Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Проектный анализ Рыжиков.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

6.3. Період окупності (від англ. Payback period), pp

Період окупності є одним із поширених і зрозумілих показни­ків оцінки ефективності інвестицій. Розрахунок періоду окупності при одноразових інвестиційних витратах по реальному проекту здійснюється за формулою:

(6.6)

При послідовному інвестуванні фінансових ресурсів протягом декількох років - років) формула матиме вигляд:

(6.7)

Характеризуючи показник "період окупності", варто звернути увагу на те, що він може бути використаний для оцінки не тільки

132

ефективності інвестицій, а й рівня інвестиційних ризиків, пов'я­заних з ліквідністю (чим триваліший період реалізації проекту до повної його окупності, тим вищий рівень інвестиційних ризиків).

Недоліком цього показника є те, що він не враховує ті грошові потоки, які формуються після періоду окупності інвестицій.

Так, по інвестиційних проектах з тривалим терміном експлуа­тації після періоду їх окупності може бути отримана набагато бі­льша сума чистого приведеного доходу, ніж по інвестиційних про­ектах з коротким терміном експлуатації (при аналогічному і на­віть більш швидкому періоді окупності).

6.4. Внутрішня ставка віддачі (внутрішня норма прибутковості) (від англ. Internal rate of return), IRR

ІІри оцінці ефективності інвестиційних витрат виникає спра­ведливе запитання: який саме рівень прибутковості на вкладену грошову одиницю має даний проект.

Відповідь допоможе дати показник внутрішньої ставки віддачі IRR (ВНД). Існує кілька варіацій назв цього показника (внутрі­шня ставка віддачі, внутрішня норма прибутковості, внутрішня норма прибутковості), у зв'язку з чим в практиці проектного ана­лізу використовується в основному його абревіатура IRR (ВНД).

Найбільш поширеної в літературі є така інтерпретація показ­ника 1RR (ВНД): «Значення IRR (ВНД) відображає максимальну ставку плати за залужені джерела фінансування проекту, при якій він залишається беззбитковим. З іншого боку, значення IRR (ВИД) може трактуватися як нижній гарантований рівень прибу­тковості інвестиційних витрат, якщо він перевищує середню вар­тість капіталу в даному секторі інвестиційної активності, і з ура­хуванням інвестиційного ризику даного проекту останній може бути рекомендований до реалізації».

Однак рідко де згадується, що ці висновки справедливі тільки за умови стовідсоткового фінансування за рахунок кредитних ре­сурсів або власного капіталу.

Якщо фінансування проекту передбачається частково за раху­нок кредитів, а частково за рахунок власних коштів, порівняння IRR (ВНД) з вартістю кредитних ресурсів може призвести до не-

133

обґрунтованих висновків щодо можливостей проекту з погашення зобов'язань. Якщо фінансування проекту здійснюється частково за рахунок власних, а частково за рахунок позикових коштів, для оцінки потенційної платоспроможності того необхідно розрахува­ти показник IRR (ВИД) на підставі чистих потоків коштів з ураху­ванням вкладення власних коштів (і виплати дивідендів). Тільки в даному випадку розробник і кредитор (банк) одержать уявлення про можливості проекту за погашення позикових джерел фінан­сування. (Як і при розрахунку IRR (ВНД) на підставі чистих пото­ків, висновок буде справедливий, якщо графік виплат по кредиту відповідає графіку надходження чистих доходів). Ось чому отри­мане в такий спосіб значення нерідко називають максимальною ставкою кредитування.

Метод внутрішньої ставки віддачі (внутрішньої норми прибут­ковості) полягає у визначенні значення такої ставки порівняння (показника дисконту), при якому чиста поточна вартість проекту дорівнює нулю. Для цього методу необхідна інформація про про­гноз чистих доходів підприємства і знаходиться така дисконтна ставка, при якій сучасне значення інвестиції дорівнює сучасному значенню потоків коштів.

Тоді IRR (ВНД) знаходиться із рівняння:

-- при одноразових інвестиційних витратах:

(6.8) - при послідовному інвестуванні фінансових ресурсів:

(6.9)

Таким чином, економічний зміст критерію IRR (ВНД) полягає в наступному: комерційна організація може приймати будь-яке рішення інвестиційного характеру, рівень рентабельності яких не нижче поточного значення середньозваженої ціни капіталу -WACC (від англ. - weight average cost capital). WACC відображає сформований на підприємстві мінімум повернення на вкладений у його діяльність капітал, його рентабельність, що розраховується за методом середньої арифметичної зваженої:

134

Саме з показником WACC часто порівнюється критерій IRR (ВНП), розрахований для конкретного проекту.

