Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Проектный анализ Рыжиков.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

10.4.5. Метод Дельфі (Delfi - method)

Цей метод можна віднести до різновиду закритих групових опитувань. Він характеризується анонімністю висновків членів експертної групи і керованим зворотним зв'язком.

Метод передбачає проведення кількох турів опитувань.

Під час кожного туру експерти повідомляють свою думку і да­ють оцінку досліджуваним явищам. При опрацюванні інформації, отриманої від експерта, всі оцінки розміщують у порядку їх убу­вання, а потім визначають медіану (М), квартили (Ql, Q2), які розбиваютьDncajrv на 4 частини

Експертів, оцінки яких потрапляють до крайніх інтервалів, просять анонімно обґрунтувати свою думку з приводу призначен­ня або оцінок. З обгрунтуванням знайомлять інших експертів. Експерти уточнюють власну оцінку і в другому турі знову запов­нюють анкету з оцінками.

Таким чином, через кілька турів розбіжність в оцінках стане незначною. Потім фіксуються суперечливі точки зору і прийма­ється рішення.

Кількісні оцінки основних переваг того чи іншого виду набору визначаються шляхом «зважування» кожного з них за бальною системою в такому порядку:

1. Певна кількість експертів приступає до кількісної оцінки якісної значимості кожної з переваги, оцінка здійснюється за 4 ба­льною системою;

203

2. Після першого туру опитування експертів обчислюється уза­ гальнений коефіцієнт значимості j-і переваги за формулою:

де Q, ~ кількісна оцінка значимості j-го показника, виставлена і-м експертом після першого туру опитування; п число експертів.

  1. Кожного експерта інформують про значення Q,, і Q, за ре­зультатами першого туру з необхідного мотивацією.

  2. У другому турі експерти визначають у (з відповідними об­грунтуваннями й уточненнями).

  3. За формулою, аналогічною першій, встановлюються остато­чні коефіцієнти "вагомості" будь-якого j-го показника ^ :

(10.10)

Ці коефіцієнти й варто використовувати в рейтингу купівель­ного попиту.

Можливий і третій тур експертного опитування.

Схожість думок експертів у рейтингових оцінках з кожним ту­ром, як правило, стає більш тісною, що підвищує єдність балів по будь-якому показнику.

Отже, «ваги» переваг товару стають більш визначеними. У ході проведення процедур «Дельфі» члени експертної групи не відомі один одному і не спілкуються між собою. Метод реалізується шляхом опитування групи фахівців за допомогою заповнення спеціальних анкет. Він та доцільний при визначенні імовірності настання ризикових подій, оцінки величини втрат та імовірності попадання втрат у певний інтервал.

10.4.6. Застосування методу "аналізу сценаріїв" для аналізу ризиків у проекті

Аналіз сценаріїв являє собою подальшу розробку методики аналізу чутливості, яка полягає в одночасній несуперечливій зміні всієї групи змінних проекту, що перевіряються на ризик.

2S4

У результаті аналізу сценаріїв визначається вплив одночасної зміни всіх основних змінних проекту, які характеризують його грошові потоки, на критерії ефективності проекту (чистої поточ­ної цінності проекту - NPV (ЧПД), внутрішньої норми прибутко­вості (IRR (ВИД) та ін.). При цьому відхилення параметрів розра­ховуються з урахуванням їх взаємозалежностей (кореляції).

В якості можливих варіантів будують як мінімум три сценарії зміни ефективності проекту: песимістичний, оптимістичний і найбільш імовірний (реалістичний, або середній).

Побудова песимістичного сценарію пов'язана з погіршенням значень змінних параметрів до певного розумного рівня порів­няно з базовим (реалістичним). На підставі отриманих значень факторів (наприклад, цін на продукцію, обсягів виробництва, цін на сировину, капітальних вкладень, поточних витрат, подат­кових платежів і т.д.) розраховуються нові значення критеріїв ефективності проекту (NPV (ЧПД), IRR (ВИД) та ін.), а отрима­ні значення порівнюються з їх базисними значеннями, а далі розробляються необхідні рекомендації.

При цьому дотримуються одного правила: навіть в оптиміс­тичному варіанті проект потребує подальшого розгляду, якщо розраховане значення знаходиться за межами ефективності проекту (наприклад, NPV (ЧПД) проекту негативне), і навпаки, навіть при песимістичному сценарії одержання, наприклад, по­зитивного значення NPV (ЧПД) дозволяє експерту-аналітику говорити про можливу прийнятність даного проекту.

Слід зазначити, що метод сценаріїв найбільш ефективний у випадку, коли кількість можливих значень NPV (ЧПД) обмежена.

Разом з тим при проведенні аналізу ризиків інвестиційного проекту експерт стикається з необмеженою кількістю різних ва­ріантів розвитку подій.

Завдання аналітика, який займається аналізом ризику, полягає в тому, щоб хоч приблизно визначити для досліджуваної змінної (фактора) вид імовірнісного розподілу.

Для кожного з варіантів прогнозу задається відхилення, потім розраховують варіанти проектів (кількість проектів беруть менше 10), основуючись на прогнозних даних.

265

Оцінка ризиків проводиться за допомогою показника варіацій у випадку, якщо представлені проекти мають різні середньозважені математичні очі кування:

Середньозважене математичне очікування визначається за фо­рмулою:

Прогноз

Імовірність

NPV (ЧПД)

Дуже погано

од

160

Погано

0,3

210

Задовільно

0,5

280

Добре

0,2

320

Дуже добре

0,1

370

Середньозважене математичне очікування складе:

NPV+* - 160 • 0,1 + 210 • 0,3 + 280 • 0,5 + 320 • 0,2 + 370 • 0,1 = 320

Середньоквадратичне відхилення складе:

а--у/0--120)20.'+(210--320)20,3 + (280~320)20,5 + (320-.32О)2(и + (37О-32О)2ОД =

- 85,09

266