Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

3.7. Маніпулювання чи ні?

Френку Беллоузу, 55-літньому главі відділу маркетингу компанії Butter Crisp Snack Foods, в останні роки довелося посилено розвивати свої пізнання у сфері Інтернету. Спочатку він опирався «вторгненню» нової технології, але поступово зрозумів, який потенціал несе в собі Мережа з погляду обслуговування існуючих покупців і пошуку нових. Більше того, він став підтримувати план компанії щодо більш активного використання Інтернету для зв'язку зі споживачами.

І все-таки щось у цьому плані Френка насторожувало. На останній ранковій нараді глава Butter Crisp Кейт Дікінс оголосив, що незабаром компанія відкриває новий web-сайт і призначений він буде спеціально для дітей. К. Дікінс міг би й сам ухвалити рішення щодо створенні сайту, але все ж вирішив спершу продемонструвати розробку керівникам відділів і дізнатися їхню думку. Далі він надав слово команді фахівців відділу інформаційних технологій, що саме й розробила новий сайт з усіма його іграми й інтерактивними навчальними програмами. Члени команди повідомили, що ім'я засновника сайту, - компанії Butter Crisp, - не буде приховуватися, однак реклама продукції на сайті не передбачена. «От і добре», — подумав Френк. Правда, він знав, що в розробці брали участь двоє молодих співробітників його відділу. Вони склали список запитань, що будуть задаватися користувачам при відвідуванні сайту. Наприклад, дитина повинна буде повідомити своє ім'я, адресу, стать, адресу електронної пошти й назву улюбленої телепередачі. Натомість вона одержить певну суму «Crisp Cash» — віртуальних «грошей», які можна буде обмінювати на іграшки, зразки продукції «Butter Crisp» та інші призи. В інших розділах сайту дитина зможе повідомити додаткову інформацію про себе та свою родину й відповідно одержати більше «грошей».

Френк уважно стежив за презентацією й відзначив, що навчальна частина сайту дійсно непогана. Але от тактика збору інформації... Проте, судячи з усього, керівникам інших відділів сайт сподобався. « Але чи буде моя совість чистою, якщо і я проголосую "за"?», - думав Френк. Адже інформація буде використана в маркетингових цілях, а кілька громадських груп, наприклад «Асоціація вчителів і батьків», вимагають жорсткого державного контролю над збором інформації у дітей за допомогою Інтернету.

Що б зробили ви?

1. Не переймалися б із цього приводу. Нічого протизаконного в тому, що збирається зробити Butter Crisp, немає, до того ж вся зібрана інформація не вийде за межі компанії. Дітям робота з новим web-сайтом ніяк не зашкодить.

2. Поговорили б з іншими менеджерами й спробували зібрати коаліцію на підтримку більш жорсткого контролю. Наприклад, для відвідування розділів сайту, де в обмін на інформацію пропонується місцева «валюта», можна вимагати дозволу батьків.

3. Зв'язалися б з «Асоціацією вчителів і батьків» та повідомили, що Butter Crisp має намір використовувати web-сайт для проведення маркетингових досліджень. Можливо, Асоціація «натисне» на К. Дікінса й він не зважиться відкривати дитячий сайт у такому вигляді, в якому він пропонується.

Джерело: Denise Gellene, «Internet Marketing to Kids is Seen as a Web of Deceit», Los Angeles Times (March 29, 1996), A1, A20.