Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Проектный анализ Рыжиков.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

6.6. Аналіз нестандартних проектів. Аналіз проектів, які мають витратний характер

На практиці може виникнути ситуація, коли необхідно проана­лізувати екологічні або соціально-орієнтовані проекти, які суттєво відрізняються від стандартних, що передбачають разові інвестиції з наступним притоком коштів.

Часто при реалізації соціальних і екологічних проектів немає потреби оцінювати доходи по самій суті проекту. У цих випадках проекти часто мають лише відтоки коштів.

Так, наприклад, підприємству для виконання нормативів з охо­рони навколишнього середовища необхідно встановити додаткові очисні спорудження, які існують у різних модифікаціях. Таким

140

чином, перед керівництвом підприємства стоїть проблема вибору альтернативних варіантів реалізації екологічного проекту.

Цілком очевидно, що виділення притоку коштів, безпосередньо пов'язаних з конкретною модифікацією очисних споруджень, не­можливе.

У цьому випадку аналізують відповідні даному варіанту проекту витрати з урахуванням фактора часу, тобто приведені витрати. При­ймають той варіант проекту, приведені витрати по якому менші.

Так, наприклад, необхідно проаналізувати доцільність при­дбання очисних споруджень підприємством при можливості ви­бору з 4-х варіантів існуючих модифікацій. Витрати по роках роз­поділяються в такий спосіб:

Варіант проекту

Витрати за рік, тис, гр.од.

1 -й рік

2-й рік

3-й рік

1

14 000

12 000

12 000

2

10 000

10 000

15 000

3

9000

10 000

18 000

4

15 000

14 000

1 і 000

Ціна капіталу - 16%.

Приведені витрати по кожному варіанту проекту можна роз­глядати як позитивні величини.


Гаким чином, перевагу слід віддати другому варіанту проекту.


141


У цьому випадку приведені витрати; тис. гр. од.: По першому варіанту:

Па практиці при аналізі проектів, які мають витратний харак­тер, при врахуванні фактора ризику необхідно скоригувати кое­фіцієнт дисконтування. (Докладно урахування ризиків у проект­ному аналізі розглядатиме у темі 10.) Урахування ризику даних проектів передбачає оцінку того факту, що фактичні витрати про­екту можуть бути вищими від запланованих, при цьому коригу­вання коефіцієнта дисконтування проводять у бік зменшення. За­лежність наведених витрат нестандартних проектів можна графі­чно зобразити на рис. 6.4.

Рис. 6.4. Залежність приведених витрат нестандартних проектів від ставки дисконтування

Як видно із даного графіка, чим вищий коефіцієнт дисконту­вання {сі), тим меншими наведені витрати (PVcml), і навпаки.

Розглянемо врахування ризику в умовах попереднього прикладу.

Припустимо відомо, що другий варіант реалізації проекту може бути застарілою модифікацією очисних споруджень і не виключе­ні збої в їхній роботі, що потребують додаткових витрат на ремонт і налагодження очисного устаткування. У даному випадку можна зробити поправку на ризик, хоча вона й матиме дещо суб'єктив­ний характер. Так, зробивши поправку до коефіцієнта дисконту­вання в розмірі п'яти процентних пунктів, повторимо аналіз, ви­користовуючи коефіцієнт дисконтування для другого варіанта проекту в розмірі 11%:

142

Тоді доцільно прийняти до реалізації третій варіант проекту.