництва. Іншими словами, інфляція попиту виникає тоді, коли підвищення зарпла­ти і соціальних виплат випереджає зростання виробництва. Як на­слідок, надлишковий попит призводить до завищення цін.

- інфляція витрат (пропозиції).

Інфляція витрат (пропозиції) провокує ріст цін на сировину, енергоносії, транспортні послуги і т.ін. внаслідок скорочення про­позиції. Ще один фактор, який породжує інфляцію витрат, - ско­рочення обсягів виробництва, оскільки витрати на одиницю про­дукції в цьому випадку зростають.

2) за темпами:

  • помірна (повільно зростаюча) інфляція - рівень інфляції ви­являється в тривалому поступовому зростанні цін (до 10-20% на рік);

  • галопуюча інфляція - інфляція у вигляді стрибкоподібного зростання цін (від 10-20 до 200% на рік);

  • гіперінфляція - інфляція з дуже високим темпом зростання цін (більше 200% на рік).

3) за ступенем впливу на ціни споживчих товарів:

- відкрита інфляція - інфляція, яка виникає за рахунок зрос­ тання цін на споживчі товари і ресурси;

6й

81

- прихована інфляція - інфляція, яка супроводжується держа­вним стримуванням цін в умовах товарного дефіциту, при цьому відбувається відтік товарів на тіньові ринки, де ціни зростають. Основні параметри інфляції

82


Темп інфляції ф - це процентне збільшення деякої усередненої ціни (наприклад, ціни споживчого кошика), може бути виражене у відсотках або частках одиниці:

Виникнення інфляції обумовлене переповненням каналів обігу грошовою масою внаслідок чого відбувається знецінення грошей і, відповідно, зростання товарних цін.

Інфляція може звести до нуля очікувані результати виробничо-господарської діяльності, показники фінансової ефективності ін­вестиційних проектів, орієнтовані як на внутрішній, так і зовніш­ній ринок, як у грошовому, так і в натуральному вираженні.

Враховувати вплив інфляції можна за допомогою коригування на індекс інфляції всіх факторів (виручка, змінні витрати), що впливають на грошові потоки, або коефіцієнта дисконтування. Слід зазначити, що перша методика є більш точною, але трудоміс­ткою, тому що може спостерігатися неоднорідність рівня інфляції на готову продукцію і ресурси, які використовуються при її виго­товленні (індекси цін на продукцію і ресурси можуть істотно від­різнятися від загального індексу інфляції).

Більш простою є методика, заснована на коригуванні коефіціє­нта дисконтування. Оскільки цінність грошей у реальному вира­женні може знижуватися протягом певного часу через інфляцію, то в проектному аналізі прийнято використовувати дві ставки -реальну і номінальну.

Реальна процентна ставка - ставка доходу на капітал без ура­хування інфляції. При використанні реальної процентної ставки відсотка необхідно розраховувати грошові потоки в постійних ці­нах, тобто не враховувати темп інфляції.

Номінальна процентна ставка - ставка доходу на капітал, що включає інфляцію і визначається сумою реальної ставки відсотка та величини темпу інфляції:

(3.37)

де г - реальна процентна ставка (прибутковість інвестицій).

8S


У разі якщо темп інфляційного росту цін у країні перевищує 15%, то рекомендується проводити перерахування відповідно до формули Фішера, що відображає взаємозв'язок реальної і номіна­льної ставки:

Інфляційна премія - премія за інфляційне очікування, яку ін­вестори додають до реального рівня доходу (норми прибутку).

Якщо інфляційна премія має невелике значення, то її величи­ною на практиці можна знехтувати.

Алгебраїчна різниця між розміром інвестованих коштів і реа­льною вартістю грошей дозволяє визначити очікуваний дохід.

При оцінці грошових потоків в якості ставки дисконтування може бути використана як реальна, так і номінальна процентна

8-і

ставка. Вибір залежить лише від того, як вимірюється грошовий потік інвестиційного проекту.

