Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. НМП Управл ння персоналом.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

7.2. «Інвестування в людину» і його ефективність

Витрати на освіту і професійну підготовку складають основну частину капіталовкладень у розвиток робочої сили на всіх рівнях. Ці капіталовкладення включають початкові витрати і супроводжуються надією на окупність і прибутковість у майбутньому. Отже, зазначені витрати можна розглядати як інвестиції в людину, що здатні забезпечити збільшення продуктивності та доходів працівника й організації, у якій він трудиться.

Ведучі організації витрачають на професійний розвиток своїх співробітників значні засоби – від 2 до 10% фонду зарплати, що, наприклад, для такої компанії, як «Дженерал моторс», складає суму понад 1 млрд. доларів на рік. Крім безпосереднього впливу на фінансові результати компанії, капіталовкладення у професійний розвиток сприяють створенню сприятливого клімату в організації, підвищують мотивацію співробітників і їх відданість організації, забезпечують послідовність в управлінні.

При оцінці ефективності інвестицій у розвиток людини шляхом навчання зіставляються витрати в сьогоденні результати і в майбутні. Можна виділити декілька способів визначення доцільності таких інвестицій:

а) Тін. = інвестиції : валовий прибуток або валові нагромадження;

б) Тін. = ДО+Кр.*(1+і) : П+А+Акр.,

де Тін. – термін окупності інвестицій;

ДО – первісні інвестиції;

Кр. – величина кредиту, використовуваного для інвестицій;

П+А – валові нагромадження (прибуток і амортизація);

Акр. – амортизація кредиту;

і – відсоток за кредит.

в) Еч.(відн.) = Чнв*Рнв : 100,

де Чнв – чисельність робітників, що збільшили виконання норм виробітку в

результаті підвищення кваліфікації;

Рнв – приріст відсотка виконання норм виробітку робітниками.

7.3. Первинна професійна підготовка кадрів

Первинна професійна підготовка кадрів здійснюється з метою одержання робочої професії або спеціальності та передбачає такі рівні підготовки:

  1. Початкова професійна підготовка ведеться по робочих професіях у ПТУ. Термін навчання 2-3 роки. Випускникам відповідно до їхнього кваліфікаційного рівня привласнюється кваліфікація «кваліфікований робітник» за придбаною професії відповідного розряду.

  2. Середня професійна підготовка орієнтована на підготовку молодших фахівців (техніків, бухгалтерів, будівельників та ін.). Їх готують технікуми – вищі навчальні заклади 1 рівня акредитації.

  3. Вища професійна підготовка. Базову вищу освіту надають коледжі – вищі навчальні заклади 2 рівня акредитації, що готують бакалаврів. Вищі навчальні заклади 3-4 рівнів акредитації (інститути, академії, університети) готують фахівців і магістрів, які одержують вищу професійну освіту.

У той же час варто зазначити, що традиційно на ряді підприємств використовуються і такі форми первинної професійної підготовки робітників як:

  • навчання на курсах (курсова підготовка у навчальних комбінатах);

  • бригадне навчання, за яким учні включаються до складу учнівських бригад і проходять підготовку безпосередньо на робочих місцях під керівництвом кваліфікованих інструкторів, які не звільняються від своєї основної роботи;

  • індивідуальне навчання, за яким учень прикріплюється до висококваліфікованого робітника – наставника для одержання практичних навичок, а теоретичну підготовку здійснює або самостійно, або консультуючись з фахівцями, або в групах, які спеціально комплектуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]