Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

1.12. Зниклий консультант

Джеффрі Мозес зіштовхнувся з одним із найбільш складних рішень за весь час свого перебування на посаді голови компанії International Consulting. В Ендрю Карпентера, одного з кращих консультантів, мабуть, виникли проблеми, що безпосередньо відображаються на його результатах. International Consulting розробляє, установлює й підтримує складні офісні програмні системи для компаній усього світу. Приблизно половина консультантів працює у головному офісі, а інші, включаючи й Ендрю, переважно вдома.

У понеділок вранці Дж. Мозесу зателефонував один із серйозних клієнтів з Нью-Йорка. Він був дуже незадоволений тим, що Ендрю не з'явився в штаб-квартирі компанії, в якій мав відбутися запуск нової комп'ютерної системи. У пошуках невідомо куди зниклого консультанта Дж. Мозес обзвонив інших клієнтів із західного узбережжя, але отримана інформація була ще більш тривожною. Ендрю пропустив кілька зустрічей, і всі вони мали відбутися ранком по понеділках. Ніхто з клієнтів не заявив про це, тому що Е. Карпентер щоразу телефонував і переносив зустріч на інший час. Крім того, він ледве було не побився із співробітником однієї з компаній, який взяв під сумнів можливості нової системи. Іншим разом Ендрю без усяких пояснень залишив офіс компанії-клієнта прямо серед робочого дня. Ще один клієнт сказав, що востаннє бачив Ендрю у стані сильного похмілля. Більшість клієнтів були задоволені роботою Ендрю, але виражали занепокоєння щодо його ексцентричного поводження. Одна клієнтка заявила, що воліла б мати справу з ким-небудь іншим. Щодо розсердженого клієнта з Нью-Йорка, то він хотів би, аби Ендрю все ж закінчив проект, але суму оплати ($250 тис.) зменшив удвічі.

Дж. Мозес знайшов-таки Ендрю, дотелефонувавшись до його сусіда. Співробітник зізнався, що в нього був «невдалий уїк-енд» і що він був занадто п'яний, щоб летіти на літаку. Потім Ендрю сказав, що від нього пішла дружина, забравши із собою їхнього дворічного сина. Визнав він і той факт, що останнім часом став пити більше звичайного, але пообіцяв взяти себе в руки й більше проблем не доставляти. «Я не алкоголік, - сказав Ендрю. - Я просто дуже засмучен тим, що Бренда пішла від мене, а в ці вихідні зовсім втратив контроль над собою».

Зійшлися на тому, що, якщо Ендрю вилетить до Нью-Йорка і закінчить початий проект, усе буде забуто.

Але трохи згодом Дж. Мозеса обсіли сумніви: чи не занадто легко залагодилася проблема? Він поговорив з менеджером команди, у якій працював Ендрю, і дізнався, що той був у курсі проблем підлеглого, але вважав, що справа залагодиться сама собою. «Консультантів з такими знаннями й досвідом, з такою готовністю літати у відрядження потрібно ще пошукати. Клієнтам він подобається; думаю, він зуміє зібратися». Але коли Дж. Мозес звернувся за порадою до віце-президента компанії Керолін Уолтер, та запропонувала звільнити Ендрю. «Ви не зобов'язані тримати його тут, - сказала вона. - Він припустився серйозної помилки, і ми маємо повне право звільнити його за невихід на роботу. Адже клієнти сказали, що це з ним не вперше. Позбудьтеся його, поки не стало гірше. Ми й так втратили $125 тис. Подумайте, чим може обернутися діяльність Ендрю Карпентера в майбутньому».

Що б зробили ви?

1. Повідомили б Е. Карпентера про звільнення й дали б йому місяць на пошуки іншої роботи. У нього репутація гарного консультанта, так що він швидко знайде собі нове місце роботи, а ви позбудетеся проблем з його сімейними труднощами й пристрастю до алкоголю.

2. Ви б залишили все, як є. Пропущена зустріч у Нью-Йорку - перша велика помилка Ендрю. Він обіцяє взяти себе в руки - чому б не дати кваліфікованому співробітникові шанс?

3. Сказали б Ендрю, що вам небайдужі його сімейні проблеми, оплатили б йому невелику відпустку й порадили звернутися по допомогу до консультанта, а також серйозно подумати щодо вживання спиртного. Якщо співробітник не перестане пити, запропонували б йому вибір - лікування або пошук іншої роботи.

Джерела: Jeffrey L. Seglin, «The Savior Complex», Inc. (February 1999), 67-69; and Nora Johnson, «"He's Been Beating Me", She Confined», Business Ethics (Summer 2001), 21.