Якщо чистий грошовий потік проекту буде збільшуватися в г раз, то його дисконтування здійснюється за номінальною ставкою. А якщо чистий грошовий потік представлений у постійних цінах, то дисконтування проводять за реальною ставкою відсотка:

Розглянемо умовно числовий приклад розрахунку грошового потоку і визначимо реальний грошовий потік.

Приклад

Інвестор вклав капітал у проект, розрахований на три роки. Очікуваний темп інфляції складає 30%, рівень оподаткування 25%. Поточні витрати складуть 1500 тис. грн., амортизація - 300 тис. грн., виручка від реалізації - 2650 тис. грн.

Таблиця 3.1 Розрахунок грошових потоків з урахуванням інфляції

85

Грошовий потік зростає разом з інфляцією такими самими те­мпами. Для знаходження реальної величини грошові потоки не­обхідно продефлювати на рівень інфляції.

Розрахунок реальних грошових потоків

Таблиця 3.2

Реальні грошові потоки поступаються розміру номінальних по­токів, і з часом вони мають тенденцію до зменшення. Причина в тому, що розмір амортизаційних відрахувань не змінюється зале­жно від рівня інфляції.

Використання методу дисконтування передбачає, що всі гро­шові потоки приводять у відповідність з початковим (першим) роком. При використанні методу нарощення вартості всі грошові потоки приводять до останнього року.

Інфляція є одним із основних факторів, який характеризує під­приємницький та інвестиційний клімат реалізації проекту.

Для більш повної оцінки результатів проекту, забезпечення по­рівнянності показників проектів у різних умовах необхідно мак­симально врахувати вплив інфляції на розрахункові значення ре­зультатів і затрат.

Практики проведення оцінки міжнародними організаціями -свідчить, що при аналізі проектів використовують реальні показ­ники вигод і затрат, навіть у разі відсутності прямих даних щодо реальних ставок на капітал.

si;

Урахування впливу інфляції на процентну ставку Тести до теми 3.3

Тест 3.37

Інвестору запропонували вкласти в будівництво фітнесклубу «Атлет» 200 000 грн. на 2 роки ари нормі прибутковості 40%, очі­куваний темп інфляції складає 30%. Яка оцінка реальної вартості очікуваного доходу інвестора? Визначте тип інфляції.

А) 231952,66 грн.; Б) 165680,47 грн.; В) 31952,66 грн.; Г) вла­сний варіант; Д) помірна; Е) галопуюча.

Тест 3.38

Інвестору запропонували вкласти в будівництво фітнесклубу «Єва» 200 000 грн. на 2 роки при нормі прибутковості 40?-^, очіку­ваний темп інфляції складає 45%. Дайте оцінку інфляційному впливу на очікуваний дохід інвестора, визначте тип інфляції.

А) 186444,71 гри.; Б) 13555,29 грн.; В) 214540,82 грн.; Г) вла­сний варіант; Д) помірна; Е) галопуюча

Тест 3.39

Нехай інвестор вкладає 1000 тис. грн. у деякий інвестиційний проект, ставка прибутковості - 20% річних. Номінальна вартість коштів інвестора складе:

А) 1200 тис. грн.; Б) 1220 тис. грн.; В) 200 тис. грн.; Г) влас­ний варіант.

Тест 3.40

Нехай інвестор вкладає 1000 тис. грн. у деякий інвестиційний проект, ставка прибутковості - 20% річних. Теми інфляції складає 30%. Розмір нарощеної суми грошей за номінальною ставкою складе:

А) 1560 тис. грн.; Б) 1500 тис. грн.; В) 95 тис. грн.; Г) власний варіант.

Тест 3.41

Темп інфляції не є постійним з року в рік. Нехай інвестор вкла­дає 1000 тис. гри. на 2 роки при нормі прибутковості 10%. Очіку­ваний темп інфляції за перший рік 15%, за другий 20%. Номіналь­на вартість інвестованих коштів складе:

А) 1669,8 тис. гри.; Б) 669,8 тис. грн.; В) 1518 тис. гри.; Г) власний варіант.

