Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Проектный анализ Рыжиков.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

Тема 2. Інвестиційне проектування

2.1. Інвестиційні проекти та їх класифікація

У міжнародній і вітчизняній практиці план розвитку підприєм­ства подається у вигляді бізнес-плану, що, по суті, є структурова-ним описом проекту Його розвитку. Якщо проект пов'язаний із залученням інвестицій, то він має назву "інвестиційного проекту". Як правило, будь-який новий проект так чи інакше пов'язаний із залученням нових інвестицій.

У найбільш загальному розумінні проект - це певним чином оформлена пропозиція про зміну діяльності підприємства, яке пе­реслідує певну мету. Тобто інвестиційний проект - це сукупність документів, що характеризують проект від його ідеї до досягнення заданих показників ефективності й обсягу, які включають перед-інвестиційну, інвестиційну, експлуатаційну і ліквідаційну стадії його реалізації.

Практика проектного аналізу дозволяє узагальнити міжнарод­ний досвід розробки проектів і визначити типові проекти.

Основні тини інвестиційних проектів, які зустрічаються в за­кордонній і вітчизняній практиці, зводяться до таких заходів.

• Заміна застарілого устаткування як природний процес продов­ ження бізнесу в даних масштабах

На практиці подібні проекти не потребують тривалих і склад­них процедур обгрунтування і прийняття рішень. Багатоальтерна-тивність у виборі варіанта проекту можлива у разі, якщо існує кі­лька типів необхідного устаткування зі схожими технічними ха­рактеристиками і необхідно обгрунтувати переваги одного з них.

• Заміна устаткування з метою зниження поточних виробничих витрат

Метою подібних проектів є використання більш прогресивного устаткування замість наявного на підприємстві, яке піддалося останнім часом моральному старінню та фізичному зносу. Цей тип проектів передбачає зважений, детальний аналіз вигідності кожного окремого варіанта проекту, тому що більш досконале в технічному плані устаткування ще не є однозначно вигіднішим для підприємства з фінансової точки зору.

26

• Збільшення випуску продукції і/або розширення ринку послуг Даний тип проектів потребує зваженого рішення, яке звичайно

приймається керівництвом підприємства. Найбільш детально слід аналізувати комерційну можливість виконання проекту з обґрун­туванням необхідності розширення ринкової ніші, а також необ­хідно ретельно розрахувати можливу фінансову ефективність проекту, з'ясовуючи, чи приведе збільшення обсягу реалізації до відповідного бажаного зростання прибутку.

• Розширення підприємства з метою випуску нових продуктів Цей тип проектів є результатом нових стратегічних рішень і

може торкатися зміни сутності бізнесу. Всі стадії аналізу є одна­ково важливі для проектів даного типу. Особливо слід підкресли­ти, що помилка, зроблена в ході їх реалізації, призводить до най­більш драматичних наслідків для підприємства.

• Проекти, що мають екологічне навантаження

У ході інвестиційного проектування екологічний аналіз є необ­хідним елементом аналізу проекту. Проекти, які мають екологічне навантаження, за своєю природою завжди мають витратний хара­ктер, і тому ця частина аналізу є неоднозначного.

Основна проблема, яку необхідно вирішити керівництву прое­кту й обґрунтувати за допомогою фінансових інструментів - яко­му з варіантів проекту слідувати: використовувати більш доско­нале і дороге устаткування, збільшуючи капітальні витрати (1), чи придбати дешевше і збільшити поточні витрати.

• Інші типи проектів, значимість яких щодо відповідальності за прийняття рішень менш важлива.

Проекти подібного типу можуть стосуватися будівництва но­вих соціально-культурних об'єктів фірми, придбання додаткових оборотних коштів для їх швидкої переробки і/або продажу, транспортних засобів і т.д.

З огляду на таку класифікацію, інвестиційний проект може іс­нувати у формі:

а) «нульового» проекту, який у зарубіжній літературі назива­ють іноді «проектом у чистому полі», що передбачає створення нового виробництва;

^реконструкції - впровадження сучасних передових техноло­гій оез істотної зміни профілю підприємства;

27

в)розширення або реабілітація (іноді перепрофілювання) дію­чого підприємства.

Різноманіття інвестиційних проектів, реалізованих на практи­ці, може бути класифіковане залежно від різних ознак: