Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Основи ділового спілкування Ден. 2010.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Що таке імідж?

2. Що таке позитивний імідж?

3. Які складові позитивного іміджу ділової людини Ви знаєте?

4. Опишіть зовнішній вигляд ділової людини.

5. Які етикетні вимоги до робочого місця Ви знаєте?

6. Як сформувати перше позитивне враження про себе?

Тестові завдання

1. Що містить в собі поняття «позитивного іміджу»

а) одяг і аксесуари відомих модельєрів-дизайнерів, дорога косметика, відвідування дорогих косметичних салонів;

б) привабливий зовнішній вигляд, грамотна мова, достойні манери, спокійна реакція на похвалу і критику;

в) самостійно придуманий стиль поведінки, незалежний від думки оточуючих?

2. Як ви порадите одягтися вашому другу, який відправляється на співбесіду з працевлаштування:

а) вдягтися яскраво, щоб привернути до себе увагу;

б) вдягтися дорого;

в) вдягти традиційний костюм;

г) вдягтися так, як йому подобається?

3. Вкажіть три основні помилки, яких припускаються ділові люди в одязі:

а) дозволяють індустрії мод цілком визначати вибір свого одягу;

б) підтримують єдність стилю;

в) схильні перебільшувати значення своєї власної привабливості;

г) дозволяють своєму соціальному походженню впливати на манеру одягатися;

д) повагу до інших виражають за допомогою костюму;

є) розділяють думку, що головне – не дорожнеча, а поєднання якості, смаку і здорового глузду.

4. Вимоги до оформлення візитних карток:

а) красота, колір, ціна;

б) розмір, колір, розміщення інформації;

в) статус особи, наявність номеру мобільного, адреса;

г) логотип, слоган, ламінування.

5. Основні типи візитних карток:

а) офіційна, неофіційна;

б) ділова, побутова, посадова;

в) ділова, представницька, сімейна, корпоративна.

Основна література: /4/, /5/, /6/, /7/

Додаткова література: /8/, /10/, /12/, /24/, /27/

Практичне заняття № 8

Модуль І

Змістовий модуль ІІ

Тема заняття: Діловий етикет: принципи та функції

Кількість годин: 2

Мета заняття: засвоїти, закріпити та систематизувати теоретичні знання про принципи та функції ділового етикету, національні особливості ділового етикету та спілкування.

План заняття:

1. Правила ділового етикету.

2. Національні особливості ділового етикету та спілкування.

3. Виконання вправ і розгляд ситуацій.

Методичні рекомендації:

При вивченні теми студенти повинні усвідомити наступне.

Етикет — це сукупність правил поведінки, що регулюють зовнішній вияв людських взаємин, поведінку в громадських місцях, манери та стиль одягу. У словни­ках він ототожнюється з культурою поведінки. Слово "етикет" (як порядок і форма ввічливості при дворах монархів) увійш­ло до лексикону за часів правління французького короля Людовика XIV.

Коли говорять про діловий етикет, мають на увазі встановлений порядок поведінки, що задовольняла би всіх учасників, які об­говорюють певну проблему. В офіційній сфері діє міжнарод­ний принцип, за яким ставлення до особи визначається її чи­ном чи посадою, яку вона займає. У цій сфері кожна особа є представником фірми, організації, навіть держави, і тому ети­кетні правила вимагають ставитися до неї з повагою, незалеж­но від віку чи статі. Молода людина може бути керівником ве­ликої фірми, а підлеглий бути за віком таким, як його батько. Тому діловий етикет передбачає, що на рівних спілкуються ті, хто займає однакове становище, скажімо, в бізнесі чи в політиці. Ділова жінка, яка хоче мати успіх у бізнесі, не може розрахову­вати на якесь особливе ставлення до себе.

Є певні особливості етикету в організаціях, де працюють люди. Тут різновидом етикету є службовий. Службовий етикет — це сукупність найдоцільніших правил поведінки лю­дей там, де відбувається їхня професійна діяльність — на ви­робництві, в будь-якій організації (тут і далі під словом органі­зація в сучасній етиці, психології, науці управління розумі­ють будь-які форми спільної діяльності людей — фірму, завод, установу, інститут, концерн, фабрику тощо). Дотримання пра­вил і вимог етикету є обов'язковим для всіх, адже це сприяє створенню сприятливого клімату для людей, зайнятих загаль­ним виробничим процесом.

У 85 випадках із 100 люди після першого знайомства складають для себе образ лю­дини за її зовнішнім виглядом. Перша хвилина зустрічі є ви­рішальною у створенні соціального і психологічного портре­та, вона визначає характер подальших взаємин. Змінюється така думка потім важко.

Будь-які зустрічі мають починатися вчасно. На всі теле­фонні дзвінки та листи клієнтів треба обов'язково і своєчасно давати відповідь. Прийняті рішення мають виконуватись у встановлений строк. Кожна дія, навіть незначна, врешті-решт, матиме результат. Звичайно, такі вимоги стосуються як пра­цівників установи, так і її клієнтів. Якщо таке ставлення буде однаковим з обох сторін, то й результати від спілкування бу­дуть ефективними для кожної з них.

Неабияке значення у взаємовідносинах з клієнтами має зовнішній вигляд працівника установи. На роботі треба бути в діловому костюмі (і чоловікам, і жінкам) спокійного кольору. Гарний та охайний одяг будь-якого працівника підкреслює по­вагу організації до тих, з ким вона має справи.

Наведені приклади свідчать, що застосування етики та ети­кету дає практичний результат — встановлення надійних і дов­готривалих взаємин з клієнтами. Це сприятиме збільшенню обсягів замовлення, розширенню діяльності організації, зро­станню її прибутків.

Як себе вести, спілкуючись з іноземцями? Мабуть, у кож­ному випадку слід цю проблему вирішувати самостійно. Якщо ви господар і у вас у гостях перебуває іноземець, то треба ство­рити йому умови, за яких він почувався би зручно. А якщо ви перебуваєте в іншій країні, то слід вирішити для себе, якою мірою ви повинні стати "місцевим".

Відправляючись до іншої країни, слід почитати про звичаї та традиції, які там побутують. Це треба для того, щоб не образити її жителів.