Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

1.9. Що таке «добре»?

Часом менеджерові буває дуже нелегко визначити, що д таке «добре» у конкретній ситуації. Ще складніше втілити це «добре» у життя. От кілька етичних дилем. Як би ви вчинили у кожному із цих випадків?

1. Один з ваших підлеглих, всіма улюблений і шанований, прекрасний працівник, зізнається вам про те, що він хворий на Снід. Хоча хвороба не позначається на його роботі, вас непокоїть майбутній стан цього працівника й реакція інших співробітників. Ви:

а) попросите підлеглого тримати вас у курсі стану його здоров'я й нічого не скажете іншим;

б) улаштуєте для нього перехід до іншого відділу, де він зможе працювати сам;

в) проведете загальні збори й запропонуєте працівникам ухвалити рішення щодо подальшого перебування хворого в колективі;

г) проконсультуєтеся з директором з персоналу.

2. У компанії відбувається реорганізація, і ви одержали наказ про скорочення персоналу в підлеглому вам відділі. Проаналізувавши посадові інструкції, ви розумієте, що оптимальне рішення полягає у відмові від послуг двох досвідчених співробітників пенсійного віку. Ви:

а) нікому нічого не скажете й визнаєте, що звільнення відбудуться винятково за результатами праці й стажем роботи в компанії;

б) проведете зустріч із двома кандидатами на скорочення й поцікавитеся їхньою думкою щодо дострокової відставки;

в) проведете збори персоналу, на якому спробуєте з'ясувати, чи не збирається хто-небудь зі співробітників залишити компанію або вийти на пенсію;

г) відмовитеся від послуг двох «пенсіонерів».

3. Одна з ваших колег нещодавно перенесла дві трагедії в особистому житті: її чоловік подав на розлучення, а мати померла. Вам її щиро жаль, але працювати вона стала гірше (звіт, складений на основі підготовлених співробітницею даних, був підданий різкій критиці керівництва). Ваш менеджер вимагає у вас пояснень. Ви:

а) вибачитеся за неточності й виправите помилки;

б) скажете менеджерові, що вся справа в наданих вам даних;

в) повідомите начальнику, що у вашої колеги проблеми й що їй потрібна підтримка;

г) відповісте, що ви занадто завантажені й тому не встигли перевірити цифри у звіті.

4. Ваша фірма недавно найняла нового менеджера, що перебуває на рівному з вашим посадовому рівні. Як людина він вам не подобається, ви вважаєте його своїм конкурентом. Випадково ви зустрічаєтеся із другом, який добре знає вашого суперника і розповідає, що ваш колега не тільки не закінчував Гарвардського університету (як це зазначено в його резюме), але взагалі не має вищої освіти. Ви:

а) доведете отриману інформацію до відома керівництва;

б) проконсультуєтеся з менеджером з персоналу й, не називаючи імен, попросите поради;

в) нічого нікому не скажете; адже очевидно, що компанія просто не перевіряла нового менеджера; отже, неправда незабаром розкриється сама собою;

г) розповісте про те, що знаєте, новому менеджерові й надасте йому можливість прийняти самостійне рішення.

5. Приймаючи справи в бухгалтерії, ви виявили, що компанія протягом тривалого часу завищувала ціну послуг. Ваш керівник говорить, що повернення грошей може призвести до негативних наслідків. Діяльність вашої компанії контролюється федеральною комісією, що не помітила помилки. За словами начальства, ніхто ніколи ні про що не дізнається, для усунення проблеми буде вжито відповідних заходів. Ви:

а) зв'яжетеся з федеральною комісією;

б) дасте справі публічний розголос, можливо анонімно;

в) нічого нікому не скажете, тому що відповідальність несе ваше керівництво;

г) разом з керівниками виробите план виправлення помилки й визначите графік виплат, що не відіб'ється на поточному бюджеті компанії.

6. Розбираючи пошту, ви виявляєте лист, у якому міститься детальна інформація про розроблюваний конкурентами новий товар. Його надіслав незадоволений своїм становищем співробітник фірми-конкурента. Ви:

а) відправите документи в паперорізку;

б) відправите їх у дослідницький відділ для аналізу;

в) повідомите конкурента про те, що сталося;

г) зателефонуєте у правоохоронні органи.

Питання

1. Які варіанти поводження видаються вам найбільш оптимальними у кожному випадку? Чи одержали ви всю необхідну для прийняття етично коректних рішень інформацію? Якби ви виявилися в такій ситуації, як відреагували б на кожну альтернативу ваша родина, друзі?

2. Який підхід до прийняття етично коректних рішень (утилітаристський, індивідуалістичний, морально-правовий, концепція справедливості) найбільшою мірою відповідає вирішенню цих дилем?

Джерела: Catherine Nelson, «Board Games», Owen Manager, Spring 1990, 14-16; Craig Dreilinger and Dan Rice, «Office Ethics», Working Woman, December 1991, 35-39; Kevin Kelly andjoseph Weber, «When a Rival's Trade Secret Crosses Your Desk...», Business Week, May 20, 1991,18.