Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

2.13. Світ чоловіків?

Яна Мерсер працює в Crown Industries уже майже 20 років. Починала вона з посади простого клерка, а згодом стала бухгалтером. Crown — один з підрозділів великої американської компанії, що поставляє пиломатеріали. Фірма розташована в південній частині США й пропонує працівникам пристойну заробітну плату й додаткові пільги, і це в регіоні з високим рівнем безробіття та низькими ставками. Яна одна виховує двох дітей, а тому завжди вважала, що з роботою їй пощастило.

Однак нещодавно молодий бухгалтер Томмі Томпсон одержав призначення на посаду, про яку, чого приховувати, моіяла Яна, та й інші співробітники вважали її кращим претендентом на це місце. Ні усередині компанії, ні поза її межами про вакансію не оголошувалося. Замість цього топ-менеджери зненацька підвищили тарифний розряд посади відразу на п'ять позицій і віддали місце Томмі. Усі керівники підрозділу вважали Яну кращим претендентом і висловили свою думку контролерові, однак той запропонував їм займатися своїми справами й не пхати носа у чужі справи. Після кількох безсонних ночей - вона не тямила себе від гніву - Яна вирішила так справу не залишати. Вона відправилася до контролера й висловила бажання поборотися за посаду, наполягаючи на співбесіді. Пройшло кілька тижнів, але звісток від контролера не було. Нарешті Яна сама попросила про зустріч із ним і з генеральним менеджером підрозділу. Контролер намагався заспокоїти її, говорячи, що не став проводити співбесіду, тому що ніякої радості нова посада їй не принесе. «Яно, вам уже через тиждень стане нудно, - говорив контролер. - По цікавості це місце й близько не можна порівнювати з тим, що ви займаєте зараз». Із цим Яна не погодилася, указавши на істотну різницю в заробітній платі. Крім того, у корпоративному табелі про ранги нова посада стояла вище, а виходить, і можливостей для подальшого просування буде більше. «Послухайте, голубонько, - улесливо вимовив генеральний менеджер, кладучи руку Яні на плече, - рішення прийнято. Томмі - славний малий, він відмінно вписується в нашу команду. Зрозумійте, це світ чоловіків. Моя дружина у своїй фірмі зазнає тих же труднощів, що й ви».

Яна була уражена до глибини душі. Вона не пам'ятає, як покинула кабінет генерального менеджера. Пам'ятає лише, що роздумувала, як їй бути далі.

Що б зробили ви?

1. Залишили все як є. Зрештою, Crown — це світ чоловіків, і із цим потрібно погодитися. Робота є, зарплата пристойна - треба зберегти хоча б це.

2. Пішли б на прийом до голови підрозділу, а якщо й він не допоможе, пішли б ще вище, підняли шум, поки хто-небудь у компанії не відгукнувся б.

3. Оформили б усе в письмовому вигляді, додали рекомендації керівників підрозділу й відправилися в Комісію із забезпечення рівних прав на працю. Це ж явна дискримінація, отже виходить, що корпоративна культура Crown суперечить закону.

Джерело: Doug Wallace, «It's (Still) a Man's World,» Business Ethics ( July-August 1998), 16.

2.14. Компанія Draper Manufacturing

Вас тільки-но запросили в компанію Draper Manufacturing консультантом із питань багатоманіття робочої сили. За останні кілька років на заводі компанії в Нашвіллі, штат Теннессі, виникло кілька конфліктів на расовому ґрунті, от команда топ-менеджерів на чолі з головою й виконавчим директором Ральфом Дрейпером і запропонувала вам їх улагодити. Draper Manufacturing — невелике сімейне підприємство, що випускає матраци. У нього 90 штатних працівників, серед яких є й афроамериканці, й азіати, і латиноамериканці. При цьому 75% працівників - жінки. Періодично компанія наймає тимчасових працівників, переважно жінок-латиноамериканок. Більшість із них працює кілька місяців, коли виробництво відстає від графіка.

З метою допомоги зорієнтуватися вам у компанії Р. Дрейпер попросив менеджера з виробництва Уолласа Бернса провести для вас екскурсію по заводу. Оглядаючи дільниці, ви чули, що працівники спілкуються між собою різними мовами. У зоні приймання-доставки вашу увагу привертає те, що тут працюють одні темношкірі чоловіки. У. Берні підтвердив, що 90% зайнятих на вантажно-розвантажувальних роботах - афроамериканські чоловіки. Начальник цієї дільниці Адам Фокс теж афроамериканець.

Увечері того ж дня ви були присутні на плановій нараді топ-менеджерів - всотували організаційну культуру. Р. Дрейпер представив вас як консультанта з багатоманіття. Він помітив, що деякі менеджери вже висловлюють побоювання з приводу зростання зіткнень на расовому ґрунті. Директор сказав: «Працівники кожної національності збираються в окремі купки. Темношкірі ніколи не змішуються з азіатами, мексиканці тримаються осторонь від усіх і говорять тільки іспанською. Іноді здається, що деяким "штатникам" відверто лінь працювати. Ми відстаємо від виробничого графіка, тому доводиться наймати тимчасових працівників. Місяця не минає, щоб ми не звільнили двох-трьох працівників за неробство». На закінчення свого виступу Р. Дрейпер висловив сподівання, що ви допоможете компанії впоратися з клубком проблем, що зростає на очах.

Потім мова пішла про звичайні управлінські питання. На нараді були присутні директор заводу, директор з кадрів (єдина жінка), директор зі збуту, менеджер контролю якості, менеджер з виробництва (У. Берні), а також менеджер відділу приймання та доставки (А. Фокс, єдиний темношкірий менеджер). Незабаром між А. Фоксом і директором зі збутом виникла суперечка. Директор зі збуту стверджував, що замовлення не доставляються у зазначений термін і що вже надійшло декілька скарг щодо якості продукції. У відповідь на це А. Фокс сердито сказав, що йому потрібно більше робітників і що проблеми з якістю пов'язані з поганими матеріалами. Суперечка палахкотіла, інші менеджери сиділи мовчки й, судячи з їхнього зовнішнього вигляду, почували себе незручно. Зрештою менеджер з якості вирішив примирити сперечальників, розповівши смішну історію про свою дружину. Більшість чоловіків голосно розсміялися, а потім почали обговорювати інші справи.

Питання

1. Які рекомендації ви дасте менеджерам Draper, щоб ефективність управління багатоманіттям робочої сили в компанії була вища?

2. Якби ви були менеджером відділу приймання-доставки або директором з кадрів, як би вам працювалося в цій компанії? З якими проблемами ви могли б зіштовхнутися?

3. На якому етапі усвідомлення багатоманіття робочої сили перебувають менеджери Draper Manufacturing? Чому?

Джерело: Засновано на «Northern Industries», статті, підготовленій Реєм Апдре з Північно-Східного університету.