Тест 3.42

Темп інфляції не є постійним з року в рік. Нехай інвестор вкла­дає 1000 тис. грн. на 2 роки при нормі прибутковості 10%. Очіку­ваний темп інфляції за перший рік 15%, за другий - 20%. Номіна­льний дохід інвестора складе:

А) 1669,8 тис. грн.; Б) 669,8 тис. грн.; В) 1518 тис. грн.; Г) власний варіант.

Тест 3.43

Рівень інфляції вимірюється ВВП-дефлятором, розмір якого в поточних цінах склав 0,82, а в цінах базисного року - 0,88. Визна­чити темп інфляції і вказати її тип.

А) 0,07; Б) 0,07; В) 107%; Г) власний варіант; Д) галопуюча; Е) повільно зростаюча.

Тест 3.44

Інвестор вклав кошти в проект модернізації кондитерської фа­брики, розрахований на 2 роки. Очікуваний темп інфляції складає 8%, рівень оподаткування 25%. Поточні витрати складуть 1300 тис. грн., амортизація - 300 тис. грн., виручка від реалізації - 2150 тис. грн. Визначити реальний грошовий потік після реалізації проект)'.

А) 487,37 тис. грн.; Б) 587,31 тис. грн.; В) 491,75 тис. грн.; Г) власний варіант.

S3

Тест 3.45

Інвестиційний проект принесе 25% прибутковості, за даними Міністерства фінансів рівень інфляції не повинен перевищити 11 %. Визначити рівень номінальної прибутковості інвестицій, якщо розмір інвестованих коштів склав 2 млн. грн.

А) 36%; Б) 38,75%; В) 12,61%; Г) власний варіант.

Тест 3.46

У проекті сума інвестованих коштів складає 170 000 тис. грн. За підсумками першого року грошовий потік склав 90 000 тис. грн., у другому - 95 000 тис. грн., а в третьому - 98 000 тис. грн. Прибутковість проекту складає 40%, а темп інфляції за даний пе­ріод у середньому склав 25%.

Визначити розмір чистого приведеного доходу, представленого у постійних цінах.

А) 55 845 тис. грн.; Б) 234215,6 тис. грн.; В) 225 845 тис. грн.; Г) власний варіант.

Тест 3.47

Інвестору запропонували вкласти в будівництво більярдного клубу «Парадіз» 250 000 грн. на 3 роки при нормі прибутковості 40%, очікуваний темп інфляції складає 35%. Дайте оцінку інфля­ційному впливу на очікуваний дохід інвестора, визначте тип ін­фляції.

А) 278819,3 грн.; Б) 78819,3 грн.; В) 214540,82 грн.; Г) влас­ний варіант; Д) помірна; Е) галопуюча

Тест 3.48

Рівень інфляції вимірюється ВВП - дефлятором, розмір якого в поточних цінах склав 0,83, а в цінах базисного року 0,78. Визна­чити темп інфляції і вказати її тип.

А) - 0,06; Б) 0,06; В) 106,4%; Г) власний варіант; Д) галопу­юча; Е) повільно зростаюча.

Тест 3.49

Інвестиційний проект принесе 21% прибутковості, за даними Міністерства фінансів рівень інфляції не повинен перевищити 17%. Визначити рівень реальної прибутковості інвестицій, якщо розмір інвестованих коштів склав 2 млн. грн.

А) 38%; Б) 41,6%; В) 3,4%; Г) власний варіант.

Тест 3.50

Нехай інвестор вкладає 1200 тис. грн. у деякий інвестиційний проект, ставка прибутковості - 26% річних. Темп інфляції складає 18%. Розмір нарощеної суми грошей за номінальною ставкою складе:

А) 1260 тис. грн.; Б) 1440 тис. грн.; В) 95 тис. грн.; В) власний варіант.

90