Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

Передмова

В умовах глобалізації перемога в конкурентній боротьбі залежить від рівня компетентності персоналу, його вміння адаптуватися до змін зовнішньої середи. Організація не може добитися успіху, не маючи достатньо компетентних менеджерів, які володіють повноцінним набором навиків. Запропоновані у навчальному посібнику ситуації допомагають розвинути у будучих спеціалістів навики менеджменту. Тому аналіз ситуацій як сучасний метод навчання широко застосовується при вивченні навчальної дисципліни «Менеджмент». Аналіз ситуацій виконується за етапами:

Етап 1. Попереднє ознайомлення із ситуаційною вправою (уважне прочитання, ознайомлення із ситуаційною вправою). На цьому етапі, що є особливо важливим, студент повинен усвідомити місце ситуаційної вправи у навчальній програмі дисципліни.

Етап 2. На другому етапі відбувається детальний аналіз змісту вправи. Це змушує студента до впорядкування інформації, що міститься в ситуаційній вправі, її групування за важливістю (наприклад, основна, додаткова, несуттєва тощо) і тематичними групами. Основою цього етапу роботи над аналізом ситуації є знання, які вже має студент. Студент демонструє своє бачення проблематики ситуації, свої думки, ідеї, попередні концепції, способи розв’язання і гіпотези відносно взаємовпливу наведених фактів, планує перебіг подальших дій. Цей етап ставить перед студентом два основні питання:

  • Які положення і проблеми даної справи є головними?

  • Як сформульоване завдання, які ще питання можна поставити, характеризуючи ситуацію, щоб виявити так звані приховані проблеми?

Етап 3. На третьому етапі студент повинен зв’язувати нові і незрозумілі поняття, терміни, назви, які використано в описі аналізованої ситуації. Студент, працюючи над ситуацією, мусить не тільки узгодити своє розуміння сутності окремих термінів, але й оперувати термінологією і знати можливості її застосування.

Етап 4. Четвертий етап полягає у точному формулюванні проблеми. Йдеться про виразне і однозначне визначення сутності проблеми, представленої в аналізованому прикладі. Цей етап аналізу спрямований на запитання: яка проблема є предметом ситуаційного аналізу?

Етап 5. На п’ятому етапі студент повинен підбити підсумки щодо сформульованих пропозицій і уточнити деталізовані завдання, поставлені у формі запитання: яке завдання (проблему) потрібно розв’язати?

Етап 6. Підготовка звіту в письмовій формі. Надання письмової форми пропозиціям щодо вирішення проблеми ситуаційної вправи є необхідним. Звіт повинен бути переконливим, простим, поточним і зрозумілим.

Змістовий модуль 1. Вступ до менеджменту

1.1. Чи може менеджмент дозволити собі виглядати по-іншому?

Гаррі Рулл пропрацював в Shellington Phannaceuticals 30 років: спочатку на різних заводах компанії, потім 7 років за кордоном. І от він повернувся на батьківщину, йому запропонована посада віце-президента з маркетингу в США.

Через два тижні після його вступу на посаду директор з управління людськими ресурсами Саллі Бартон повідомила, що можливо незабаром Гаррі одержить скаргу на Роджера Якобса, менеджера з розробки нових продуктів. За словами менеджера, Р. Якобс мав репутацію серед своїх підлеглих як «великий і жахливий», і один з підлеглих, незадоволених своєю участю, попросив її переговорити з ким-небудь із керівницва. Після ланчу Гаррі вирішив перевірити все сам. Звіти про роботу Р. Якобса були чудові, однак його досьє щодо роботи з персоналом містило чимало інформації про його круту вдачу. Скарги були найрізноманітніші: від «робить зауваження, що не відповідають дійсності та принизливі за своєю суттю» до обвинувачень у сексуальних домаганнях. Причому кількість скарг, що надходили зростала, а тяжкість обвинувачень підсилювалася.

Гаррі поцікавився думкою про роботу Р. Якобса в президента фірми й одержав таку відповідь: «Так, у нього є проблеми, але ж не можна так відразу взяти й замінити координатора нових розробок. Ти сам починав молодшим менеджером і розумієш, чому ми спускаємо такі речі з рук». Гаррі перебував у розгубленості. Він провів коротку зустріч із Р. Якобсом і нагадав йому про необхідність підтримання високого командного духу. Відразу після бесіди йому зателефонувала С. Бартон і поцікавилася ситуацією з Р. Якобсом. До неї приходив ще один працівник, що вимагає втручання вищого керівництва.

Що б зробили ви?

1. Проігнорували б проблему. Внесок Р. Якобса в розробку нових продуктів занадто вагомий, втрата такого менеджера неприпустима. До того ж всі проблеми зрештою вирішувалися самі собою. Не має сенсу щось робити, що зашкодить вашому іміджу.

2. Організували б повномасштабне розслідування скарг і дали зрозуміти Р. Якобсу, що він ходить по «тонкому льоду», а «крига ось-ось скресне».

3. Зустрілися б з Р. Якобсом і потерпілим і постаралися врегулювати конфлікт. Потім ви б виступили з пропозицією більш жорсткої політики відносно сексуальних домагань і поводження з підлеглими, включаючи розробку чіткої процедури розгляду скарг.

Джерело: Doug Wallace, «A Talent for Mismanagement», What Would You Do? Business Ethics, Vol. II, November-December 1992, 3-4.