Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Основи ділового спілкування Ден. 2010.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Студенти повинні підготувати одне із завдань:

1. Конспект з питань «Класифікація питань, правила постановки питань, технології використання питань», «Основні види і правила формулювання відповідей» за додатковими літературними джерелами.

2. Сформувати приклади уточнюючих питань і питань, що заповнюють брак інформації, відкриті й закриті питання, приклади коректних і некоректних питань.

Питання для самоконтролю

1. Визначте сутність поняття «вербальне спілкування».

2. Які загальні правила мовної комунікації Ви знаєте?

3. Які позитивні наслідки при використанні прийому «Ви-підхід» Ви знаєте?

4. Що таке «Я-твердження»? Наведіть приклади.

5. Які Ви знаєте класифікації питань?

6. Роз’ясність правила постановки питань.

7. Які види відповідей Ви знаєте?

8. Які функції у відповіді?

9. Які основні правила формулювання відповіді?

Тестові завдання

1. Вербальне спілкування – це:

а) усне, словесне спілкування, учасники якого обмінюються висловлюваннями щодо предмета спілкування;

б) така форма самовираження, яка не опирається на слова та інші мовні символи;

в) самостійна і специфічна форма активності особистості;

г) зв’язок між людьми, під час якого виникає психічний контакт, який виявляється в обміні інформацією.

2. Жінка зі сміхом заявляє співрозмовнику, що розгнівана. Насправді вона хоче йому повідомити, що

а) розгнівана;

б) ворожа до нього;

в) розгублена;

г) вона шуткує.

Література

/2/, /3/, /6/, /7/, /8/, /9/, /10/, /13/, /15/, /16/, /17/, /18/, /20/, /21/, /23/, /25/, /26/, /28/

Модуль І

Змістовий модуль І

Тема 4. Техніка невербального спілкування

Мета заняття: закріплення, поглиблення і систематизація знань про невербальне спілкування і його форми (міміка, постава, жести, візуальний контакт, інтонація, тембр голосу, міжособистісний простір), інтерпретацію невербальних сигналів.

План вивчення теми

1. Значення мови невербального спілкування для ділових контактів.

2. Міміка. Правила візуального контакту.

3. Пози і жести.

4. Міжособистісний простір.

5. Інтонація і тембр голосу

Методичні рекомендації

Опрацювавши питання даної теми студенти повинні оволодіти основними поняттями: «невербальне спілкування», «міміка», «постава», «жести».

Мовлення є основним, але не єдиним типом спілкування. Обмін інформацією між людьми, у тому числі і в діловому житті, здійснюється за допомогою багатьох інших засобів — жестів, міміки, постав, одягу, запахів тощо, тобто засобів невербального спілкування. У процесі такого спілкування передавання інформації, формування власного образу, думки про партнера, здійснення впливу на нього відбувається без використання мовних засобів.

Невербальне спілкування - це така форма самовираження, яка не опирається на слова та інші мовні символи.

Невербальне спілкування — обмін інформацією між людьми за допомогою немовних комунікативних елементів (жестів, міміки, виразу очей, постави та ін.), які разом із засобами мови забезпечують створення, передавання і сприйняття повідомлень.

Формами невербального спілкування є міміка, постава, жести, умовні сигнали.

Міміка — вирази обличчя, спричинені рухами його м'язів, які виражають здивування й байдужість, страх і радість, задоволення й незадоволення, гнів і спокій, порозуміння і його відсутність тощо і є міжнародним засобом спілкування.

Постава — звичне положення тіла людини під час сидіння, ходіння тощо; властива манера триматися. Пози формуються тілом, руками, ногами і символізують соціальний стан або конкретну ситуацію, в якій перебуває людина.

Жести — рухи, виконувані переважно руками, іноді й ногами. Мова жестів надзвичайно виразна. Почувши, наприклад, неприємну звістку, людина інстинктивно витягує перед собою руку з розкритою назовні долонею, символічно намагаючись відштовхнути небажану інформацію. Якщо інформація складна, її необхідно обміркувати, співрозмовник береться руками за голову або потирає потилицю. Багато людей, знаючи, що жести підсвідомо можуть продемонструвати справжні почуття, міцно стискають руки або ховають їх під стіл. Менеджер повинен уміти правильно тлумачити підсвідомі сигнали співрозмовника, водночас бути стриманим, оскільки надмірне жестикулювання може роздратувати партнера, виявити істинне розуміння проблеми, про яке співрозмовнику не варто знати.

Умовні сигнали — побудовані на основі усного мовлення системи передавання повідомлень за допомогою жестів, зрозумілих лише для певного кола осіб. Як правило, такі сигнали виробляються у вузьких професійних групах. Наприклад, брокери товарних бірж у всьому світі користуються сигналами, зрозумілими лише їм, що символізують вимогу знизити або підвищити ціну, згоду або незгоду на заявлені умови угоди тощо.

У процесі ділового спілкування необхідно намагатися контролювати зовнішні прояви власних емоцій і правильно тлумачити міміку, пози, жести співрозмовника, доповнюючи отриману словесну інформацію невербальною.

Змістом діяльності менеджера є здійснюване в інтересах організації ділове спілкування. Він постійно контактує з багатьма людьми в організації і поза нею. Для забезпечення ефективності діяльності йому необхідно вміло обирати таку форму ділового спілкування, яка гарантувала б найвищий результат для організації.