Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. НМП Управл ння персоналом.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3.2. Термінологічний словник

Ресурсне забезпечення управління персоналом – сукупність нормативно-методичного, правового, інформаційного, матеріально-технічного і управлінського забезпечення функціонування управління персоналом як системи.

Нормативно–методичне забезпечення системи управління персоналом - сукупність документів організаційного, організаційно-методичного, організаційно-розпорядницького, технічного, нормативно-технічного, техніко-економічного характеру і нормативно-довідкові матеріали, що створюють умови для ефективного процесу підготовки, прийняття і реалізації рішень з питань менеджменту персоналу.

Правове забезпечення системи управління персоналом – сукупність законодавчих актів у сфері праці та трудових відносин, локальних актів нормативного і ненормативного характеру, що забезпечують вплив на суб’єкти і об’єкти управління персоналом з метою досягнення ефективної діяльності організації.

Колективний договір – угода, яка укладається між трудовим колективом і адміністрацією, як представником роботодавця, щодо регулювання їх взаємовідносин у процесі виробничо-господарської діяльності.

Лінійні керівники – керівники, які здійснюють оперативне (постійне) керівництво діяльністю персоналу основних підрозділів організації.

Функціональні керівники – керівники, що приймають управлінські рішення рекомендуючого (епізодичного) характеру по відношенню до робітників, які безпосередньо підкоряються лінійним (іншим) керівникам.

Інформаційне забезпечення системи управління персоналом – сукупність оперативної, нормативно-довідкової інформації, класифікаторів техніко-економічної інформації і системи документації, які циркулюють у системі управління персоналом.

Матеріально-технічне забезпечення системи управління персоналом – взаємозв’язаний комплекс технічних засобів для збору, реєстрації, накопичення, передачі, обробки, виходу і представлення інформації, а також засоби оргтехніки для забезпечення ефективного функціонування управління персоналом як системи.

3.3. Навчальні завдання до теми “Ресурсне забезпечення управління персоналом”

Студент повинен знати:

  • складові ресурсного забезпечення системи управління персоналом;

  • сутність складових нормативно-методичного забезпечення системи управління персоналом (документів організаційного, організаційно-методичного, організаційно-розпорядницького характеру та ін.);

  • сутність, основні завдання правового забезпечення системи управління персоналом;

  • сутність класифікатора професій ДК 003-95 і довідника кваліфікаційних характеристик працівників, їх значення для ефективного функціонування системи управління персоналом;

Студент повинен уміти:

  • визначати взаємообумовленість складових ресурсного забезпечення системи управління персоналом;

  • вільно володіти класифікатором професій і довідником кваліфікаційних характеристик працівників при розробці посадових інструкцій і положень про структурні підрозділи організації.

Питання для поглибленого вивчення

  1. Структура ресурсного забезпечення управління персоналом та взаємозв’язок його складових.

  2. Нормативно-правова база управління персоналом: організаційно-розпорядницькі, організаційно-методичні та організаційно-регламентуючі документи.

  3. Науково-методичне та інформаційне забезпечення управління персоналом.

  4. Кадрове забезпечення управління персоналом.

  5. Розробка посадових інструкцій та положень про структурні підрозділи організації.

  6. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення управління персоналом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]