Величина IRR (ВИД) несе важливу інформацію про економічну "міцність" проекту. Міцність тим вища, чим більша внутрішня прибутковість середньозваженої вартості капіталу. Ця різниця є граничною можливістю збільшення вартості капіталу, який залу­чається для реалізації проекту.

Незалежно від того, з чим порівнюється 1RR (ВНД), очевидно одне: проект приймається, якщо його IRR (ВНД) більше деякої граничної величини; тому за інших рівних умов, як правило, бі­льше значення IRR (ВНД) вважається кращим.

Для визначення внутрішньої норми прибутковості використо­вуються методи наближених розрахунків, одним із яких є метод лінійної інтерполяції.

Для цього за допомогою таблиць вибираються два значення ко­ефіцієнта дисконтування з дисконтними ставками і, < і2 таким чи­ном, щоб в інтервалі (z,, і2) функція NPV (ЧПД) змінювала своє значення з «+» на «-».

Наближене значення IRR (ВНД) одержують за формулою:

(6.11) де іі - значення процентної ставки, при якій отримано розраху-

..... ( NPV \

нкове позитивне значення чистої поточної вартості проектуй ,;; і2 - значення процентної ставки, при якій отримано розрахун-

(NPv'\

кове негативне значення чистої поточної вартості проекту v' 3 >.

Точність обчислень обернено пропорційна довжині інтервалу (і„ і2), а найкраща точність досягається у разі, якщо довжина ін­тервалу мінімальна (дорівнює 1%), тобто коли ір і2 - найближчі один одному значення.

Відповідним аналогом IRR (ВНД), який може застосовуватися для будь-яких проектів, у тому числі з неординарними грошовими

135

потоками, називається модифікованою внутрішньою нормою прибутку (MIRR).

Існують різні алгоритми побудови модифікованою внутрішньою нормою прибутку MIRR, один із яких передбачає такі кроки:

1-й розрахунок сумарної дисконтованої вартості всіх відтоків за ціною джерела фінансування;

2-й розрахунок сумарної нарощеної вартості всіх притоків за ціною джерела фінансування, при цьому нарощену вартість при­токів називають термінальною вартістю (TV);

3-й розрахунок коефіцієнта дисконтування, який керує сумар­ною приведеною вартістю відтоків, і термінальної вартості. У да­ному випадку цей коефіцієнт дисконтування являє собою MIRR.

Якщо термінальна вартість перевищує суму дисконтованих від­токів, то використовують таку формулу:

де COFJ - відток коштів yj-му періоді (за абсолютною величиною);

СIF - приток коштів у j-му періоді;

і - ціна джерела фінансування даного проекту;

п - тривалість проекту.

Розглянемо проект з неординарним грошовим потоком і розра­хуємо значення критеріїв IRR (ВИД) і MIRR, якщо ціна джерела фі­нансування 12%, а значення грошового потоку наведені в табл. 6.1.

Таблиця 6.1 Вихідні дані для проекту з неординарним грошовим потоком

Показник

Роки

0

1

2

3

4

5

Значення грошового потоку, тис. гр.од.

-10 000

-15 000

7000

11 000

8000

12 000

Розрахуємо чисту поточну вартість проекту (ЧПД) за форму­лою:

136

Оскільки, NPV (ЧПД) = 0 при 1RR (ВИД) = 15%, а значить, про­ект можна приймати до реалізації.

Якщо зобразити графічно розрахунок критерію модифікова­ною внутрішньою нормою прибутку MIRR, то одержимо таку схе­му:

Рис. 6.3. Схема розрахунку критерію MIRR

Зі схеми розрахунків можна визначити MIRR:

(\ + MlRRf =44_600= 905Q 23 400тобто MIRR - 13,8% = 14%

Оскільки значення MIRR > і (ціна джерела фінансування прое­кту), то проект може бути прийнятий до реалізації.

Слід зазначити, що критерій MIRR повністю узгоджується з критерієм NPV (ЧПД) і тому може бути використаний для оцінки незалежних проектів.

137