Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

3.6. Компанія Lincoln Electric

Уявіть собі настільки ефективну управлінську систему, що її назву пишуть із великої літери — «Управлінська система компанії Lincoln», — а інші підприємства використовують її як еталон для порівняння. Ми говоримо про Lincoln Electric, компанію зі штату Огайо. Багато років інші фірми намагалися розгадати її секрет: яким чином керівництво домагається від працівників максимальної продуктивності та якості, і це незважаючи на важкі фінансові часи?

Lincoln Electric — провідний виробник зварювального устаткування, зварювальних приладів та електричних двигунів. Її виторг від реалізації перевищує $ 1 млрд. за рік, а чисельність персоналу по всьому світу становить 6 тис. чоловік. Продукція Lincoln Electric використовується для виготовлення, різання й ремонту різних виробів з металу. Акції компанії випущені у відкритий обіг, однак понад 60% з них перебувають у руках сімейства Лінкольнів.

У Lincoln застосовується різнобічний підхід до контролю. Робочі завдання строго визначені, працівники повинні укладатися в жорсткі кількісні нормативи. При цьому успіх системи Lincoln багато в чому залежить від організаційної культури, в основі якої лежать принципи відкритості й чесності, всеоб’ємного контролю й рівноправності. Так, у компанії існує чіткий поділ на управлінський і виробничий персонал, однак менеджери поважають досвід робітників і цінують їхній внесок у багато аспектів бізнесу. У компанії практикується політика відкритих дверей: всі вищі керівники, менеджери середньої ланки й прості робітники можуть абсолютно вільно спілкуватися між собою. Уважається, що якщо робітнику здається несправедливою якась складова праці або оплата, він повинен повідомити про це керівництву. Більшість робітників приходить у компанію прямо зі шкільної лави й уже в стінах фірми проходить навчання, причому не однієї, а декількох спеціальностей. Дехто згодом одержує призначення на керівні посади, тому що в Lincoln застосовується практика висування зсередини. Багато працівників як приходять в Lincoln, так і працює в компанії все своє життя.

Один із засновників Lincoln вважав, що всі організації мають виходити з певних цінностей, таких як чесність, відкритість, довіра, самоврядування, лояльність, підзвітність і взаємодопомога. Ці цінності, як і раніше, лежать в основі культури Lincoln, причому керівництво регулярно заохочує тих, хто застосовує їх на практиці. Ефективна соціалізація працівників, - чим і відрізняється Lincoln, - пояснює високий ступінь самоконтролю з боку персоналу. Працівники виробництва мають відрядну оплату праці, але, крім того, одержують додаткові бонуси за її ефективність. А ще існують і річні премії, розмір яких залежить від успіхів компанії в цілому. Крім усього цього, працівники можуть придбати акції компанії. На розмір індивідуальних премій впливає безліч факторів, таких як продуктивність, якість, виконавча дисципліна, уміння співпрацювати з іншими. Працівники Lincoln одержують понад $100 тис. за рік! Однак компанія пропонує й інші, нематеріальні вигоди: гордість за свою продукцію, почуття причетності й честі мундира. Планування, розробка й маркетинг продукції ведуться в міжфункціональних командах, уповноважених приймати відповідні рішення. Інформація про діяльність і фінансовий стан компанії відкрита для всіх співробітників Lincoln.

У компанії практикується прогнозування купівельних проблем, що можуть виникнути, та пошук шляхів їх вирішення. Торговельні представники проходять курси підготовки з технічних напрямів — завдяки цьому вони можуть краще зрозуміти потреби клієнтів, допомогти їм розібратися в продукції компанії та врешті-решт вирішити проблеми. Орієнтація на покупця підкріплена підвищеною увагою до виробничого процесу. В Lincoln прийнята система обліку й формальні показники для оцінювання продуктивності, якості й інновацій усіх працівників. Крім того, для спрощення потоку матеріалів у процесі виробництва використовується комп'ютерна програма під назвою «Rhythm».

У США система Lincoln зарекомендувала себе якнайкраще. Культурні цінності, відкриті комунікації, системи контролю й оплати праці — все це сприяє єднанню цілей менеджерів, працівників і організації, а також навчанню й зростанню. Наразі йде перевірка дієвості даної системи у закордонних філіях. Незважаючи на те що основний прибуток приносить діяльність на внутрішньому ринку, а за кордоном компанія в 1990-х рр. втратила багато грошей, топ-менеджери прагнуть до глобального розвитку, тому що в інших країнах ринки ростуть набагато швидше, ніж в Америці. Поки що менеджери Lincoln не виробили стратегічного плану глобального розширення. Замість цього вони покладаються на дублювання американської системи.

Питання

1. Які типи контролю (попереджувальний, супутній, зі зворотним зв'язком) проілюстровані в цьому аналізі? Обґрунтуйте свою відповідь.

2. Як ви вважаєте, у чому секрет успіху «Системи Lincoln»?

3.Який підхід до контролю практикується в компанії: переважно бюрократичний чи децентралізований? Чому ви так вважаєте?

Джерело: Joseph Maciariello, «A Pattern to Success: Can This Company Be Duplicated?» Drucker Management 1, no. 1 (Spring 1997), 7-11.