Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Основи ділового спілкування Ден. 2010.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Література

/1/, /5/, /10/, /14/, /20/, /21/, /22/, /23/, /24/, /25/, /26/

Модуль І

Змістовий модуль ІІ

Тема 5. Процес ділового спілкування

Мета заняття: закріплення, поглиблення і систематизація знань про особливості процесу ділового спілкування, етапи ділового спілкування, їх зміст та правила проведення.

План вивчення теми

1. Загальні особливості процесу ділового спілкування.

2. Підготовчий етап ділового спілкування.

3. Виконавчий етап ділового спілкування.

4. Підсумковий етап ділового спілкування.

Методичні рекомендації

Вивчення даної теми необхідно розпочати з ділового спілкування як процесу та його етапів. Слід з’ясувати суть і зміст кожного з етапів, а також правил, прийомів і методів, які використовуються на кожному окремому етапі ділового спілкування.

При вивченні питання «Підготовчий етап до ділового спілкування» особливу увагу необхідно звернути на те, що планомірна підготовча робота представляє собою визначену систему, яка включає такі види діяльності як встановлення мети ділового спілкування, урахування особливостей співрозмовника, розробка стратегії і тактики ділового спілкування, підготовка робочого плану комунікації. Необхідно розуміти, що підготовка до ділового спілкування – справа складна і відповідальна. Час підготовки ніколи не повинен бути меншим за час тривалості самого процесу спілкування.

При вивченні питання «Виконавчий етап ділового спілкування» слід з’ясувати, що для встановлення і підтримання контакту необхідні вміння корегувати підготовчу роботу, володіння технікою мови, слухання, невербального спілкування, управління власною поведінкою.

Студенти повинні зрозуміти суть основних фаз ділового спілкування (вступ у контакт, встановлення мети, обмін предметними позиціями та вироблення рішення, фіксація домовленості, вихід з контакту) та їх особливості.

При вивченні четвертого питання «Підсумковий етап ділового спілкування» необхідно розуміти, що цей етап передбачає підведення підсумків та аналіз помилок, які були допущені, з метою їх усунення в подальшому. На першому плані повинні бути самоаналіз методів тактики, техніки спілкування, на другому – ступінь досягнення поставлених цілей. Всі думки з цього приводу слід записувати. Тим самим буде закладена надійна основа для розробки програми самостійного удосконалення у діловому спілкуванні.

Найголовніше, що необхідно зрозуміти: вміння і навички ділового спілкування можна сформувати тільки у процесі власної практичної діяльності.

Таким чином процес ділового спілкування складається з:

1. Підготовчий етап ділового спілкування

  • Постановка мети

  • Урахування особливостей співрозмовника

  • Розробка стратегії і тактики:

    • Стратегія ділового спілкування

    • Тактика ділового спілкування

    • Методи побудови аргументації

  • Підготовка робочого плану комунікації.

2. Виконавчий етап ділового спілкування:

  • Вимоги до ділової мови

  • Вимоги до організації («Ви-підхід»)

  • Фази процесу слухання

  • Фази ділового спілкування.

3. Підсумковий етап ділового спілкування.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Студенти повинні підготувати:

1. Власне резюме.

2. Питання до співбесіди з претендентом на посаду.